«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΧΑΛΑΣΕ ΜΙΑ ΕΥΝΟΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΒΑΥΑΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Χάσαμε ένα σχολείο, ένα οικόπεδο και την αξιοπιστία μας!


Μέσα από τα χέρια της η Ελληνική Πολιτεία έχασε μια ευνοϊκή συμφωνία για το Δημόσιο, γιατί για 15 χρόνια δεν την είχε ενεργοποιήσει! Χθες, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης χαρακτήρισε αποφράδα μέρα την 20ή Ιουλίου, καθώς το ελληνικό κράτος έχασε το δικαίωμα ανέγερσης ελληνικού σχολείου σε οικόπεδο στο Μόναχο με το 70% των δαπανών καλυμμένο από τη βαυαρική κυβέρνηση, γιατί από το 2001(!) που είχε υπογραφεί η συμφωνία δεν είχε γίνει καμία εργασία από την ελληνική πλευρά.
Ο δραματικός τόνος του κ. Πελεγρίνη δικαιολογείται αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν ο μόνος απ’ όλες τις ηγεσίες που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από το υπουργείο Παιδείας που ασχολήθηκε εντατικά με
την υπόθεση και επί της θητείας του ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό μέρος των εργασιών. Η υπόθεση του οικοπέδου 15.000 τ.μ. στο Μόναχο αποτελεί μια ιστορία τραγελαφική και ενδεικτική της αδράνειας της Ελληνικής Πολιτείας.

Το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε πυρετό συνεδριάσεων στοχεύοντας να πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης για τη διεκδίκηση του χώρου, όμως έχει να παλέψει με την αναξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου, που στη συγκεκριμένη περίπτωση έδειξε το χειρότερο πρόσωπο στον Δήμο Μονάχου. Εντατικές εργασίες ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο του 2016 με προθεσμία την ολοκλήρωση του έργου μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι ενδιάμεσες προθεσμίες όμως που είχε θέσει το δημοτικό συμβούλιο για την ολοκλήρωση του κλειστού δομικού σκελετού στις 30 Ιουνίου δεν τηρήθηκαν από την ελληνική πλευρά και αποτέλεσαν το ιδανικό πάτημα για τον Δήμο Μονάχου να λάβει την απόφαση να επιστρέψει στη δικαιοδοσία του το οικόπεδο.
Το εν λόγω ακίνητο αγοράστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο έναντι 2,5 εκατ. ευρώ στο 2001, με στόχο να ανοικοδομηθεί ένα ελληνικό σχολείο. Το συμβόλαιο περιελάμβανε ρήτρα ότι ο Δήμος Μονάχου θα μπορούσε να διεκδικήσει το οικόπεδο, ενώ υπήρχε και πρόβλεψη υποχρέωσης του αγοραστή να οικοδομήσει το κτιριακό σχολικό συγκρότημα εντός τεσσάρων ετών από την έκδοση οικοδομικής άδειας. Παρ’ όλα αυτά, καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και παρά το γεγονός ότι είχαν συμφωνήσει στην αγορά υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις, δεν προχώρησε στην ανοικοδόμηση του σχολείου.
Μετά από επτά χρόνια, το 2008 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια και, τρία χρόνια μετά, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης είχε ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για να επιστρέψει σε αυτήν ο χώρος. Ο Δήμος προχώρησε σε αγωγή, η οποία εκδικάστηκε τον Απρίλιο του 2015. Νωρίτερα, μέσα στο 2014, ήταν και η πρώτη φορά που η ελληνική πλευρά θορυβήθηκε μετά από 13 χρόνια απραξίας και προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο, και πάλι με καθυστερήσεις, καθώς οι πρώτες κινήσεις έγιναν οκτώ μήνες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Και πάλι η ελληνική πλευρά είχε σύμμαχο τη δικαστική απόφαση, η οποία κάλεσε το 2015 τα δύο μέρη για τροποποίηση του συμβολαίου αγοράς αν και, κατά την κρίση του δικαστηρίου, το ελληνικό κράτος υπείχε καταρχήν την υποχρέωση επιστροφής του οικοπέδου. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, υπεγράφη από τις δύο μεριές τροποποιητική σύμβαση, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε ως τις 30-12-15 να έχει ολοκληρωθεί ο κλειστός δομικός σκελετός του κτιρίου και στις 30-12-16 να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο της κατασκευής. Η ελληνική πλευρά πέτυχε και νέα εξάμηνη παράταση και για τις δύο ημερομηνίες, όμως τελικά δεν κατάφερε να παραδώσει το έργο στην ώρα του.
Πάντως, ο κ. Πελεγρίνης επιμένει ότι «δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την αξιοποίηση της όποιας δυνατότητας για τη συνέχιση του έργου».
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
 eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου