«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Εγχειρίδιο Επικοινωνίας Δημοσίων Υπηρεσιών


Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης η επικοινωνία είναι ένας από τους κρισιμότερους παράγοντες που συντελούν στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία  της.
Κυρίαρχη θέση στη διοικητική λειτουργία κατέχει η γραπτή επικοινωνία (αλληλογραφία), τόσο στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης, όσο και με το εξωτερικό περιβάλλον (πολίτες, ιδιωτικοί φορείς, κοινωνικοί εταίροι).
Η σύγχρονη τεχνολογία έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τη γραπτή επικοινωνία, καθώς πλέον είναι δυνατή η ηλεκτρονική σύνταξη των δημοσίων εγγράφων, καθώς και η ταχύτερη διακίνησή τους μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax) και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mail).
Η προσπάθεια σήμερα προτυποποίησης των δημόσιων εγγράφων στοχεύει στην καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των παραπάνω και διασφαλίζει την εποικοδομητική συνεργασία, μέσα από την υιοθέτηση αποτελεσματικού κώδικα επικοινωνίας.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ
Το εγχειρίδιο αυτό προέκυψε από την ανάγκη για σωστή επικοινωνία, τυπική και ουσιαστική, ανάμεσα στα σχολεία μας και στις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες. Δημιουργήθηκε από το Σχολικό Σύμβουλο της 30ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής-επιμορφωτικής συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς της περιφέρειας ευθύνης του, το 2012 και έκτοτε αποτελεί συνεχώς αντικείμενο επιμορφωτικής δραστηριότητας.
Περιλαμβάνει στοιχεία που αφορούν την επικοινωνία των δημόσιων υπηρεσιών. Ποιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει τον κανονισμό επικοινωνίας δημόσιων υπηρεσιών, που έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, ένα παράρτημα με απαντήσεις στα συνηθέστερα ερωτήματα σε θέματα του κώδικα διοικητικής διαδικασίας, στοιχεία σχετικά με τη σφραγίδα της Χάγης, καθώς και τη σχετική με την ηλεκτρονική επικοινωνία εγκύκλιο, η οποία απευθύνθηκε και στα σχολεία.
Θεωρώντας ότι αυτό το ίδιο υλικό μπορεί να φανεί χρήσιμο σε περισσότερους συναδέλφους, από αυτούς της περιφέρειας μας, και ιδιαίτερα σε αυτούς οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι και υπεύθυνοι για τη διεκπεραίωση της υπηρεσιακής επικοινωνίας, με χαρά το κοινοποιούμε στην εκπαιδευτική μας κοινότητα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
30ΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
(ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου