«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

«Ναρκοπέδιο» φόρων και νέων μέτρων ο Προϋπολογισμός

 

Νέα κρυφά μέτρα έρχονται από το 2016 ύψους 400-800 εκατ. ευρώ που θα μας αποκαλύπτονται σιγά-σιγά… Μια πρώτη ιδέα πήραμε από τον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε και είναι αποκαλυπτικός.
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Ο νέος Προϋπολογισμός προβλέπει μεν μικρότερη ύφεση και λιγότερα μέτρα (5,7 δισ. ευρώ αντί 6,4 δισ. ευρώ στη διετία 2015-2016), ωστόσο ο φόβος της μειωμένης απόδοσης μιας σειράς μέτρων φέρνει… και νέα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Προϋπολογισμός προσγειώνει την απόδοση του τέλους που επιβάλλεται στα παιχνίδια ΟΠΑΠ σε μόλις 190 εκατ. ευρώ, αντί για τα διπλά που προέβλεπε η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όταν ψηφιζόταν… μόλις πριν λίγες μέρες στο νομοσχέδιο και μειώθηκε στο μισό και ο φόρος στο κρασί.
Αυτό σημαίνει ότι πάλι δεν καλύπτεται πλήρως η απόσυρση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και χρειάζονται τουλάχιστον 60-70 εκατ. ευρώ επιπλέον από άλλα μέτρα.
Αν προσθέσει κανείς και τη μείωση -κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ- της απόδοσης από την αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια, το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει συνολικά γύρω στα 130 εκατ. ευρώ.
Στον Προϋπολογισμό αποτυπώνονται μέτρα εξοικονόμησης περίπου 470 εκατ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλα 172 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις του Δημοσίου (συνολικά περίπου 640 εκατ.), δηλαδή μόλις το 1/3 από τα περίπου 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου με τους δανειστές.
Το καλό σενάριο είναι να προσμετρηθούν και τα περίπου 800 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών υγείας, τους περιορισμούς στα εφάπαξ και την αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ. Ακόμα κι έτσι, όμως, εξακολουθούν να λείπουν περίπου 400 εκατ. ευρώ.


ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου