«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Οι εικόνες της χρονιάς που συγκλονίζουν...



Όσα δεν μπορούν να πουν τα λόγια, το λένε τα μάτια...
Ο καθρέφτης της ψυχής μας. Και όταν το βλέμμα διαπερνά τον φακό, τότε αυτό το ένα κλικ είναι ικανό να γράψει και πάλι ιστορία. Δευτερόλεπτα βασανιστικής αυθεντικότητας, πόνου, σύγκρουσης, συγκίνησης, χαράς, της σύγχρονης πραγματικότητάς μας.




Το news247.gr φέτος έδωσε το λόγο σε εννιά φωτογράφους, αλλά και την ευκαιρία να επιχειρήσουν τη δική τους ανασκόπηση. Πώς είναι το 2014 μέσα από τα πιο χαρακτηριστικά καρέ τους;

Από την αποστολή στο Κίεβο και το Κομπάνι, τους Σύρους πρόσφυγες στο Σύνταγμα, τα επεισόδια σε πορείες, μέχρι το φαινόμενο των “νεοαστέγων”, το Mundial και τη συναυλία του Morrissey, το 2014 αποτέλεσε άλλη μία πλούσια δημοσιογραφική χρονιά που σε λίγες ώρες φτάνει στην εκπνοή της.




Η μαύρη Πέμπτη
(Λουίζα Γκουλιαμάκη, Φωτογράφος στο Agence France Presse - Γαλλικό Πρακτορείο)

Κίεβο, Ουκρανία, 20 Φεβρουαρίου 2014. Εκατοντάδες αντικυβερνητικοί και φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Euromaidan), ανακαταλαμβάνοντας την πλατεία - σύμβολο του ουκρανικού κινήματος αμφισβήτησης, παρά την εκεχειρία που κήρυξε ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις, έφτασε περίπου τους 100, ενώ εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες. Η πλατεία Ανεξαρτησίας έχει παραδοθεί στο χάος, η κατάσταση θυμίζει εμφύλιο. Τελικά, την επομένη, ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.




Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ Ιερός
(Άρης Μεσσίνης, Photographer-in-Chief στο Agence France Presse - Γαλλικό Πρακτορείο)

Μπορεί ο πόλεμος να αποτελεί δυστυχώς κομμάτι της ανθρώπινης φύσης, αλλά όταν γίνεται δήθεν για ιερό σκοπό ή θρησκευτικούς λόγους, είναι ό, τι χειρότερο έχει να επιδείξει η ανθρωπότητα του 21ου αιώνα.

Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπουμε: 1) Άντρας κάθεται ανάμεσα στα σύνορα Τουρκίας με Συρία και παρακολουθεί τις μάχες Κούρδων με εξτρεμιστές του ισλαμικού κράτους. 2) Μία μητέρα αφισοκολλεί τη φωτογραφία του γιου της που έπεσε στη μάχη ενάντια στους εξτρεμιστές, στο Κομπάνι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου