«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Στα δικαστήρια προσφεύγουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας για την τοποθέτηση εκπαιδευτικών σε θέσεις ευθύνης

Ο Σύλλογος θεωρεί «εχθρική πράξη» την απόφαση του υπουργού Παιδείας

Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Στα δικαστήρια θα προσφύγει ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας, αντιδρώντας έτσι στην απόφαση του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου, να τοποθετήσει αποσπασμένους εκπαιδευτικούς σε θέσεις Προισταμένων Διευθύνσεων του υπουργείου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) , παρά το γεγονός ότι το Προεδρικό Διάταγμα του νέου οργανισμού ορίζει πως στις θέσεις αυτές τοποθετούνται διοικητικοί υπάλληλοι.
«Μια τέτοια ενέργεια που τοποθετεί στο περιθώριο τους κατ’ εξοχήν αρμόδιους και ειδικούς της διοίκησης της εκπαίδευσης και που υπονομεύει την υπηρεσιακή εξέλιξη των συναδέλφων, ο Σύλλογός μας τη θεωρεί «εχθρική πράξη», την οποία θα αντιμετωπίσει άμεσα εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο» προειδοποιεί ο Σύλλογος με επιστολή προς τον Α. Λοβέρδο και σημειώνει τα εξής:
Α. Ενημερωθήκαμε σήμερα για την τοποθέτηση Διευθυντών σύμφωνα με τον νέο Οργανισμό του Υπουργείου Παιδείας και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι με απόφασή σας στις Διευθύνσεις Σπουδών, Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης , Ειδικής Αγωγής και Φυσικής Αγωγής προΐστανται αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί και όχι διοικητικοί υπάλληλοι του Υπουργείου μας (!), αν και οι τελευταίοι επί πολλά χρόνια διακονούν τη διοίκηση της εκπαίδευσης και διαθέτουν όχι μόνο υψηλά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αλλά και πολύτιμη και εξειδικευμένη διοικητική εμπειρία.
Β.Μια τέτοια πολιτική επιλογή είναι εντελώς αντίθετη στο πνεύμα του νέου Οργανισμού του Υπουργείου, αλλά και του νόμου 4275/2014, ο οποίος ορίζει με σαφήνεια ότι για θέσεις προϊσταμένων επιλέγονται υπάλληλοι με οργανική θέση και όχι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί με προσωρινή παρουσία στην υπηρεσία.
Γ. Μια τέτοια ενέργεια μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους, όχι ασφαλώς γιατί αμφισβητούμε τις ικανότητες των καθ’ όλα αξιόλογων συναδέλφων μας εκπαιδευτικών, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι πρωτίστως πρέπει να διασφαλίσουμε το κύρος και την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας, που διαχειριζόμενη τα ευαίσθητα θέματα της εκπαίδευσης πρέπει να επιδεικνύει στο έργο της συνέχεια και συνέπεια. Και αυτά επιτυγχάνονται μόνο όταν σε θέσεις ευθύνης βρίσκονται διοικητικοί υπάλληλοι της Κεντρικής Υπηρεσίας, που γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα διοίκησης της εκπαίδευσης, που εργάζονται επί πολλά χρόνια στο χώρο και που έχουν εμπειρίες από ποικίλες διοικητικές θέσεις του Υπουργείου.
Δ. Επιπροσθέτως, από την τοποθέτηση των ανωτέρω εκπαιδευτικών ως προϊσταμένων διευθύνσεων, χωρίς να προβλέπεται κάτι τέτοιο από τον οργανισμό, δημιουργούνται νομικά προβλήματα, και συγκεκριμένα όλες οι πράξεις που τυχόν θα εκδώσουν πάσχουν ακυρότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία του Υπουργείου.
ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Της Κ.Υ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Άρθρο 66 ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Των οργανικών μονάδων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προΐστανται υπάλληλοι, ως εξής:
α) Σε όλες τις Γενικές Δ/νσεις του Υπουργείου υπάλληλοι όλων των κλάδων και ειδικοτήτων κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ),
β) Σε όλες τις Δ/νσεις του Υπουργείου υπάλληλοι όλων των κλάδων και ειδικοτήτων κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ),
γ) Σε όλα τα Τμήματα του Υπουργείου υπάλληλοι όλων των κλάδων και ειδικοτήτων κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου