«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Η συγγραφή των βιβλίων των ΕΠΑΛ στο Ίδρυμα Ευγενίδου


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, για τις ανάγκες κάλυψης των αναγκών σε εκπαιδευτικό υλικό των ΕΠΑ.Λ:
1. Το Ι.Ε.Π. συνεργάζεται με το Τμήμα συγγραφής και εκδόσεων βιβλίων του Ιδρύματος Ευγενίδου για την εκτύπωση από το τελευταίο βιβλίων και εκπαιδευτικού υλικού επαγγελματικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο του τακτικού προϋπολογισμού του Υ.ΠΑΙ.Θ.
Για τα νέα βιβλία ο χρόνος χρήσης ορίζεται τουλάχιστον η τριετία.
2. Το Ι.Ε.Π. συνεργάζεται με το Τμήμα συγγραφής και εκδόσεων βιβλίων του Ιδρύματος Ευγενίδου ως συ μπράττοντας φορέα, στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμε− νων έργων, στη συγγραφή συγκεκριμένου εκπαιδευτικού υλικού της επαγγελματικής εκπαίδευσης, είτε με τη μορφή ανάθεσης συγγραφής βιβλίων είτε κατάρτισης προγραμμάτων και συγγραφής βιβλίων. Για το σκοπό αυτόν, υπογράφεται μεταξύ του Ι.Ε.Π. και του Ιδρύματος σύμβαση σύμπραξης. Οι τελικοί όροι της σύμπραξης καθορίζονται από το Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., μετά από πρόταση της ακολούθως οριζόμενης Επιτροπής Συντονισμού της Συγγραφής Βιβλίων. Με πράξη προέδρου του ΙΕΠ, ύστε− ρα από απόφαση του οικείου Δ.Σ. καθορίζονται και τα γνωστικά αντικείμενα που θα συγγραφούν και αφορούν την παρούσα απόφαση.
Για τους ως άνω σκοπούς ορίζεται Επιτροπή Συντονι− σμού της Συγγραφής Βιβλίων, η οποία είναι επταμελής και αποτελείται από τον εκάστοτε Πρόεδρο του Ι.Ε.Π. ως Συντονιστή, τον Επιστημονικό Σύμβουλο του Τμήματος συγγραφής και εκδόσεων βιβλίων του Ιδρύματος Ευγενί− δου, τον εκάστοτε Διευθυντή Σπουδών Δ.Ε. του Υ.ΠΑΙ.Θ., καθώς και από τέσσερα άλλα μέλη που ορίζονται δύο από το Δ.Σ. του Ι.Ε.Π. και δύο από το Ίδρυμα Ευγενίδου.
Στην Επιτροπή μπορεί να καλούνται εκπαιδευτικοί ως εμπειρογνώμονες από ειδικότητες συναφείς με το αντικείμενο των προς συγγραφή βιβλίων, προκειμένου να διατυπώσουν άποψη. Η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, έχει και την ευθύνη (μετά από σχετική προκήρυξη που γίνε− ται από το Ίδρυμα Ευγενίδου) πρότασης για ανάθεση συγγραφής νέων βιβλίων σε συγγραφείς ή συγγραφικές ομάδες, με βάση συγκεκριμένα ακαδημαϊκά προσόντα που ορίζονται μετά από εισήγηση της Επιτροπής προς το Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., το οποίο και αποφασίζει σχετικά. Η Επιτροπή έχει και την ευθύνη για τον συντονισμό και την παρακολούθηση της πορείας συγγραφής και της παραλαβής των βιβλίων αυτών.
Κατά τη συγγραφή των βιβλίων και του εκπαιδευτικού υλικού ακολουθούνται τα εγκεκριμένα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ωρολόγια και αναλυτικά προγράμ− ματα σπουδών. Η τελική έγκριση και παραλαβή γίνεται από το Δ.Σ. του Ι.Ε.Π. κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής.
3. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευ− μάτων καθορίζονται:
α) ο αριθμός κατ’ έτος των αναγκαίων αντιτύπων εκδόσεως Ιδρύματος Ευγενίδου που διανέμονται στα σχολεία μετά από γνώμη του ΙΕΠ και εισήγηση της Διεύθυνσης Σπουδών Δ/θμιας Εκπ/σης,
β) ο φορέας και ο ΚΑΕ ή η ΣΑΕ απ’ όπου καλύπτεται η προκαλούμενη δαπάνη, το συνολικό κόστος, ο τρόπος πληρωμής του Ιδρύματος Ευγενίδου καθώς και ο χρόνος παράδοσης των αντιτύπων.
4. Η παραλαβή και διανομή των βιβλίων και του εκ− παιδευτικού υλικού που ορίζονται στην απόφαση αυτή πραγματοποιείται από το «Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπο− λογιστών και Εκδόσεων “Διόφαντος”» (Ι.Τ.Υ.Ε.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου