«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Οδηγίες για τις προκηρύξεις εξέλιξης σε θέσεις Καθηγητών (Επίκουρου Καθηγητή, Αναπληρωτή Καθηγητή και Καθηγητή α΄ βαθμίδας)


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Σχετικά με τις προκηρύξεις για πλήρωση θέσεων Καθηγητών στα Πανεπιστήμια της χώρας που υποβάλλονται στη   ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ από τα  Ιδρύματα, κατόπιν αίτησης εξέλιξης Λεκτόρων και Καθηγητών στην αμέσως επόμενη βαθμίδα από αυτή στην οποία βρίσκονται, το υπουργείο Παιδείας δίνει τις ακόλουθες οδηγίες:
Α. Μετά την έκδοση της αριθμ.Φ.122.1/1137/145793/Β2/9-10-2013 (ΦΕΚ 2619/τ.Β΄/16-10-2013) Κοινής Υπουργικής Απόφασης με θέμα <<Ανάπτυξη και λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης διαδικασιών εκλογής και εξέλιξης καθηγητών καθώς και κατάρτισης και τήρησης μητρώων εσωτερικών και εξωτερικών μελών>> (ΑΠΕΛΛΑ), τα Πανεπιστήμια υποχρεούνται να κάνουν μνεία της ως άνω αναφερόμενης απόφασης στα έγγραφα των προκηρύξεων που θα διαβιβάζουν στο Υ.ΠΑΙ.Θ. από την 01-04- 2014, προκειμένου να δημοσιεύονται στο Εθνικό Τυπογραφείο. Σχετική και η αρ. Φ.11/196295/Ε5/20-12-2013 Εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ.
Β. Οι προκηρύξεις θα πρέπει να αποστέλλονται σε τρία (3) αντίγραφα με τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου σε κάθε σελίδα και υπογραφή του Πρύτανη ή του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής στην τελευταία σελίδα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν είναι εφικτή η προώθηση τους στο Εθνικό Τυπογραφείο.
Γ. Κρίνεται απαραίτητο πάνω στο κείμενο της προκήρυξης (και όχι μόνο στο
διαβιβαστικό) που αποστέλλεται προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο να υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας με το οικείο Ίδρυμα.
Επίσης, στην προκήρυξη θα αναγράφεται υποχρεωτικά η Σχολή στην οποία ανήκει το Τμήμα, καθώς και ο σχετικός Τομέας (εφόσον υπάρχουν Τομείς). Στις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχει συγχώνευση/κατάργηση ή μετονομασία του Τμήματος, ως συνέπεια του  ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑ, κρίνεται απαραίτητο στα <<έχοντας υπόψη>>, η αναφορά των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων.
Δ. Επισημαίνεται ότι αρκετές διατάξεις του Ν.4009/2011 έχουν αντικατασταθεί ή
τροποποιηθεί με τον Ν.4076/2012 και τον Ν.4115/2013. Για το λόγο αυτό, στην περίπτωση ιδιαιτέρως που η προκήρυξη προέρχεται από αίτηση εξέλιξης Λέκτορα επί θητεία ή μόνιμου Λέκτορα, στα <<έχοντας υπόψη>> θα αναφέρονται τόσο οι τροποποιηθείσες ή αντικατασταθείσες σχετικές διατάξεις του  Ν.4009/2011, όσο και αυτές που τις τροποποιούν ή τις αντικαθιστούν αντίστοιχα.
Ε. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν.4009/2011), οι βαθμίδες των Καθηγητών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορίζονται σε: Καθηγητές πρώτης βαθμίδας, Αναπληρωτές Καθηγητές και Επίκουρους Καθηγητές. Ο όρος <<μέλος ΔΕΠ>> αφορά προϊσχύον νομικό καθεστώς και περιορίζεται κατ΄ εξαίρεση στη βαθμίδα του Λέκτορα. Επομένως, στο κείμενο της προκήρυξης θα πρέπει να αναφέρονται ρητά τόσο η βαθμίδα της προς πλήρωση θέσης, όσο και η βαθμίδα εκείνου που αιτείται την εξέλιξή του, όπως αυτές ορίζονται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.
Ζ.Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την αριθ. Φ.11/196295/Ε5/20-12-2013 Εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. για την εφαρμογή του <<ΑΠΕΛΛΑ>>, οι διαδικασίες εκλογής/εξέλιξης, οι οποίες εκκρεμούν καθώς επίσης και εκείνες για τις οποίες οι προκηρύξεις εξέλιξης είτε έχουν ήδη δημοσιευθεί, είτε θα διαβιβασθούν στην υπηρεσία μας με ημερομηνία αποστολής των Πανεπιστημίων έως 31-3-14, θα ολοκληρωθούν με την υφιστάμενη νομοθεσία.
Η.Για ζητήματα εγγραφής των Καθηγητών στο πληροφοριακό σύστημα ΑΠΕΛΛΑ και γενικότερα για ζητήματα που αφορούν στο υλικό που έχει αναρτηθεί στην διαδικτυακή διεύθυνση http://apella.minedu.gov.gr, όπως <<Εγχειρίδια Εγγραφής και Χρήσης Εφαρμογής>> για τους Διαχειριστές των Ιδρυμάτων και τους Καθηγητές/Ερευνητές της ημεδαπής και αλλοδαπής, θα απευθύνεστε αποκλειστικά στους συνεργάτες του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), το οποίο είναι καθ΄ ύλη αρμόδιο να σας απαντήσει  (https://apella.minedu.gov.gr/contact και στο τηλέφωνο 2107722022).
Θ.Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι διαδικασίες εκλογής/εξέλιξης των Καθηγητών διεξάγονται σύμφωνα με την κείμενη πανεπιστημιακή νομοθεσία, στην οποία άλλωστε περιλαμβάνεται και η προαναφερθείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα <<Ανάπτυξη και λειτουργίαηλεκτρονικού συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης διαδικασιών εκλογής και εξέλιξης καθηγητών καθώς και κατάρτισης και τήρησης μητρώων εσωτερικών και εξωτερικών μελών>> (ΑΠΕΛΛΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου