«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Σε τεντωμένο σχοινί η Τουρκία


Σε τεντωμένο σχοινί η Τουρκία
Ρεπορτάζ: Μουζακίτης Σπύρος
Τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο για συνωμοσία εναντίον του όπου σταθεί και όπου βρεθεί και επιτίθεται στη Δικαιοσύνη, διαμηνύοντας ότι αν ήταν στο χέρι του θα την... δίκαζε, φαίνεται ότι οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Τουρκία τον ξεπερνούν...

Αφού παραιτήθηκαν ακόμη τρεις βουλευτές του κόμματός του, ακολούθησε η δημοσιοποίηση από τουρκικά μέσα ενημέρωσης του πλήρους καταλόγου με τα ονόματα που οι αστυνομικές αρχές αρνήθηκαν να προσαγάγουν. Ανάμεσα στα 41 συνολικά ονόματα βρίσκονται επιχειρηματίες και στελέχη που βρίσκονταν κοντά στο περιβάλλον του Ερντογάν, ωστόσο προς το παρόν τουλάχιστον την... γλίτωσαν, αφού αφαιρέθηκε ο φάκελος της υπόθεσης από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Δραματικές οι εξελίξεις στην Τουρκία

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είδε το φως της δημοσιότητας η κλήση του εισαγγελέα προς τον γιο του Ερντογάν, Μπιλάλ, με ημερομηνία 25 Δεκεμβρίου. Ο Μπιλάλ έχει κληθεί να καταθέσει στις 2 Ιανουαρίου 2014 ως ύποπτος για σύσταση συμμορίας και συμμετοχή σε αυτήν.

Τουρκία: Γνωστά ονόματα γλίτωσαν την προσαγωγή...

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι αντιδράσεις από το εξωτερικό για τον χειρισμό της υπόθεσης διαφθοράς από τον Τούρκο πρωθυπουργό, με τις Βρυξέλλες να ζητούν να παραμείνει η Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και να συνεχίσει τις έρευνες μέχρι να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, ενώ παράλληλα εκφράζουν την ανησυχία τους για τις απομακρύνσεις δεκάδων αστυνομικών.

Από την άλλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν όλο και πιο φανερά τη δυσαρέσκειά τους για τις δηλώσεις Ερντογάν περί ξένων συμφερόντων που θέλουν να βλάψουν την κυβέρνησή του και τη χώρα του.

Κι ενώ το πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας συνταράσσεται τις τελευταίες δέκα ημέρες, αρχίζει να «φουντώνει» και η οργή του κόσμου. Σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκαν επεισόδια, με τουρκικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί έριξαν ακόμη και λαστιχένιες σφαίρες προς τους διαδηλωτές.

Τουρκικός στρατός: Δεν παρεμβαίνουμε αλλά... παρακολουθούμε

Εξάλλου, στα σχόλια και στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για επέμβαση του στρατού στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην γειτονική χώρα απάντησε χθες με ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων. Σε αυτήν υπογραμμίζεται ότι ο στρατός δεν θα μετάσχει στις πολιτικές συζητήσεις, ωστόσο «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά την ολοκλήρωση των εξελίξεων που σχετίζονται με τη νομική κατάσταση της θεσμικής ταυτότητας των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και των στελεχών του, σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου».

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου