«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Κίνδυνος για τη λειτουργία του ΑΠΘ

Προέλευση άρθρου:
foititikanea




Το Συμβούλιο του Ιδρύματος κατά πληοψηφία, δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά των πρυτανικών αρχών, για κατανομή του συνολικού ποσού (1.523.168,20€) απορρίπτοντας περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ που είναι πραγματικό πλεόνασμα από τον κωδικό των εργολαβικών υπηρεσιών. (Το πλεόνασμα προέκυψε από τα χρονικά διαστήματα που οι εργολαβίες δεν υλοποιήθηκαν και έχει τη μορφή ταμειακού υπολοίπου στους λογαριασμούς που διατηρεί το ΑΠΘ στις τράπεζες Πειραιώς και Ελλάδος). 

Πρυτανεία ΑΠΘ: "Θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε, ότι η απόρριψη της αναμόρφωσης και η μη ενσωμάτωση του παραπάνω ποσού στον προϋπολογισμό του έτους 2013, προκειμένου αυτό να κατανεμηθεί στις ακαδημαικές μονάδες προς κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους, αναγκαστικά μεταφέρει το ποσό αυτό στα αποθεματικά του έτους 2014, τα οποία σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούν να αξιοποιηθούν από το Α.Π.Θ. το επόμενο έτος. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο, το ποσό αυτό να χαθεί οριστικά από το Α.Π.Θ., με αποτέλεσμα την επιδείνωση των προβλημάτων που προκύπτουν από την αδυναμία κάλυψης των άμεσων λειτουργικών αναγκών του. Στη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας και το ΑΠΘ, η απώλεια ενός τέτοιου μεγάλου ποσού αποτελεί μία άκρως απογοητευτική εξέλιξη με σοβαρότατες επιπλοκές. 

Επιπρόσθετα, ενημερώνουμε ότι οι ορκωτοί λογιστές πραγματοποιούν ελέγχους, τα τελευταία τρία χρόνια, τόσο στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας, όσο και στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης του Πανεπιστημίου. Παράλληλα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διεξάγει εξονυχιστικούς ελέγχους στις οικονομικές δραστηριότητες του Ιδρύματος τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ διεξάγουν έρευνες στα οικονομικά του Α.Π.Θ. συνεχώς και αδιαλείπτως τα τελευταία δύο χρόνια. 

Ενόψει της εξαιρετικά σοβαρής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, η Σύγκλητος του ΑΠΘ, μετά από εκτεταμένη συζήτηση σε δύο συνεδριάσεις, αποφάσισε ομόφωνα την επείγουσα και άμεση διενέργεια συνάντησης των Πρυτανικών και Κοσμητορικών Αρχών με το Συμβούλιο του Ιδρύματος. Η συνάντηση αυτή καθορίστηκε και θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου. Ακόμη η Σύγκλητος ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει από το Συμβούλιο τη διοργάνωση κοινής συνεδρίασης των δύο οργάνων αμέσως μετά τις διακοπές, σε μια προσπάθεια συνεννόησης και αποφυγής στο μέλλον παρόμοιων δυσάρεστων καταστάσεων. Τέλος θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στα συναρμόδια Υπουργεία (Παιδείας και Οικονομικών), για την επίλυση του προβλήματος που προκαλεί η απόρριψη της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού από πλευράς Συμβουλίου, έτσι ώστε το συγκεκριμένο ποσό του ενός περίπου εκατομμυρίου να μπορέσει να αξιοποιηθεί από το Α.Π.Θ., για την κάλυψη των αναγκών του." 

Το έγγραφο της πρυτανείας: 

ΠΡΟΣ 

Το Συμβούλιο Διοίκησης του Α.Π.Θ 

Προκειμένου να συζητηθεί η εξέλιξη του προϋπολογισμού και η υπό έγκριση 3η τροποποίησή του, για το οικονομικό έτος 2013, σας γνωρίζουμε ότι: 
1. Το χρηματικό ποσό 1.523.168,20 που προκύπτει από τους ΚΑΕ 0845 (εργολαβία καθαριότητας), 0892 (εργολαβία φύλαξης) και 0543 (δαπάνες εκδρομών και μεταφορές φοιτητών), αποτελεί πραγματικό πλεόνασμα το οποίο με την υπό έγκριση 3η τροποποίηση του προϋπολογισμού μας έχει διατεθεί σε όλα τα αιτήματα των ακαδημαϊκών και υπηρεσιακών μονάδων του ιδρύματός μας για να καλύψουν πάγιες ανάγκες. 
2. Για όλες τις υποχρεώσεις που αποτυπώθηκαν στην οικονομική υπηρεσία με αιτήματα ακαδημαϊκών και υπηρεσιακών μονάδων έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δεσμεύσεις για το οικονομικό έτος 2013. 
3. Για όλες τις δεσμεύσεις, μεταξύ των οποίων και των εργολαβιών, που έχουν πραγματοποιηθεί από την οικονομική μας υπηρεσία για οικονομικά αιτήματα έτους 2013, υπάρχουν πιστώσεις με τη μορφή ταμειακού υπολοίπου στους λογαριασμούς που διατηρεί το ΑΠΘ στις τράπεζες Πειραιώς και Ελλάδος. 
4. Σε περίπτωση μη έγκρισης της 3ης τροποποίησης του τακτικού προϋπολογισμού μας το ανωτέρω πλεόνασμα που προκύπτει, στις 31/12/2013 θα αποτελέσει ταμειακό υπόλοιπο και δύναται να χρησιμοποιηθεί κατά το οικονομικό έτος 2014 μόνο για την εξόφληση απλήρωτων υποχρεώσεων προηγούμενων ετών. Κατά συνέπεια όλα τα αιτήματα του Α.Π.Θ. που αφορούν στην 3η τροποποίηση του Τ/Π του οικ. έτους 2013 δε θα υλοποιηθούν με σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του Ιδρύματος. 

Με εκτίμηση 

Ο Πρύτανης Ιωάννης Α. Μυλόπουλος 

Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου