«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Ποιο είναι το κόστος των μεταπτυχιακών;


Ποιο είναι το κόστος των μεταπτυχιακών;

Στα ύψη τα δίδακτρα στη διοίκηση επιχειρήσεων- Αναλυτικός πίνακας

Με αφορμή της μελέτη του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής που δείχνει ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο ακριβές χώρες στα μεταπτυχιακά προγράμματα πραγματοποιήσαμε μια έρευνα σχετικά με το κόστος των μεταπτυχιακών σπουδών.
Με βάση τα στοιχεία της μηχανής αναζήτησης του γραφείου διασύνδεσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης διαπιστώθηκε ότι από τα 609 μεταπτυχιακά της βάσης δεδομένων τα 314, ήτοι το 51,5% απαιτούσαν δίδακτρα και τα 295 ήταν δωρεάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη βάση δεδομένων του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης περιλαμβάνονται μεταπτυχιακά όλων των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ καθώς και του Ανοιχτού Πανεπιστημίου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου.
Αναζητήσαμε πληροφορίες γα το ύψος των διδάκτρων για να έχουν οι ενδιαφερόμενοι μια εικόνα σχετικά με το κόστος. Στον τρίστηλο πίνακα που ακολουθεί έχουν την ονομασία του κάθε προγράμματος το τριτοβάθμιο ίδρυμα στο οποίο προσφέρεται καθώς και το κόστος. Μέσα από τα στοιχεία διαπιστώνει κανείς ότι στην Ελλάδα τις κρίσης υπάρχουν δημόσια πανεπιστήμια που προσφέρουν μεταπτυχιακά με κόστος μεγαλύτερο από το σύνηθες των 3.625 ευρώ της μελέτης της Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Βέβαια δεν λείπουν και τα ιδρύματα που διατηρούν χαμηλές τιμές στα δίδακτρά τους ενώ κάποια εξ αυτών προχώρησαν σε μείωση.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουμε το πρόγραμμα της «Οικονομικής Ανάλυσης» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου όπου υπήρξε μείωση των διδάκτρων της τάξης του 15.4% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Μειώσεις έχουν πραγματοποιηθεί και στα μεταπτυχιακά άλλων πανεπιστημίων όπως «Χωρική Ανάλυση και Διαχείριση Περιβάλλοντος», « Πολεοδομία – Χωροταξία» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου τα δίδακτρα μετά τη μείωση ανέρχονται σε 2.000 ευρώ. Υπάρχουν όμως και πανεπιστήμια που λόγω της οικονομικής συγκυρίας έχουν προχωρήσει στην απαλλαγή διδάκτρων για φοιτητές που πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις. Παραθέτουμε την απόφαση και τους όρους απαλλαγής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ιστορική έρευνα, Διδακτική και Νέες τεχνολογίες του Ιόνιου Πανεπιστημίου» όπου λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας έχει προχωρήσει στις παρακάτω οικονομικές διευκολύνσεις:
1. Ο πρώτος εισακτέος σε βαθμολογία απαλλάσσεται από τα δίδακτρα με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Ότι δεν είναι μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας και διαθέτει προσωπικό εισόδημα κάτω των 10.000 χιλιάδων ευρώ το οποίο αποδεικνύει με επίσημα έγγραφα.
2. Απαλλάσσονται από τα δίδακτρα όσοι αποδεδειγμένα είναι άποροι.
3. Μείωση των διδάκτρων κατά 40% για όσους είναι άνεργοι και για όσο διάστημα διαρκεί το καθεστώς ανεργίας.
4. Μείωση των διδάκτρων έως 40% για όσους είναι πολύτεκνοι και έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.
5. Για όσους δεν καλύπτουν τις παραπάνω προϋποθέσεις δίνεται οικονομική ενίσχυση έως 40% των διδάκτρων ή διαζευκτικά μερική κάλυψη ορισμένων εισιτηρίων πλοίων και λεωφορείων για όσους φοιτητές /τριες κατοικούν σε απόσταση άνω των 200 χιλιομέτρων από την έδρα του ΠΜΣ. Προϋπόθεση ότι έχουν αποδεδειγμένα εισόδημα κάτω των 8.000,00 ευρώ.
6. Το ΠΜΣ έχει κάνει διακανονισμό με καλό ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης το οποίο διαθέτει δωμάτια στους φοιτητές/τριες με τιμή 25 € τη διανυκτέρευση.
Για να ενεργοποιηθούν όλα τα παραπάνω απαιτείται η συνεχής και αδιάλειπτη παρουσία στα μαθήματα. Τα πιο πάνω παραδείγματα αξίζει να γίνουν αντικείμενο μίμησης και από άλλα πανεπιστήμια που δεν έχουν μειώσει τα δίδακτρά τους παρά την οικονομική κρίση.
Τα πιο ακριβά μεταπτυχιακά
Αξίζει να σημειωθεί ότι τσουχτερά είναι τα δίδακτρα για τα μεταπτυχιακά στην Διοίκηση Επιχειρήσεων καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 7.000 ευρώ ειδικά αυτά που απευθύνονται σε στελέχη. Επίσης ιδιαίτερα ακριβό είναι και το μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς το κόστος φθάνει τα 7.500 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου