«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Εκτός Πανελλαδικών Εξετάσεων η Πληροφορική 2013




Από μέρα σε μέρα πηγαίνει το υπουργείο Παιδείας την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που περιλαμβάνει αλλαγές στο Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη, με τα σχόλια να φτάνουν τον αριθμό ρεκόρ 3.812, τα περισσότερα σχετικά με την υποβάθμιση της Πληροφορικής και της Επιστήμης Υπολογιστών.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας μετά από δεκαπέντε χρόνια το μάθημα της Πληροφορικής χάνει τη θέση του από Πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα παρόλο που πλήθος σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης απαιτεί τη διδασκαλία του συγκεκριμένου μαθήματος, ενώ άλλα μαθήματα που οι μαθητές εξετάζονται στις Πανελλαδικές δεν τα διδάσκονται ποτέ στο Πανεπιστήμιο.
Στις αντιδράσεις για την κατάργηση της Πληροφορικής συμμετείχε σύσσωμη η κοινωνία, μαθητές και καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και καθηγητές Πανεπιστημίων – ελληνικών και ξένων- με διεθνή αναγνώριση που ζητούν από την Ελλάδα να πράξει το αυτονόητοκαι αυτό που συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες σε Ευρώπη και Αμερική, δηλαδή να αναβαθμίσει ουσιαστικά την Πληροφορική στην Ελληνική Εκπαίδευση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το τελικό σχέδιο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής περιλαμβάνει το μάθημα της Πληροφορικής ως μάθημα επιλογής στην Α” τάξη του Γενικού Λυκείου διάρκειας 2 ωρών, γενικής παιδείας στη Β” τάξη διάρκειας 1 ώρας και γενικής Παιδείας στη Γ” τάξη διάρκειας 2 ωρών, ενώ δεν θα εξετάζεται στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρξαν και υπάρχουν μεγάλες πιέσεις ώστε να μην εξετάζεται το μάθημα της Πληροφορικής Πανελλαδικά από ενώσεις καθηγητών άλλων ειδικοτήτων που φοβούνται ότι με την εισαγωγή της Επιστήμης των Υπολογιστών ως μάθημα Πανελλαδικό εξεταζόμενο θα μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας των δικών τους μαθημάτων, καθώς οι περισσότεροι μαθητές επιλέγουν την Πληροφορική. Αυτό, σε συνδυασμό με την ατολμία – απροθυμία του υπουργείου Παιδείας να πράξει το αυτονόητο, οδηγούν την Πληροφορική εκτός των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Σίγουρα για το υπουργείο Παιδείας υπάρχει ακόμα χρόνος να αλλάξει το σχέδιο και να το καταθέσει τελικά στη βουλή, όπως απαιτεί σύσσωμη η κοινωνία δηλαδή με την προσθήκη του μαθήματος της Πληροφορικής ως Πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα (δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το έχει πράξει τις τελευταίες ημέρες …).
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι αλλαγές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, θα αρχίσουν να ισχύουν από φέτος για τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α” Λυκείου.
http://www.diorismos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου