Αμυντική στάση  και όχι επιθετική και μάλιστα σε ήρεμο ύφος κράτησε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης όταν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, δέχθηκε «πυρά» Βουλευτών της αντιπολίτευσης για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια.

Κυριάκος Πιερρακάκης: Οι ιδρυτικοί όροι, οι όροι στους οποίους η συγκυρία γέννησης του άρθρο 16 του 1975, που είναι η τελευταία φορά που αυτό εμφανίζεται. Γνωρίζουμε όλοι ότι η πρώτη φορά που εμφανίζεται μία εκδοχή είναι το 1952. Εν πάση περιπτώσει, οι όροι του 1975, στους οποίους επαναλήφθηκαν αυτές οι διατάξεις, δεν ήταν ίδιοι με τους όρους γέννησής τους, ακριβώς και γι’ αυτό το ψήφισαν όλα τα κόμματα τότε. Το γνωρίζουμε όλοι, οι όροι γέννησής τους είναι προβληματικοί, του 1950. 

Μερόπη Τζούφη (Ειδική Αγορήτρια της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»): Θα πείτε τα ίδια, περί χούντας; 

Κυριάκος Πιερρακάκης: Είναι αλήθεια αυτό το πράγμα είτε το πούμε είτε δεν το πούμε.

Μερόπη Τζούφη (Ειδική Αγορήτρια της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»): Μάλιστα. Γιατί ξανά επαναφέρετε αύτη την ιστορία;

Κυριάκος Πιερρακάκης: Επειδή κάνουμε τσιτάτα, εξειδικεύεστε στο να απομονώνετε φράσεις.

Διονύσης Καλαματιανός (Ειδικός Αγορητής της Μειοψηφίας): Τότε έγιναν αγώνες από τα πανεπιστήμια, Πέτρουλας κ.λπ..

Κυριάκος Πιερρακάκης: Στην προηγούμενη φράση είπα ότι οι όροι επανάληψης δεν ήταν κοινοί με τους όρους γέννησης, αλλά εσείς θέλετε να κάνετε εντυπωσιασμό αυτήν τη στιγμή και όχι να μπούμε στην ουσία της συζήτησης. Το καταλαβαίνω. 
Η ιστορία, λοιπόν, αποτυπώνεται με πάρα πολύ πλήρη τρόπο στο βιβλίο του κ. Αλιβιζάτου, στο οποίο σας παραπέμπω και από εκεί και πέρα συνεχίζουμε. 

Διονύσης Καλαματιανός (Ειδικός Αγορητής της Μειοψηφίας): Είναι η μοναδική αλήθεια; 

Κυριάκος Πιερρακάκης: Αυτό το πράγμα είναι η ιστορική αλήθεια. 

Μερόπη Τζούφη (Ειδική Αγορήτρια της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»): Αυτό είναι η παραποίηση της ιστορίας. 

Κυριάκος Πιερρακάκης: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιδράτε στην πραγματικότητα που είναι αυτή. 

Διονύσης Καλαματιανός (Ειδικός Αγορητής της Μειοψηφίας): Τη δική σας.

Κυριάκος Πιερρακάκης: Δεν είναι δική μου, υπάρχουν πρακτικά της Βουλής. 

Διονύσης Καλαματιανός (Ειδικός Αγορητής της Μειοψηφίας): ….. υπάρχουν σωρεία αποφάσεων …..

Κυριάκος Πιερρακάκης: Ισχυρίζομαι, λοιπόν, ότι τα κριτήρια στα οποία τίθεται η συγκεκριμένη αλλαγή είναι τα αυστηρότερα κριτήρια τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. 

Η εμμονή στη συγκυρία γέννησης δείχνει, καταρχήν, να είναι αναντίστοιχη με την πραγματικότητα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχει λάβει σειρά αποφάσεων τα τελευταία χρόνια, οι οποίες αυτό το θεμελιώνουν, από την υπ’ αρ. 2411/2012 απόφαση, η οποία ερμήνευσε ότι τα δίδακτρα, η δωρεάν παιδεία, όπως ορίζεται στο άρθρο, σε όλες τις βαθμίδες δεν αφορά τα μεταπτυχιακά και έτσι επιβίωσαν τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια για να μπορέσουν να λειτουργήσουν μέσα στον χρόνο. 

Από εκεί και πέρα, η διαδικασία εγκατάστασης παραρτημάτων, γιατί εδώ δεν μιλάμε για σύσταση, μιλάμε για εγκατάσταση, έχει μία πανομοιότυπη διαδικασία με τον τρόπο, με τον οποίο κρίθηκε η υπ’ αρ. 2411/2012 απόφαση της Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). 

Η ρύθμιση μας αυξάνει τη επιδραστικότητα του συνταγματικού κειμένου πάνω στο δίκαιο και στη νομολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάνει, ακριβώς, αυτό που επιλέγουμε να κάνουμε, κάνοντας ένα στέρεο βήμα και ένα στέρεο συνταγματικό βήμα. Ενδεικτικά, καταθέτω στα πρακτικά τη γνωμοδότηση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του κυρίου Σκουρή, τη γνωμοδότηση του κ. Αλιβιζάτου, τη γνωμοδότηση του κ. Φίλιππου Σπυρόπουλου και θα καταθέσουμε και πάρα πολλές άλλες.

Μερόπη Τζούφη (Ειδική Αγορήτρια της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»): Των άλλων συνταγματολόγων;

Κυριάκος Πιερρακάκης: Στο τέλος της ημέρας, δεν υπάρχει κανένας λόγος για κανένα άγχος, όλα θα κριθούν στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια, όπως ορίζει το Σύνταγμα. 

Υπό αυτήν την έννοια, το πολύ άγχος δείχνει κάτι, δεν χρειάζεται, συζητάμε πάνω σε κάτι το οποίο είναι εθνικά συμφέρον να ρυθμιστεί. 

Διαφωνεί κανείς ότι πρέπει να ρυθμιστεί αυτό το οποίο περιέγραψα πριν σαν εικόνα στη μεταλυκειακή εκπαίδευση;

Πρέπει να ρυθμιστεί, λοιπόν, με πάρα πολύ  ……. 

Παύλος Πολάκης: Διαφωνούμε οριζοντίως και καθέτως με τη ρύθμισή, γιατί είναι ψευδεπίγραφη και προσχηματική.