«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Δύο Προσχέδια Νόμου για την παιδεία θα παρουσιαστούν σήμερα στο υπουργικό Συμβούλιο

Επαγγελματική εκπαίδευση- Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης- Ακαδημία Αθηνών
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δύο Προσχέδια Νόμου  για την παιδεία θα παρουσιαστούν   από τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη και την υφυπουργό Ζέττα Μακρή στη  σημερινή συνεδρίαση (11 π.μ.) του υπουργικού Συμβουλίου:

Πρόκειται για τα εξής Προσχέδια Νόμου:

α) Οργανωσιακές αλλαγές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης – Νέο πλαίσιο λειτουργίας της Ακαδημίας Αθηνών, και,

β) Μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες για την επαγγελματική εκπαίδευση.

  • Πατήστε εδώ για να διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ για το Προσχέδιο Νόμου Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ο υπουργός Παιδείας σχετικά με την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση  ήδη έχει  ανακοινώσει  τα εξής:

  • Ψηλά στις προτεραιότητές μας βρίσκεται μια νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα έρθει να συμπληρώσει- να ολοκληρώσει και αν προτιμάτε το νομοθετικό πλαίσιο που ξεκινήοαμε να αναδιαμορφώνουμε την προηγούμενη τετραετία.
  • Με τη ρύθμιση αυτή θέλουμε να αθροίσουμε τις δυνάμεις ΙΕK ΕΠΑΛ και Επαγγελματικών Εργαστηρίων ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται με ενιαία φιλοσοφία στις τρέχουσες ανάγκες της οικονομίας δημιουργώντας επαγγελματίες σε πεδία που παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση αλλά χαμηλή προσφορά.
  • Σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τις τοπικές κοινωνίες είμαστε διατεθειμένοι να διαμορφώσουμε προγράμματα σπουδών και με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής και τα χαρακτηριστικά που έχει εκεί η οικονομία.
  • Η χώρα χρειάζεται έναν συνολικό ανασχεδιασμό ως προς τον επιστημονικό και επαγγελματικό προσανατολισμό της.
  • Αλλες έρευνες δείχνουν ότι έως το 2030 θα χρειαζόμαστε 16.000 πληροφορικούς κάθε χρόνο τη στιγμή που σήμερα παράγουμε περίπου τους μισούς.
  • Η επαγγελματική εκπαίδευση και οι σπουδές STEM Επιστήμη Τεχνολογία Μηχανική και Μαθηματικά είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα εκπαιδευτικών πεδίων στα οποία πρέπει να επενδύσουμε.
  • Σύντομα οι μαθητές θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες επιλογές και περισσότερη πληροφορία ώστε σε περίπτωση που το επιθυμούν να ακολουθήσουν αντικείμενα που θα τους κάνουν περιζήτητους ως επαγγελματίες

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου