«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Ανάγκη & εφικτότητα παροχής επιμόρφωσης Α΄ επιπέδου με αμελητέο κόστος για όλους


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Γιάννης Π. Πλατάρος Μαθηματικός
Τακτικότατα  πλέον τον τελευταίο καιρό γινόμαστε αποδέκτες  παραπόνων εκπαιδευτικών που δεν έχουν επιμορφωθεί καθόλου στο Α΄ επίπεδο και διακαώς επιθυμούν την επιμόρφωσή τους. Γνωρίζουμε ότι το ΙΤΥΕ  «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» έχει προγραμματίσει την προσεχή  περίοδο πιστοποιήσεις και για το Α΄ επίπεδο. Όχι όμως και επιμορφώσεις από μηδενική βάση. Εν τω μεταξύ, έχει διέλθει δεκαετία από την τελευταία παροχή της βασικής αυτής επιμόρφωσης που πλέον δεν υπάρχει ούτε ένας εκπαιδευτικός που να υποστηρίξει ότι μπορεί να είναι προαιρετική, όταν θεωρείται ήδη νομικώς  ως προαπαιτούμενο προσόν.

Στο παρόν σημείωμα θα προσπαθήσουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα, ουσιαστικά  να παρουσιάσουμε την θεωρητική του λύση, για το πώς δηλαδή θα παρασχεθεί σε όλους αυτή η επιμόρφωση, με την μέγιστη δυνατή εγκυρότητα, με καθολικότητα και με ελάχιστη  δημοσιονομική επιβάρυνση.
Την παρουσιάζουμε:
•    Η διάρκειά της δεν θα είναι πλέον 50 ώρες όπως παλιά, αλλά τουλάχιστον 78 ώρες , παρεχόμενες σε όλο το Σχολικό έτος, εντός διδακτικού ωραρίου (8.00-14.00)  με ένα τρίωρο την εβδομάδα επί 26 εβδομάδες  στο τέλος μια συγκεκριμένης ημέρας (λ.χ. Παρασκευή) όπου θα υπάρχει πρόβλεψη για απαλλαγή των ενδιαφερομένων από το  ωρολόγιο πρόγραμμα του Σχολείου τους.
•    Η επιμόρφωση πρέπει να παρέχεται σε όλους και άρα θα υπάρχει πολιτική δέσμευση για την υποχρεωτική παροχή σε όλους , όπου στις πρώτες περιόδους θα είναι προαιρετικής συμμετοχής, αλλά με την υποχρεωτική πρόβλεψη.  Δεν ξέρω πώς ακούγεται ή εκλαμβάνεται η  «υποχρεωτικότητα», αλλά έχουμε πει ότι πρέπει να είναι εντός υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου, άρα δύναται να είναι απαιτητή η υποχρεωτικότητα και νομικά και ηθικά και -αν θέλετε- και συνδικαλιστικά. Υποχρεωτικότητα -χωρίς εισαγωγικά- θα υπάρξει αναγκαστικά στην πιστοποίηση που θα πρέπει να λειτουργήσει σε λίγες ακόμα περιόδους  έως ότου καλυφθεί πλήρως ο πληθυσμός και έκτοτε θα καλύπτει μόνο νεοδιόριστους που δεν πρόλαβαν να επιμορφωθούν ως αναπληρωτές.
•    Πάροχοι της επιμόρφωσης θα είναι κατ΄ αρχήν οι Πληροφορικοί του Σχολείου που έχουν πτυχίο ή μετ/κό τίτλο Πληροφορικής και δεν συμπληρώνουν ωράριο στο Σχολείο τους. Αυτοί πιστώνονται 3 διδακτικές ώρες για το πρόγραμμα  συν 1 διδακτική για εξ αποστάσεως παρακολούθηση των επιμορφούμενων (διόρθωση απλών εργασιών-ανατροφοδότηση) μέσω μιας βοηθητικής πλατφόρμας Moodle που μπορεί εύκολα να δημιουργήσει το ΥΤΙΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ μέσω του υψηλής κατάρτισης προσωπικού του και της τεράστιας τεχνογνωσίας, που  αντικειμενικά διαθέτει   στο αντικείμενο.  Οι Πληροφορικοί που θα πάρουν μέρος στο έργο λαμβάνουν και την σχετική βεβαίωση στην διδασκαλία ενηλίκων για τις 78 ώρες.
•    Θα υπάρχει η λογική επιμόρφωσης όμορων Σχολείων, έτσι ώστε να έχει πραγματικά στοιχεία ενδοσχολικής επιμόρφωσης.
•    Σε συνδυασμό με ΤΠΕ1 που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα και ανεξάρτητα.  
•    Η σχεδίαση πρέπει να γίνει φέτος για του χρόνου. Το κόστος κατά Μ.Ο. είναι όσο ένας Αναπληρωτής πλήρους ωραρίου ανά νομό όπου μπορεί να λειτουργούν 4-5 τμήματα εκπαιδευτικών και των δύο βαθμίδων και για 4-5 σχολικά έτη, έως ότου επιμορφωθεί όλος ο πληθυσμός.
Ευελπιστώ να υιοθετηθεί κάτι τέτοιο από τον συνδικαλισμό μας, που δεν πρέπει να ξεχνά την επαγγελματική ανάπτυξη του κλάδου μας, ώστε να μπορέσει μετά να περάσει ομαλά στα Β1 και Β2 επίπεδα επιμόρφωσης όπου προαπαιτείται  το Α΄ επίπεδο, πιστοποιημένο. Φέτος, δόθηκε το δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις για το Β1 και σε όσους δεν είχαν πιστοποιηθεί στο Α΄ επίπεδο, κατ΄ εξαίρεσιν και μόνο για φέτος λόγω κάποιων προβλημάτων διαχειριστικού επιπέδου. Υπάρχει ακόμα σοβαρός αριθμός συναδέλφων που δεν έχουν τις δεξιότητες Α΄ επιπέδου και πρέπει όλοι να ενταχθούν στην λογική της ουσιαστικής επιμόρφωσης ανεξαρτήτως επαγγελματικής ηλικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου