«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Πολύ "βαριά" είναι η ατμόσφαιρα στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργικό συμβούλιο και μόνο "κατεβασμένα κεφάλια" συναντά κανείς κατόπιν της εξέλιξης με τις κλειστές τράπεζες και τον έλεγχο κεφαλαίων.
Τα μηνύματα που έρχονται από όλη την χώρα είναι ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέσα στην εβδομάδα, είναι απίθανο να κερδηθεί το δημοψήφισμα κάτι που ανοίγει τον δρόμο για παραίτηση της κυβέρνησης, εν συνεχεία.
Κατά πληροφορίες, οι κ.κ. Κατρούγκαλος, Λαφαζάνης και Καμμένος αποχώρησαν από τη συνεδρίαση από την πλαϊνή πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, αποφεύγοντας να βρεθούν ενώπιον των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, που περίμεναν στην κεντρική πόρτα για μια δήλωση.
Κατά τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί αναμενόταν να συζητήσουν τις εξελίξεις μέχρι αυτή τη στιγμή, τα σενάρια που βρίσκονται επί τάπητος, αλλά και να οργανώσουν το πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση την επόμενη μέρα με τις τράπεζες κλειστές και το χρόνο για το δημοψήφισμα να μετρά αντίστροφα...
Δικαιώνονται έτσι όσα κυβερνητικά στελέχη ζητούσαν παραίτηση της κυβέρνησης και διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης πριν επιβληθει έλεγχος κεφαλαίων, αντί για δημοψήφισμα.
Και αμφισβητούν την λογική του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τ.Λιου για "απαραίτητο έλεγχο κεφαλαίων και τραπεζική αργία". Προβλέπουν χαοτικές καταστάσεις αύριο
Τώρα τα καταστήματα των τραπεζών θα παραμείνουν από τη Δευτέρα κλειστά και για τουλάχιστον εξη εργάσιμες, ενώ θα τεθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, με απόφαση που θα λάβει τις επόμενες ώρες το υπουργείο Οικονομικών.
Μεταξύ άλλων αναμένεται να οριστούν ημερήσια όρια αναλήψεων 50-50 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο ανά τράπεζα, περιορισμοί στις διατραπεζικές και στις διασυνοριακές μεταφορές κεφαλαίων, αλλά και άλλα μέτρα όπως απαγόρευση πρόωρης λήξης προθεσμιακών καταθέσεων.
Τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για μεγάλο πλήγμα στην οικονομία, αναμένοντας πάγωμα της αγοράς, κατακόρυφη πτώση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και πλήρη απώλεια εμπιστοσύνης.
Ποια κυβέρνηση μπορεί να ελέγξει και να αντέξει κάτι τέτοιο;
Βέβαια, η ελληνική καταστροφή απόρροια των άθλιων μνημονίων θα φέρει διεθνή Αρμαγεδόνα. Το θέμα είναι εντός της εβδομάδας να προληφθούν, όσο γίνεται τα παραπάνω.
Πάντως τραπεζικά στελέχη ανέφεραν στο defencenet.gr ότι "Αποκλείεται ο έλεγχος στην κίνηση των κεφαλαίων να διαρκέσει μόνο 6 εργάσιμες ημέρες για ευνόητους λόγους, ακόμα και αν τα βρουν Ελλάδα και δανειστές. Θα είναι ευχής έργον αν ο περιορισμός διαρκέσει μερικές εβδομάδες, αν όχι μήνες με προδευτική αύξηση των ορίων φυσικά"...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου