«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

 

Μοριοδοτούμενο Πρόγραμμα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων στα Σχολεία - Περιβάλλον, Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη» από το E-Learning του ΕΚΠΑ

Πόσα μόρια εξασφαλίζει η επιτυχής παρακολούθηση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σκοπός του νέου προγράμματος «Εργαστήρια Δεξιοτήτων στα Σχολεία - Περιβάλλον, Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη» που προσφέρεται αυτή την περίοδο από το E-Learning του ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ, είναι να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με τις απαραίτητες γνώσεις και τα διδακτικά εργαλεία, ώστε να μπορούν να συμβάλλουν στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε θέματα που είναι κρίσιμης σημασίας για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ατόμου σε σύγχρονες κοινωνίες, όπως ο σεβασμός στο περιβάλλον, η αναγνώριση της κοινωνικής ευθύνης και η συμβίωση μέσα σε ένα πλαίσιο διαφορετικότητας και πολυπολιτισμικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα υπάρχουν οι παρακάτω διακριτές περιοχές καλλιέργειας δεξιοτήτων στα εργαστήρια δεξιοτήτων στα σχολεία:

α) οικολογία- παγκόσμια τοπική και φυσική κληρονομιά,

β) φυσικές καταστροφές και πολιτική προστασία,

γ) παγκόσμια και τοπική πολιτιστική κληρονομιά,

δ) ανθρώπινα δικαιώματα,

ε) εθελοντισμός και διαμεσολάβηση, και

στ) συμπερίληψη,  αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να προσφέρει στους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις παιδαγωγικο-διδακτικές μεθόδους, τα μοντέλα και τις τεχνικές μάθησης, προσδιορίζοντας τα βασικά σημεία σχεδιασμού, εφαρμογής και υλοποίησης προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης που απευθύνονται στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μέσα από τη θεωρητική ανάλυση, αλλά και από συγκεκριμένα παραδείγματα και εφαρμογές, οι εκπαιδευόμενοι θα αποκτήσουν γνώσεις, προσαρμοσμένες στο περιβάλλον διαπραγμάτευσης αυτών των διακριτών περιοχών, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να μυήσουν τους μαθητές στις σχετιζόμενες με αυτά τα πεδία ήπιες δεξιότητες, διαμορφώνοντας ολοκληρωμένους και υπεύθυνους πολίτες, για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στα θέματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες.

Η επιτυχής παρακολούθηση και ολοκλήρωση του προγράμματος εξασφαλίζει:

Δύο (2) μόρια σε υποψήφιους για διορισμό ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί στη γενική εκπαίδευση, την ειδική αγωγή και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.

Δύο (2) μόρια σε υποψήφιους για διορισμό ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, με το σύστημα του ΑΣΕΠ, Κεφάλαιο Ε΄ του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13, Α΄,  29.01.2019).

Δέκα (10) μόρια για προσλήψεις εκπαιδευτικών των  κατηγοριών TE και ΔΕ της Γενικής Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. Υπουργική Απόφαση 48190/E1 (ΦΕΚ 1088, Β’, 2.04.2019).

Ένα (1) και έως δύο (2) μόρια στην επιλογή Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Προϊσταμένων των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης, Συμβούλων Εκπαίδευσης, και Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων και Προϊσταμένων των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων  σύμφωνα  με τον Ν. 4823/2021 (ΦΕΚ 136, Α΄, 3.08.2021).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης/ΤΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής και ειδικότερα σε:

  • εν ενεργεία αλλά και μελλοντικούς εκπαιδευτικούς διαφόρων βαθμίδων στη Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση (Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας),
  • απόφοιτους Παιδαγωγικών και Καθηγητικών Σχολών όλων των γνωστικών αντικειμένων και ειδικοτήτων σε τυπικές δομές εκπαίδευσης και υποστήριξης,
  • υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας στην Κεντρική Υπηρεσία και σε Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε στελέχη της εκπαίδευσης, όπως Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου και Διευθυντές Σχολικών Μονάδων.

Απονέμεται Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης από το E-Learning του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ.

Ακαδημαϊκοί Υπεύθυνοι του Προγράμματος είναι οι: Δασκαλάκης Δημοσθένης, Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θραψανιώτης Γεώργιος, Ε.ΔΙ.Π. στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α., με διδακτικό αντικείμενο: «Το Θρησκευτικό Φαινόμενο-Θρησκείες και η Διδακτική τους» και «Εκκλησιαστικό Δίκαιο και Περιβάλλον», Διδάκτωρ Θεολογικής Σχολής & Π.Τ.Δ.Ε. (ΕΚΠΑ), οι οποίοι έχουν την ευθύνη για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της ακαδημαϊκής διαδικασίας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα:  https://elearningekpa.gr/courses/ergastiria-deksiotiton-sta-sxoleia-periballon-koinoniki-sunaisthisi-kai-euthuni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου