«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Πενήντα ημέρες μάθημα απέμειναν για τα Λύκεια και 55 για τα Γυμνάσια

Μισοάδειες οι τάξεις της Γ΄Λυκείου από τον Μάρτιο

Σχολεία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Πενήντα ημέρες μάθημα για τα Λύκεια και 55 για τα Γυμνάσια απέμειναν , μέχρι τη  λήξη των μαθημάτων και την έναρξη των ενδοσχολικών και απολυτηρίων εξετάσεων.

Τα μαθήματα αναμένεται  λήξουν στις 20 Μαΐου για τα Λύκεια και στις 27 του ίδιου μήνα στα Γυμνάσια.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι ενδοσχολικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα ΓΕΛ αναμένεται να ξεκινήσουν μεταξύ 6 και 8  Ιουνίου .

Οι οριστικές αποφάσεις

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από το υπουργείο Παιδείας  αμέσως μετά το Πάσχα.


Ν. Κεραμέως: "Κάθε χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο κάποιοι μαθητές να επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι μετά το Πάσχα εάν έχουν απουσίες  για να διαβάσουν.. Αν έχουν απουσίες. Αυτό είναι δικό τους θέμα. Εφόσον επιτρέπει αυτή τη στιγμή το σύστημα  στη βάση των απουσιών"


Κ. Γαβρόγλου: “Αυτό είναι σαν ένα κύτταρο καρκινικό που έχει φάει την Γ Λυκείου και τώρα πάει στη Β Λυκείου”


Μισοάδειες οι τάξεις της Γ΄Λυκείου από τον Μάρτιο

Είναι πασίγνωστο σε όλους (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, υπουργείο) ότι από τον Μάρτιο και μέχρι τέλους της σχολικής χρονιάς, πηγαίνουν στο σχολείο μόνο όσοι μαθητές, λόγω λανθασμένου υπολογισμού, «ξόδεψαν» πολλές από τις 114 απουσίες τους.

Στην πράξη οι τάξεις είναι (τουλάχιστον) μισοάδειες, ενώ σε πολλά σχολεία, δεν παρουσιάζεται ούτε το ¼ των μαθητών της Γ’.

Αυτή η «περίεργη» κατάσταση μολονότι έχει εντοπιστεί, έχει σχολιαστεί, έχει «καταδικαστεί», παραμένει άθικτη εδώ και πολλά -πολλά χρόνια.

Η θέση της Ν. Κεραμέως

Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως για το φαινόμενο αυτός διατύπωσε την ακόλουθη θέση:

"Κάθε χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο κάποιοι μαθητές να επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι μετά το Πάσχα εάν έχουν απουσίες  για να διαβάσουν.. Αν έχουν απουσίες. Αυτό είναι δικό τους θέμα Εφόσον επιτρέπει αυτή τη στιγμή το σύστημα  στη βάση των απουσιών".

Κάποιες φορές, στελέχη του υπουργείου, προκειμένου να εκτονώσουν  τη δυσαρέσκεια, υπόσχονται ότι θα κάνουν μια ομοιόμορφη κατανομή των απουσιών, στο σύνολο του σχολικού έτους.

Όμως, πολύ σύντομα όλες οι υποσχέσεις ξεχνιούνται και η «παράδοση» συνεχίζεται.

Κ. Γαβρόγλου: Καρκινικό κύτταρο

“Αυτό είναι σαν ένα κύτταρο καρκινικό που έχει φάει την Γ Λυκείου και τώρα πάει στη Β Λυκείου”, είχε σχολιάσει το γεγονός ο πρώην υπουργός Παιδείας , Κώστας Γαβρόγλου.

"Ντροπή" το "καθεστώς" των ψεύτικων βεβαιώσεων

Θυμίζουμε ότι  η Άννα Διαμαντοπούλου ως υπουργός Παιδείας  παρότι, τότε, είχε εξαγγείλει επισήμως ότι θα βάλει τέλος σ' αυτό το φαινόμενο , για λόγους που η ίδια γνωρίζει έκανε πίσω .

Η κ. Διαμαντοπούλου είχε κάνει λόγο     για "βεβαιώσεις" από γιατρούς  (σ.σ. τότε υπήρχαν οι δικαιολογημένες απουσίες) που συχνά χρησιμοποιούνται από τους ίδιους τους γονείς, προκειμένου να "δικαιολογηθούν" οι απουσίες των παιδιών τους στα σχολεία.

Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει  "ντροπή" το "καθεστώς" των ψεύτικων βεβαιώσεων, που προσκομίζει το παιδί στο σχολείο του, εν γνώσει των γονέων, για να δικαιολογήσει την απουσία του και να μην έχει επιπτώσεις.

"Δηλαδή, ένα παιδί 18 χρόνων, αλλά και μικρότερης ηλικίας, μαθαίνει ότι μπορεί να έχει πλαστές βεβαιώσεις και μάλιστα από το δημόσιο Σύστημα Υγείας.

17.765 μαθητές Γ Λυκείου έκαναν από 80-100 απουσίες  μόνο τον Απρίλιο

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας:

Α. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών που φοιτούσαν κατά το   σχολικό έτος 2015-2016 στην τελευταία τάξη των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας ήταν  100.689.

Β. Κατά τον μήνα Απρίλιο του περσινού σχολικού έτους έτους 38.102 μαθητές πραγματοποίησαν 0-50 απουσίες (ώρες), 17.765 μαθητές πραγματοποίησαν 50-100 απουσίες (ώρες) και 346 μαθητές πραγματοποίησαν παραπάνω από 100 απουσίες (ώρες).

Το esos επισημαίνει κάθε χρόνο προς την εκάστοτε πολιτική ηγεσία κάτι που είναι κοινό μυστικό στην εκπαιδευτική κοινότητα, και το θυμίζει και τώρα προς την υπουργό Ν. Κεραμέως, προκειμένου να βάλει “φρένο” στο ελληνικό φαινόμενο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου