«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 23 Μαΐου 2017







ΔΗ.ΣΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ              ΚΟΖΑΝΗ, 18-5-2017

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ



Η σχολική χρονιά βαδίζει προς την λήξη της και ουσιαστικά αρχίζει ο σχεδιασμός του νέου σχολικού έτους. Όπως έγκαιρα είχαμε ως παράταξη επισημάνει, τα προβλήματα θα είναι πολλά.  Σε όλα τα θεσμικά επίπεδα μέλη μας στη ΔΟΕ, στο ΚΥΣΠΕ, στα σχολεία όλης της χώρας, στις γενικές συνελεύσεις, είχαμε  εκφράσει τις ανησυχίες μας, για τις αρρυθμίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.


 Η αδυναμία συντονισμένης και υπεύθυνης άσκησης πολιτικής στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας, μας φέρνει σήμερα αντιμέτωπους με την σκληρή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που ξεπερνά τα συντεχνιακά ζητήματα του κλάδου και ακουμπά όλη την κοινωνία. Έχει να κάνει με τις διοικητικές και υπηρεσιακές μεταβολές, τα στελέχη της εκπ/σης, τους διορισμούς, την πρόσληψη αναπληρωτών, των προσδιορισμό των πραγματικών  λειτουργικών αναγκών  των σχολικών μονάδων της χώρας, την λειτουργία του νηπ/γείου,  την υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής, την ποιότητα της εκπ/σης, σε μια περίοδο μάλιστα, που προβάλλει ως αναγκαιότητα η αναβάθμισή της και όχι η υποβάθμισή της.

Αναρωτιέται κανείς  γιατί το υπουργείο παιδείας δεν έχει δώσει  λύση στο ζήτημα των μετατάξεων, γιατί δεν έλυσε τα ζητήματα αναπληρωτών όπως είχε υποσχεθεί, γιατί «πετά» στα αζήτητα την Ειδική Αγωγή και τους διορισμούς τόσο στην ειδική όσο και στην γενική αγωγή, γιατί αγνοεί την Προσχολική Αγωγή, γιατί υποβαθμίζει την λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, γιατί κάνει ουσιαστικά  το σχολείο “μικρότερο” σε ωράριο, σε εκπ/κο προσωπικό, σε ποιότητα, σε πόρους.

Ως παράταξη δώσαμε τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας και θέσαμε τα ζητήματα χωρίς ποτέ να κρυφτούμε. Τώρα και στο παρελθόν κάναμε δημιουργική κριτική και είπαμε στην κοινωνία και στους συναδέλφους την



αλήθεια. Δεν κρύψαμε διαχρονικά την αντίθεσή μας σε αντιεκπαιδευτικές, αντιλαϊκές  πολιτικές και δεν κρυφτήκαμε πίσω από κομματικό συνδικαλισμό και συμφέροντα. 

Σε αντίθεση με μας, παρατάξεις και κινήσεις που λαϊκίζοντας όλη την προηγούμενη περίοδο, σήμερα κωφεύουν και δίνουν σκαλοπάτι ασυλίας και στήριξης σ΄όλες αυτές τις πολιτικές, που τσακίζουν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς Δεν έχουν άλλωστε τι ν’  απαντήσουν, σ’ όλους όσους τους “χτυπούσαν” στην πλάτη και τους έκλειναν το μάτι, για ημέρες διορισμών, προσλήψεων, ανοιχτών προγραμμάτων, νέων  παιδαγωγικών, σε σχολεία με νέα εκπαιδευτικά αντικείμενα, Σε …Σε… 

Οι ελάχιστες μεταθέσεις των δυο τελευταίων ετών, η πρόσληψη μικρότερου αριθμού αναπληρωτών, η μεγάλη μείωση των αποσπάσεων, η κατάργηση του ολοήμερου δημοτικού και νηπ/γείου, η απαξίωση της ειδικής αγωγής, έχουν πρωταγωνιστές τους υπουργούς και την κυβέρνηση, αλλά έχουν παρονομαστή όλους αυτούς τους “αγανακτισμένους” εκπαιδευτικούς τις ανεξάρτητες κινήσεις (τότε) - κυβερνητικών συνδικαλιστών (σήμερα), που ανεβασμένοι στα “κάγκελα” ζητούσαν την κατάργηση ολοήμερων δημοτικών και νηπιαγωγείων, έταζαν σ΄ όλους πως θα διοριστούν, χτυπούσαν στην πλάτη κάθε διαμαρτυρόμενου και του έκλειναν το μάτι,  με την υπόσχεση ..”έλα εδώ και θα λυθεί το ζήτημα”. Ο λογαριασμός όμως έρχεται και είναι σκληρός για όλους: μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και είναι αντιστρόφως ανάλογος με την ποιότητα της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

                                       

                                   Η Γραμματεία της ΔΗΣΥ

                                   Εκπαιδευτικών Α΄/ΘΜΙΑΣ

                                           ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου