«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Οι αποφάσεις στην Ολομέλεια

Έκτακτη σύγκληση της Βουλής για το δημοψήφισμα

Έκτακτη σύγκληση της Βουλής για το δημοψήφισμα
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Aθήνα
Το Σάββατο το μεσημέρι, στις 12:00, θα συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το δημοψήφισμα με ερώτημα την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των Θεσμών, το οποίο ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αλέξςη Τσίπρας.

Στις 2 το πρωί του Σαββάτου, στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Εξερχόμενη δήλωσε ματαξύ άλλων ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αποταθεί στο Κοινοβούλιο και διά αυτού στον ελληνικό λαό «αποτελεί μία απόφαση που δικαιώνει την λαϊκή επιταγή και τη λαϊκή εντολή».

«Το άρθρο ‘ένα ένα τέσσερα', το άρθρο 120 του σημερινού μας Συντάγματος προβλέπει ότι η τήρηση του Συντάγματος και η αφοσίωση στην πατρίδα και τη δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων. Και ακόμη ότι η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία», είπε η Πρόεδρος της Βουλής η οποία τόνισε ότι «Οι μνημονιακοί εκβιασμοί, η ασφυξία που επιχείρησαν να επιβάλουν οι λεγόμενοι θεσμοί αποτελεί βία κατά του Συντάγματος και κατά της Δημοκρατίας. Και την απάντηση αντίστασης καλείται να δώσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στο δημοψήφισμα».
«Οι δανειστές επιχειρούν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση που αντιστέκεται και τον λαό που δεν υποτάσσεται, δεν πειθαρχεί. Η κυβέρνηση ανέλαβε μιαν ιστορική πρωτοβουλία, 41 χρόνια από την θέση σε ισχύ του Συντάγματος, να υλοποιήσει την αμεσοδημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος και να δείξει εμπιστοσύνη στο λαό», είπε η πρόεδρος της Βουλής.
Το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος που αναφέρεται στην προκήρυξη δημοψηφίσματος ορίζει: «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.
Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.
Aν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».
Επίσης με το άρθρο 115 του Κανονισμού της Βουλής «1. H πρόταση τoυ Yπoυργικoύ Συμβoυλίoυ με την oπoία ζητείται η διεξαγωγή δημoψηφίσματoς για κρίσιμo εθνικό θέμα σύμφωνα με τo άρθρo 44 παρ. 2 εδ. α΄ τoυ Συντάγματoς κατατίθεται στη Boυλή, τυπώνεται και διανέμεται στoυς Boυλευτές και εγγράφεται κατά πρoτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη.
2. H πρόταση πρέπει να αναφέρει τo εθνικό θέμα για τo oπoίo ζητείται η διεξαγωγή δημoψηφίσματoς, καθώς και την πρoθεσμία διενέργειάς τoυ και να πρoσδιoρίζει με σαφήνεια τo ερώτημα ή τα ερωτήματα στα oπoία θα απαντήσει o λαός.
3. H πρόταση συζητείται με ανάλoγη εφαρμoγή των διατάξεων των άρθρων 95 έως 100.
4. H ψηφoφoρία για την απoδoχή ή μη της πρότασης είναι oνoμαστική και αφoρά τo κείμενo της πρότασης όπως κατατέθηκε ή διαμoρφώθηκε κατά τη συζήτηση στη Boυλή.
5. H πρόταση εγκρίνεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
6. H απόφαση της Boυλής πoυ δέχεται την πρόταση τoυ Yπoυργικoύ Συμβoυλίoυ για τη διεξαγωγή δημoψηφίσματoς δημoσιεύεται με παραγγελία τoυ Πρoέδρoυ της Boυλής στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως τo αργότερo μέσα σε δέκα ημέρες».

in.gr











Τι λένε τα διεθνή μέσα για το δημοψήφισμα 

 

Τι λένε τα διεθνή μέσα για το δημοψήφισμα - ΦΩΤΟ
Η δραματική τροπή της ελληνικής κρίσης με την αιφνίδια ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα επί της πρότασης των δανειστών κυριαρχεί στα διεθνή μέσα.

Mεταδίδουν το διάγγελμα του πρωθυπουργού δίνοντας έμφαση στη δήλωσή του για εκβιαστικό τελεσίγραφο εκ μέρους των θεσμών, αλλά ότι ο ίδιος δεσμεύεται πως θα σεβαστεί την ψήφο της 5ης Ιουλίου. Κλίμα αιφνιδιασμού στα διεθνή μέσα για την ανακοίνωση Τσίπρα μετά τον «πυρετό» στις Βρυξέλλες.

«Ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα» είναι πρωτοσέλιδος τίτλος στους Financial Times και το πρακτορείο Bloomberg.



«O Έλληνας πρωθυπουργός καταγγέλλει τα αιτήματα των θεσμών ως εκβιασμό, αλλά δεσμεύεται να σεβαστεί την ψήφο» γράφουν οι FT Times, ενώ το Bloomberg σημειώνει ότι ενώ η Άνγκελα Μέρκελ αποκαλεί «πολύ γεναιώδωρη» την πρόταση, ο Αλ.Τσίπρας περιγράφει τους όρους της ως «τελεσίγραφο» και «εκβιασμό».



Για άκρως αιφνιδιαστική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα που «τραντάζει» τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, οι οποίες είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη, κάνουν λόγο οι New York Times, σημειώνοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού περί εκβιαστικού τελεσιγράφου για την αποδοχή ταπεινωτικής λιτότητας, καθώς και τη σκιά της χρεοκοπίας που πλανάται πάνω από την Ελλάδα από την Τρίτη εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία ή παράταση του προγράμματος.

BBC και Guardian μεταδίδουν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, καθώς και δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης που καλούν σε καταψήφιση της συμφωνίας. Τα βρετανικά μέσα δίνουν το συνολικό πλαίσιο στο οποίο έχουν κινηθεί η διαπραγμάτευση το τελευταίο διάστημα και στρέφουν το βλέμμα στο Eurogroup του Σαββάτου, καθώς και στο κρίσιμο ελληνικό αίτημα ολιγοήμερης παράτασης του προγ Τα

Πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική πύλη του Spiegel είναι το διάγγελμα του πρωθυπουργού, με το περιοδικό να σημειώνει ότι αρκετοί υπουργοί καλούν τον λαό να πει «όχι» στη συμφωνία με τους δανειστές εν όψει της κάλπης που θα στηθεί.



«Η Ελλάδα εκβιάζει την Ευρώπη» είναι ο τίτλος της γερμανικής Bild. Η εφημερίδα αναφέρει ότι προκειμένου να μη βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με ενδεχόμενη χρεοκοπία –καθώς το τρέχον πρόγραμμα λήγει την Τρίτη-, η ΕΚΤ θα πρέπει να εγγυηθεί τη ρευστότητα των τραπεζών. Η εφημερίδα σημειώνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι επιθυμεί η κυβέρνηση. Προσθέτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν περίμενε ότι οι δανειστές θα συμφωνούσαν σε κούρεμα του χρέους και αναφέρει ότι με αυτό το δημοψήφισμα αυξάνει την πίεση, προκειμένου να επιτύχει επιπλέον υποχωρήσεις.

Η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη γερμανίδα καγκελάριο στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να την ενημερώσει για την απόφασή του.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας απορρίψει την πρόταση των δανειστών, επέλεξε να προσφύγει στον ελληνικό λαό.

Η Welt, η οποία παρακολουθεί ζωντανά τις εξελίξεις, αναφέρει ότι «χωρίς επιπλέον βοήθεια η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας» και αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Τσίπρα ψηφίστηκε για να βάλει τέλος στη λιτότητα.

Την είδηση του δημοψηφίσματος αναφέρει και η γαλλική Le Monde, με την εφημερίδα να αναφέρει επίσης ότι ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «τελεσίγραφο» τις προτάσεις των δανειστών. Την είδηση μεταδίδει και η Liberation, επικαλούμενη τοAFP.



Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται στην προτροπή του πρωθυπουργού να αποφασίσει ο ελληνικός λαός «ελεύθερος από κάθε εκβιασμό».

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica κάνει λόγο για δραματική τροπή στην ελληνική κρίση που ήλθε τα μεσάνυχτα με το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, μεταφέροντας τη δήλωσή του ότι αναγκάστηκε να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού γιατί οι εταίροι της στο Eurogroup της έδωσαν ένα τελεσίγραφο που αντίκειται στις ευρωπαϊκές αξίες.

Η εφημερίδα παρουσιάζει πλήρες ρεπορτάζ από τις εξελίξεις στην Αθήνα και τις δηλώσεις υπουργών μετά το πέρας του σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αναρτά και το tweet του Γιάνη Βαρουφάκη «στα όρια της ειρωνίας».

Η ισπανική εφημερίδα El Pais σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έπαιξε το τελευταίο του χαρτί. Ο κ. Τσίπρας, αναφέρει η εφημερίδα, είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ήδη από τις 28 Απριλίου, εάν η συμφωνία με τους εταίρους παραβίαζε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Η εφημερίδα περιγράφει ότι τα περιθώρια για συμφωνία το Σάββατο ήταν μικρά.

«Η αποψινή πιρουέτα της ελληνικής κυβέρνησης» αναφέρει η El Pais, απομάκρυνε τη συμφωνία με τους δανειστές, αλλά μπορεί να έχει άγνωστο αντίκτυπο και στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς η παράταση του τρέχοντος προγράμματος λήγει την Τρίτη, την ίδια ημέρα που η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου