Τσίπρας: «Κόκκινη γραμμή» μας μόνο οι κύριες συντάξεις
Ανακοίνωσε
11 δράσεις για το 2016 - Ανάμεσά τους ο νόμος για τις τηλεοπτικές
άδειες - Παραδέχθηκε εμμέσως καθυστερήσεις: «Να επιταχύνουμε το
κυβερνητικό έργο», «δεν είναι μόνο ευθύνη του συντονιστή», «ας ελπίσουμε
ότι η χρονια θα γονιμοποιήσει το 2015» - «Να φάμε λίγο παραπάνω
μελομακάρονα αλλά δεν υπάρχουν διακοπές» το μήνυμά του προς τους
υπουργούς.
Μόνο οι
κύριες συντάξεις είναι η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης για το
ασφαλιστικό παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο υπουργικό
συμβούλιο που χαρακτηρίστηκε από έναν κατάλογο δράσεων υπό τη μορφή
«προγραμματικών δηλώσεων» αλλά και από έμμεσες παραδοχές για
καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το αφαλιστικό την τελευταία πηγή πριν την αξιολόγηση αλλά αρκέστηκε μόνο στην ονομαστική αναφορά στις κύριες συντάξεις υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι η βιωσιμότητα του συστήματος ενώ στον κατάλογο των 11 δράσεων ανέφερε πρώτη-πρώτη αυτή του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες. Ωστόσο δεν έλειψαν και οι έμμεσες παραδοχές για καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο καθώς στην ομιλία του ζήτησε επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, επισήμανε ότι δεν είναι ευθύνη μόνο του συντονιστή και εξέφρασε την ελπίδα το 2016 να γονιμοποιήσει ό,τι έγινε το 2015.
Ο πρώτος απολογισμός για το 2015
Με απολογισμό του έτους που πέρασε ξεκίνησε την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «ο ελληνικος λαος αυτή τη χρονιά έβαλε τη σφραγίδα στις εξελίξεις με τη διπλή αποφασιστικότητα στις κάλπες στις εκλογές και το δημοψήφισμα».
Σημείωσε ότι «ξεκινήσαμε με τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει. Και μπορεί αυτό να συμβαίνει με αργούς ρυθμούς αλλά η Ευρώπη του Δεκέμβρη δεν έχει σχέση με αυτή του Γενάρη».
«Ας ελπίσουμε ότι το 2016 θα γονιμοποιήσει αυτούς τους αγώνες» συνέχισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ιστορική ημέρα την Τρίτη για το κοινοβούλιο και τη δημοκρατία, την ισότητα και την αλληλεγγύη μετά το ψήφισμα για την Παλαιστίνη και την υπερψήφιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Γιατί σε αντίθετη περίπτωση με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ο σχεδιασμός της κυβέρνησης υπερβαίνει τα όρια της συμφωνίας με τους δανειστές. Σε λίγο διάστημα κατάφερε να αντικαταστήσει πρακτικές του παρελθόντος που είχαν βυθίσει την χώρα σε κρίση αλλά και να αποκαταστήσει την πίστη στην οικονομία» πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις 100 δόσεις, την παραχώρηση του χώρου στη Δραπετσώνα, στην σχετικά μικρή αλλά ελπιδοφόρα μείωση της ανεργιάς, στο δεκατιανό στα σχολεία κ.α.
Με δύο όψεις το σχέδιο για το 2016
Περνώντας στο 2016 ο Αλέξης Τσίπρας ανάφερε: «Η χρονιά που έρχεται σηματοδοτεί τη δεύτερη φάση του στρατηγικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη, αναδιανομή και κοινωνική δικαιοσύνη. Το σχέδιο αυτο έχει δύο όψεις: Η πρώτη αφορά τη συμφωνία με τους εταίρους που περιέχει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να γίνει αποτελεσματικότερο το κράτος. Η δεύτερη όψη είναι οι εσωτερικές μας δεσμεύσεις προς τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εξυπηρετήσουμε».
«Αυτή η όψη θα είναι και η λυδία λίθος της κυβέρνησης. Εκεί θα κριθούμε ως κυβέρνηση, γι' αυτό δεν την αναβάλουμε, δεν την υποτιμάμε» συμπλήρωσε λέγοντας ότι «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης.
Μόνο οι κύριες συντάξεις η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης
Ως πρότο βήμα αναφέρθηκε στην κατάθεση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου στη Βουλή της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού. «Είναι το τελευταίο βήμα πριν την πηγή της πρώτης αξιολόγησης. Επανέλαβε τα περί κόκκινης γραμμής λέγοντας «ότι δεν έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε σε 12η μείωση των κύριων συντάξεων. Κι αυτό γιατί τα μισά νοικοκυριά ζουν από μια σύνταξη αλλά και επειδή οι 11 προηγούμενες από το 2011 έως το 2015 πέτυχαν να μειώσουν μεοσσταθμικά τις συντάξεις κατά 45% αλλά δεν πέτυχαν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».
«Τα περίπου 700 εκατομμύρια της πρόσθετης εξοικονόμησης από δαπάνες για το ασφαλιστικό μπορούν να προκύψουν από οποιαδήποτε πρόσφορη πηγή. Συνεπώς να το ξεκαθαρίσουμε η συμφωνία ουτε περιγράφει ουτε απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του συστηματος αλλά η συμφωνία δεν προσδιορίζει μείωση συντάξεων. Γι' αυτό ζήτησα συναίνεση από τα κόμματα αλλά δεν την βρήκα αλλά θα τη βρούμε από το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας» πρόσθεσε.
Οι «προγραμματικές δηλώσεις» στο υπουργικό συμβούλιο
Στη συνέχεια ξεκίνησε να απαριθμεί 11 δράσεις δίκην «προγραμματικών δηλώσεων». Ανάμεσά τους:
- το νομοσχέδιο για την έκδοση των τηλεοπτικών αδειών. «Εμείς θα το προχωρήσουμε επιδιώκοντας τη συναίνεση των κομμάτων, αλλά επαναλαμβάνω ότι τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε μαι απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου. Οι τηλεοπτικές άδειας θα αποδοθούν με τρόπο διαφανή και νόμιμο για πρώτη φορά στην χώρα μας. Η διαδικασία θα ξεκινήσει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου».
- η κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου
- η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση που προβλέπει νέο σύστημα αξιολόγησης.
- η ψήφιση για την κάρτα των ανασφάλιστων
- η κατάθεση του σχεδίου νόμου για την κοινωνική οικονομία που στοχεύουμε να γίνει τον Φλεβάρη. «Εμείς ανοίγουμε με αυτό το νομοσχέδιο την κοινωνική οικονομία σε όλους τους πολίτες», είπε ο πρωθυπουργός
- το νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση της έρευνας.
-η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων και ιδιωτικών έργων, - η κατάθεση και ψήφιση του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων.
- ο νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής. «Θα τους δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Παράλληλα αποκάλυψε ότι ο Γ.Γ. της κυβέρνησης κ. Καλογήρου, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εξωτερικό με τον κ. Φαλτσιανί, από τον οποίο παρέλαβε λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές και την παρέδωσε στον εισαγγελέα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φαλτσιανί ήταν αυτός που είχε παραδώσει και τη λίστα Λαγκάρντ.
Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αυτές οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές, «γιατί η κυβέρνηση έχει πολιτική βούληση»
«Η χρονιά φεύγει και οι Κασσάνδρες διαψεύδονται. Η χρονιά κλείνει με μηδενική ύφεση», είπε.
«Οι Κασσάνδρες δεν μπορούσαν να συνεχίζουν να προβλέπουν την κατάρρευση της κυβέρνησης, αλλά όχι μόνο αντέξαμε αλλά τρεις φορές, τρεις κρίσιμες στιγμές, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους Έλληνες», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν πρέπει κανείς να το ξεχνάνε, κυρίως όσοι μας εγκαλούν».
«Ο λαός επικύρωσε τη συμφωνία και επέλεξε να την εφαρμόσουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Να φάμε λίγα παραπάνω μελομακάρονα αλλά δεν υπάρχουν διακοπές»
Μετά τις «προγραμματικές δηλώσεις» ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους υπουργούς λέγοντας: «Οι καθυστερήσεις πλέον δεν δικαιολογούνται. Κανείς δεν είναι υπεράνω ελέγχου. Όλοι κρινόμαστε σε αυτή την αίθουσα, αλλά προχωράμε προς τα εμπρός, ανοίγουμε νέους δρόμους για τον τόπο με αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα». Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητά του ότι η κυβέρνηση του θα καταφέρει με επιτυχία το 2016 να οδηγήσει τον λαό και τον τόπο σε ένα ξέφωτο.
Ωστόσο, όπως είπε, «οι δύσκολοι αγώνες είναι μπροστά μας» γι' αυτό, όπως είπε, «να φάμε λίγο παραπάνω κουραμπιέδες και μελομακάρονα», αν και «δεν υπάρχουν διακοπές για την κυβέρνηση».
«Θα είμαστε εδώ και θα δουλεύουμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Ακόμη και μέσα στις γιορτές τα νομοσχέδια
Τα νομοσχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αναμένεται να φθάσουν στην Βουλή ακόμη και μέσα στις γιορτές, προκειμένου το νομοθετικό έργο να αρχίσει από τις 7 Ιανουαρίου που θα ανοίξει ξανά το κοινοβούλιο.
Το κλίμα στην κυβερνητική πλειοψηφία είναι βαρύ μετά την απόρριψη από τους δανειστές του παράλληλου προγράμματος και την απόσυρσή του από την κυβέρνηση υπό την απειλή της μη εκταμίευσης της δόσης του ενός δισ. ευρώ, η οποία τελικά απελευθερώθηκε χθες από τον ESM. Το πλήγμα ήταν διπλό αφού στο παράλληλο πρόγραμμα είχε επενδύσει την κοινωνική της ρητορική η κυβέρνηση και αφετέρου έγινε σαφές ότι δίχως την έγκριση των θεσμών ακόμη και οι ελάχιστες θετικές ρυθμίσεις δεν περνούν, όπως γινόταν και παλαιότερα με την τρόικα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λένε μεταξύ τους ότι «έτσι κι αλλιώς το παράλληλο πρόγραμμα περιορισμένες θετικές προβλέψεις είχε και μειωμένο κόστος, γιατί μας ξεφτιλίζουν έτσι;».
Το ασφαλιστικό μεταφέρεται για τις 15 Ιανουαρίου ή και αργότερα ενώ η νομοθέτηση των ρυθμίσεων που αφορούν τους αγρότες και που μαζί με το ασφαλιστικό είναι τα δύο μεγάλα αγκάθια για την κυβέρνηση πηγαίνει για τον Φεβρουάριο.
Όσον αφορά στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα αποφευχθεί η μείωση των κύριων συντάξεων και κατά τα λοιπά γενικόλογα, ότι το σύστημα θα γίνει βιώσιμο και θα κινείται στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Ωστόσο από τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι αμφίβολο ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τον βασικό της στόχο και να αποφύγει τις περιπέτειες. Σε περίπτωση που υποχρεωθεί από τους θεσμούς να κάνει περικοπές και στις κύριες συντάξεις θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα. Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου ήδη διαμορφώνει κλίμα για όσους διαφωνήσουν να ακολουθήσουν τον δρόμο που άνοιξε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δηλαδή να παραιτηθούν και να αφήσουν την έδρα σε πιο πρόθυμους να ψηφίσουν τα πάντα. Ωστόσο είναι ερώτημα αν θα παραμείνει σε αυτή την περίπτωση συμπαγής και η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.
Εξίσου ή και μεγαλύτερες δυσκολίες όμως θα αντιμετωπίσει και με τις ρυθμίσεις για τους αγρότες καθώς μάλιστα το μέτωπο θα είναι διπλό: Μέσα στην Βουλή θα βρει αντιμέτωπους τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Παράλληλα στην περιφέρεια θα είναι παρατεταγμένα τα τρακτέρ των αγροτών. Το ΚΚΕ μάλιστα έχει ήδη κάνει την προεργασία ξεκινώντας από την Λάρισα και αναμένεται να κάνει την πρώτη σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.
Από την κυβέρνηση πάντως δίνουν έμφαση και στην χθεσινή τροπολογία του υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που δίνει την δυνατότητα στις δικαστικές αρχές να κάνουν χρήση στοιχείων που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους με μη νόμιμο τρόπο. Υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι έτσι θα μπορέσει να διερευνήσει μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που μέχρι τώρα σκοντάφτουν και ότι θα ξεμπλοκάρουν οι έρευνες μεγάλων υποθέσεων όπως οι λίστες Λαγκαρντ και Ρηνανίας.
Πηγή: protothema.gr
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το αφαλιστικό την τελευταία πηγή πριν την αξιολόγηση αλλά αρκέστηκε μόνο στην ονομαστική αναφορά στις κύριες συντάξεις υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι η βιωσιμότητα του συστήματος ενώ στον κατάλογο των 11 δράσεων ανέφερε πρώτη-πρώτη αυτή του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες. Ωστόσο δεν έλειψαν και οι έμμεσες παραδοχές για καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο καθώς στην ομιλία του ζήτησε επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, επισήμανε ότι δεν είναι ευθύνη μόνο του συντονιστή και εξέφρασε την ελπίδα το 2016 να γονιμοποιήσει ό,τι έγινε το 2015.
Ο πρώτος απολογισμός για το 2015
Με απολογισμό του έτους που πέρασε ξεκίνησε την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «ο ελληνικος λαος αυτή τη χρονιά έβαλε τη σφραγίδα στις εξελίξεις με τη διπλή αποφασιστικότητα στις κάλπες στις εκλογές και το δημοψήφισμα».
Σημείωσε ότι «ξεκινήσαμε με τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει. Και μπορεί αυτό να συμβαίνει με αργούς ρυθμούς αλλά η Ευρώπη του Δεκέμβρη δεν έχει σχέση με αυτή του Γενάρη».
«Ας ελπίσουμε ότι το 2016 θα γονιμοποιήσει αυτούς τους αγώνες» συνέχισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ιστορική ημέρα την Τρίτη για το κοινοβούλιο και τη δημοκρατία, την ισότητα και την αλληλεγγύη μετά το ψήφισμα για την Παλαιστίνη και την υπερψήφιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Γιατί σε αντίθετη περίπτωση με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ο σχεδιασμός της κυβέρνησης υπερβαίνει τα όρια της συμφωνίας με τους δανειστές. Σε λίγο διάστημα κατάφερε να αντικαταστήσει πρακτικές του παρελθόντος που είχαν βυθίσει την χώρα σε κρίση αλλά και να αποκαταστήσει την πίστη στην οικονομία» πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις 100 δόσεις, την παραχώρηση του χώρου στη Δραπετσώνα, στην σχετικά μικρή αλλά ελπιδοφόρα μείωση της ανεργιάς, στο δεκατιανό στα σχολεία κ.α.
Με δύο όψεις το σχέδιο για το 2016
Περνώντας στο 2016 ο Αλέξης Τσίπρας ανάφερε: «Η χρονιά που έρχεται σηματοδοτεί τη δεύτερη φάση του στρατηγικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη, αναδιανομή και κοινωνική δικαιοσύνη. Το σχέδιο αυτο έχει δύο όψεις: Η πρώτη αφορά τη συμφωνία με τους εταίρους που περιέχει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να γίνει αποτελεσματικότερο το κράτος. Η δεύτερη όψη είναι οι εσωτερικές μας δεσμεύσεις προς τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εξυπηρετήσουμε».
«Αυτή η όψη θα είναι και η λυδία λίθος της κυβέρνησης. Εκεί θα κριθούμε ως κυβέρνηση, γι' αυτό δεν την αναβάλουμε, δεν την υποτιμάμε» συμπλήρωσε λέγοντας ότι «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης.
Μόνο οι κύριες συντάξεις η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης
Ως πρότο βήμα αναφέρθηκε στην κατάθεση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου στη Βουλή της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού. «Είναι το τελευταίο βήμα πριν την πηγή της πρώτης αξιολόγησης. Επανέλαβε τα περί κόκκινης γραμμής λέγοντας «ότι δεν έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε σε 12η μείωση των κύριων συντάξεων. Κι αυτό γιατί τα μισά νοικοκυριά ζουν από μια σύνταξη αλλά και επειδή οι 11 προηγούμενες από το 2011 έως το 2015 πέτυχαν να μειώσουν μεοσσταθμικά τις συντάξεις κατά 45% αλλά δεν πέτυχαν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».
«Τα περίπου 700 εκατομμύρια της πρόσθετης εξοικονόμησης από δαπάνες για το ασφαλιστικό μπορούν να προκύψουν από οποιαδήποτε πρόσφορη πηγή. Συνεπώς να το ξεκαθαρίσουμε η συμφωνία ουτε περιγράφει ουτε απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του συστηματος αλλά η συμφωνία δεν προσδιορίζει μείωση συντάξεων. Γι' αυτό ζήτησα συναίνεση από τα κόμματα αλλά δεν την βρήκα αλλά θα τη βρούμε από το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας» πρόσθεσε.
Οι «προγραμματικές δηλώσεις» στο υπουργικό συμβούλιο
Στη συνέχεια ξεκίνησε να απαριθμεί 11 δράσεις δίκην «προγραμματικών δηλώσεων». Ανάμεσά τους:
- το νομοσχέδιο για την έκδοση των τηλεοπτικών αδειών. «Εμείς θα το προχωρήσουμε επιδιώκοντας τη συναίνεση των κομμάτων, αλλά επαναλαμβάνω ότι τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε μαι απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου. Οι τηλεοπτικές άδειας θα αποδοθούν με τρόπο διαφανή και νόμιμο για πρώτη φορά στην χώρα μας. Η διαδικασία θα ξεκινήσει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου».
- η κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου
- η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση που προβλέπει νέο σύστημα αξιολόγησης.
- η ψήφιση για την κάρτα των ανασφάλιστων
- η κατάθεση του σχεδίου νόμου για την κοινωνική οικονομία που στοχεύουμε να γίνει τον Φλεβάρη. «Εμείς ανοίγουμε με αυτό το νομοσχέδιο την κοινωνική οικονομία σε όλους τους πολίτες», είπε ο πρωθυπουργός
- το νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση της έρευνας.
-η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων και ιδιωτικών έργων, - η κατάθεση και ψήφιση του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων.
- ο νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής. «Θα τους δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Παράλληλα αποκάλυψε ότι ο Γ.Γ. της κυβέρνησης κ. Καλογήρου, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εξωτερικό με τον κ. Φαλτσιανί, από τον οποίο παρέλαβε λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές και την παρέδωσε στον εισαγγελέα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φαλτσιανί ήταν αυτός που είχε παραδώσει και τη λίστα Λαγκάρντ.
Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αυτές οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές, «γιατί η κυβέρνηση έχει πολιτική βούληση»
«Η χρονιά φεύγει και οι Κασσάνδρες διαψεύδονται. Η χρονιά κλείνει με μηδενική ύφεση», είπε.
«Οι Κασσάνδρες δεν μπορούσαν να συνεχίζουν να προβλέπουν την κατάρρευση της κυβέρνησης, αλλά όχι μόνο αντέξαμε αλλά τρεις φορές, τρεις κρίσιμες στιγμές, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους Έλληνες», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν πρέπει κανείς να το ξεχνάνε, κυρίως όσοι μας εγκαλούν».
«Ο λαός επικύρωσε τη συμφωνία και επέλεξε να την εφαρμόσουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Να φάμε λίγα παραπάνω μελομακάρονα αλλά δεν υπάρχουν διακοπές»
Μετά τις «προγραμματικές δηλώσεις» ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους υπουργούς λέγοντας: «Οι καθυστερήσεις πλέον δεν δικαιολογούνται. Κανείς δεν είναι υπεράνω ελέγχου. Όλοι κρινόμαστε σε αυτή την αίθουσα, αλλά προχωράμε προς τα εμπρός, ανοίγουμε νέους δρόμους για τον τόπο με αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα». Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητά του ότι η κυβέρνηση του θα καταφέρει με επιτυχία το 2016 να οδηγήσει τον λαό και τον τόπο σε ένα ξέφωτο.
Ωστόσο, όπως είπε, «οι δύσκολοι αγώνες είναι μπροστά μας» γι' αυτό, όπως είπε, «να φάμε λίγο παραπάνω κουραμπιέδες και μελομακάρονα», αν και «δεν υπάρχουν διακοπές για την κυβέρνηση».
«Θα είμαστε εδώ και θα δουλεύουμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Ακόμη και μέσα στις γιορτές τα νομοσχέδια
Τα νομοσχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αναμένεται να φθάσουν στην Βουλή ακόμη και μέσα στις γιορτές, προκειμένου το νομοθετικό έργο να αρχίσει από τις 7 Ιανουαρίου που θα ανοίξει ξανά το κοινοβούλιο.
Το κλίμα στην κυβερνητική πλειοψηφία είναι βαρύ μετά την απόρριψη από τους δανειστές του παράλληλου προγράμματος και την απόσυρσή του από την κυβέρνηση υπό την απειλή της μη εκταμίευσης της δόσης του ενός δισ. ευρώ, η οποία τελικά απελευθερώθηκε χθες από τον ESM. Το πλήγμα ήταν διπλό αφού στο παράλληλο πρόγραμμα είχε επενδύσει την κοινωνική της ρητορική η κυβέρνηση και αφετέρου έγινε σαφές ότι δίχως την έγκριση των θεσμών ακόμη και οι ελάχιστες θετικές ρυθμίσεις δεν περνούν, όπως γινόταν και παλαιότερα με την τρόικα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λένε μεταξύ τους ότι «έτσι κι αλλιώς το παράλληλο πρόγραμμα περιορισμένες θετικές προβλέψεις είχε και μειωμένο κόστος, γιατί μας ξεφτιλίζουν έτσι;».
Το ασφαλιστικό μεταφέρεται για τις 15 Ιανουαρίου ή και αργότερα ενώ η νομοθέτηση των ρυθμίσεων που αφορούν τους αγρότες και που μαζί με το ασφαλιστικό είναι τα δύο μεγάλα αγκάθια για την κυβέρνηση πηγαίνει για τον Φεβρουάριο.
Όσον αφορά στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα αποφευχθεί η μείωση των κύριων συντάξεων και κατά τα λοιπά γενικόλογα, ότι το σύστημα θα γίνει βιώσιμο και θα κινείται στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Ωστόσο από τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι αμφίβολο ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τον βασικό της στόχο και να αποφύγει τις περιπέτειες. Σε περίπτωση που υποχρεωθεί από τους θεσμούς να κάνει περικοπές και στις κύριες συντάξεις θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα. Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου ήδη διαμορφώνει κλίμα για όσους διαφωνήσουν να ακολουθήσουν τον δρόμο που άνοιξε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δηλαδή να παραιτηθούν και να αφήσουν την έδρα σε πιο πρόθυμους να ψηφίσουν τα πάντα. Ωστόσο είναι ερώτημα αν θα παραμείνει σε αυτή την περίπτωση συμπαγής και η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.
Εξίσου ή και μεγαλύτερες δυσκολίες όμως θα αντιμετωπίσει και με τις ρυθμίσεις για τους αγρότες καθώς μάλιστα το μέτωπο θα είναι διπλό: Μέσα στην Βουλή θα βρει αντιμέτωπους τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Παράλληλα στην περιφέρεια θα είναι παρατεταγμένα τα τρακτέρ των αγροτών. Το ΚΚΕ μάλιστα έχει ήδη κάνει την προεργασία ξεκινώντας από την Λάρισα και αναμένεται να κάνει την πρώτη σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.
Από την κυβέρνηση πάντως δίνουν έμφαση και στην χθεσινή τροπολογία του υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που δίνει την δυνατότητα στις δικαστικές αρχές να κάνουν χρήση στοιχείων που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους με μη νόμιμο τρόπο. Υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι έτσι θα μπορέσει να διερευνήσει μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που μέχρι τώρα σκοντάφτουν και ότι θα ξεμπλοκάρουν οι έρευνες μεγάλων υποθέσεων όπως οι λίστες Λαγκαρντ και Ρηνανίας.
Πηγή: protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου