«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Θετική η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων στο νέο εξεταστικό σύστημα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ιδιαίτερα θετικές θεωρεί με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) τις θέσεις του υπουργείου για την διεύρυνση των επιλογών των μαθητών και γενικότερα για την προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων που οφείλονταν σε διατάξεις του προηγούμενου νόμου.

Η ΠΕΒ σημειώνει πως ορισμένες από τις αποφάσεις, ήταν θέσεις της ΠΕΒ που είχαν δημοσιοποιηθεί, είχαν διατυπωθεί και προ μηνών στις συναντήσεις με τις Επιστημονικές ενώσεις, αλλά και κατατεθεί στο ΥΠΟΠΑΙΘ.
Οι προτάσεις μας , υπογραμμίζει στην ανακοίνωση η ΠΕΒ, στόχευαν στην δίκαιη αντιμετώπιση των μαθητών όσον αφορά την διεύρυνση των επιλογών τους για τις σχολές ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, και συγκεκριμένα:
1. Καταργήθηκαν οι διαζεύξεις μαθημάτων που περιόριζαν τις επιλογές των μαθητών. Επί πλέον η επιλογή των μαθημάτων που θα εξεταστούν οι μαθητές μπορεί να γίνει στο τέλος της Γ Λυκείου και όχι στο τέλος της Β Λυκείου όπως απαιτούνταν μέχρι τώρα.
2. Διευρύνθηκαν οι επιλογές των μαθητών που μπορούν να δηλώσουν δύο επιστημονικά πεδία αντί για ένα που προβλέπονταν.
3. Καταργήθηκε η αυτονομία στο πεδίο των «Παιδαγωγικών» και οι υποψήφιοι μπορούν να εισάγονται στα Παιδαγωγικά τμήματα από όλα τα πεδία.
4. Οι μαθητές θα εξετάζονται σε ορισμένα από τα μαθήματα που διδάσκονται ανάλογα με το πεδίο που στοχεύουν και θα μπορούν να εξεταστούν και σε ένα επί πλέον μάθημα αν στοχεύουν και σε σχολές άλλου πεδίου. Έτσι θα μπορούν να επιλέγουν σχολές δύο πεδίων εξεταζόμενοι στα αντίστοιχα μαθήματα αφού θα τα έχουν διδαχθεί, ενώ με το προηγούμενο νόμο δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα.
5. Μετονομάστηκε το επιστημονικό πεδίο «Υγείας» σε «Επιστήμες Υγείας & Ζωής», όπως ακολουθείται σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα των προηγμένων χωρών.
Η ΠΕΒ εκτιμά ότι «απομένουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως τα σχολικά βιβλία, τα προγράμματα σπουδών, το ωρολόγιο πρόγραμμα, οι σχολές κάθε ομάδας προσανατολισμού και οι συντελεστές βαρύτητας, θεωρούμε ότι και αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν θετικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου