«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

 Παν. Ιωαννίνων: Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Ευθυμίου Καξίρα σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Αναγόρευσης   του διακεκριμένου Γιαννιώτη Καθηγητή Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Φυσικής στην έδρα John Hasbrouck Van Vleck και Καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Harvard κ. Ευθυμίου Καξίρα σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε απευθείας μετάδοση, στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://diavlos.grnet.gr/uoi την προγραμματισμένη ημέρα και ώρα.

Το πρόγραμμα της τελετής έχει ως εξής:

  1. Προσφώνηση από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτρια κυρία Άννα Κ. Μπατιστάτου
  2. Ἔπαινος του Τιμωμένου από τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής, κ. Γεώργιο Α. Φλούδα
  3. Ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής, Καθηγητή κ. Σαμουήλ Σ. Κοέν
  4. Περιένδυση του Τιμωμένου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγητή κ. Γεώργιο Α. Φλούδα
  5. Επίδοση των τίτλων από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτρια κυρία Άννα Κ. Μπατιστάτου
  6. Ομιλία του Τιμωμένου με θέμα: «Φυσική πολύπλοκων συστημάτων: ταξίδι σε πολλαπλές κλίμακες στον χώρο και τον χρόνο»
  7. Μουσικό Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Προσέλευση έως τις 18.45΄.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε απευθείας μετάδοση την τελετή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://diavlos.grnet.gr/uoi την προγραμματισμένη ημέρα και ώρα.

Ακολουθεί βιογραφικό σημείωμα του Τιμωμένου:

Ο Ευθύμιος Καξίρας αποφοίτησε από την Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων το 1977. Τον ίδιο χρόνο εισήχθη, με Πανελλήνιες Εξετάσεις,  στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από όπου  πήρε μεταγραφή για το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Από το ΜΙΤ έλαβε πτυχίο Φυσικής το 1981, και στη συνέχεια Διδακτορικό Δίπλωμα στη θεωρητική φυσική της συμπυκνωμένης ύλης το 1987.

Από το 1991 είναι μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου κατέχει την έδρα John Hasbrouck Van Vleck ως Καθηγητής Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Φυσικής του Τμήματος Φυσικής και Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Σχολής Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών. Υπηρέτησε επίσης ως Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής (2020-2023) και Πρόεδρος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (2017-2020) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Διετέλεσε επίσης, ευρισκόμενος σε άδεια από το Χάρβαρντ, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Καθηγητής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Λωζάνης (EPFL) και Επισκέπτης Καθηγητής στο ίδιο ίδρυμα της Ζυρίχης (ETHZ).  Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, όπως αυτή του Διακεκριμένου Μέλους (Fellow) της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας και επίσης του Chartered Physicist και Fellow of the Institute of Physics (Ηνωμένο Βασίλειο).

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στη φυσική στερεών και ρευστών και στη θεωρία των υλικών. Με την ομάδα του έχει αναπτύξει πρωτότυπες μεθόδους για την ρεαλιστική μοντελοποίηση στερεών και υγρών, χρησιμοποιώντας προσεγγίσεις πολλαπλής κλίμακας και μεθόδους Μηχανικής Μάθησης και Τεχνητής Νοημοσύνης για την πρόβλεψη και την αποσαφήνιση των ιδιοτήτων υλικών και την εξερεύνηση των νόμων που διέπουν τα πολύπλοκα συστήματα. Μια πρόσφατη σημαντική συνεισφορά της ερευνητικής του ομάδας είναι η ανάπτυξη της θεωρίας των "Twistronics", που αναφέρεται στις ηλεκτρονικές και μηχανικές ιδιότητες πολυεπίπεδων υλικών όπως το γραφένιο, που η δομή τους καθορίζεται από μία σχετική γωνία συστροφής μεταξύ των διαδοχικών στρωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου