Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Έντονη κινητικότητα ξένων ΑΕΙ για αγορά ακινήτων- Μεγάλο ενδιαφέρον και από όμιλο ¨κολοσσό" ο οποίος στο δυναμικό του έχει δεκάδες Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ανά τον κόσμο

Τι προβλέπει το νομοθετικό σχέδιο της Κυβέρνησης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Έντονη κινητικότητα υπάρχει τις τελευταίες ημέρες από ξένα Πανεπιστήμια για την αγορά ακινήτων στην Αττική, ενόψει της άρσης, μέχρι τέλος του έτους, της απαγόρευσης  ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα.

Τα δικαιώματα των πτυχιούχων θα είναι  ακριβώς τα  ίδια με αυτά των δημοσίων Πανεπιστημίων , δηλαδή θα τους χορηγείται ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση.

Ηδη αυτές τις ημέρες  , βρίσκονται στην Ελλάδα για αγορά ακινήτων, αντιπροσωπείες:

Α. Κυπριακών  Πανεπιστημίων

Β. Ενός Ισπανικού Πανεπιστημίου

Γ. Ενός ομίλου "κολοσσού" , ο οποίος στο δυναμικό του έχει δεκάδες Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ανά τον κόσμο.

Οι εντολές τις οποίες έχουν λάβει οι αντιπροσωπείες των ξένων Πανεπιστημίων, είναι η αγορά ακινήτων να είναι:

Πρώτον: Αγορά ακινήτων εντός της Αθήνας και να έχει άμεση πρόσβαση στο Μετρό , και

Δεύτερον:  Αγορά επιπλέον ακινήτων σε  μικρή χιλιομετρική απόσταση από το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος".

Στις προθέσεις τις Κυβέρνησης είναι το νομοθετικό έργο άρσης της απαγόρευσης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου και το πρώτο εξάμηνο του 2024 , το υπουργείο Παιδείας να δεχθεί υποβολή αιτήσεων προτάσεων από ξένα ΑΕΙ για τη ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα.

Τι θα προβλέπει ο νέος νόμος

Ο νέος νόμος τον οποίο προτίθεται η Κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή θα ορίζει ότι:

"Επιτρέπεται η ίδρυση Πανεπιστημίων από ιδιώτες υπό την εποπτεία Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία θα διασφαλίζει τους όρους για την υψηλή ποιοτική στάθμη των παρεχόμενων σπουδών".

Η αρχική σκέψη είναι το ρόλο του "επόπτη" να αναλάβει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) , ή εντός αυτής της Ανεξάρτητης Αρχής ,να συσταθεί σχετικό όργανο το οποίο θα συγκροτείται από μέλη, ενώ υπάρχουν σκέψεις να εκπροσωπείται και η Σύνοδος των δημοσίων Πανεπιστημίων".

Το πλαίσιο αυτό , όπως και άλλες λεπτομέρειες θα  καθοριστούν  στην πορεία από την ΕΘΑΑΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Το οφέλη

Η Κυβέρνηση θα στηρίξει τον παραπάνω νόμο προβάλλοντας τα εξής οφέλη από την λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα:

  • Θα περιορίσει δραστικά το brain drain καθηγητών και φοιτητών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, το 60% των Ελλήνων πανεπιστημιακών καθηγητών δουλεύει στο εξωτερικό.
  • Θα ανακόψει τη "ροή" χιλιάδων νέων για σπουδές στο εξωτερικό.  Σύμφωνα με έρευνα το έτος 2017  συνολικά  37.000 ελληνόπουλα ήταν φοιτητές Πανεπιστημίων στο εξωτερικό .
  • Τουλάχιστον μισό δις ευρώ χάνεται κάθε χρόνο για τις δαπάνες των φοιτητών μας στο εξωτερικό, προκαλώντας πραγματική οικονομική αιμορραγία στην ελληνική οικογένεια και φυσικά εισφέροντας αδρά στο ΑΕΠ άλλων χωρών.
  • Η χώρα μας θα προσελκύσει φοιτητές από όλον τον κόσμο, με σημαντική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και άμεσα οικονομικά οφέλη για τη χώρα.
  • Η χώρα μας πολύ σύντομα θα αναδειχθεί σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, τη στιγμή που η διεθνής συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για το συγκεκριμένο εγχείρημα, καθώς οι ροές των διεθνών φοιτητών έχουν πενταπλασιαστεί κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες (το 1975 μόλις 0,8 εκατ. φοιτητές σπούδαζαν στο εξωτερικό παγκοσμίως. Αυτός ο αριθμός  σήμερα "εκτινάχθηκε" στους 4,5 εκατ. φοιτητές).
  • Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει άμεσα – σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Τράπεζας – 110.000 ξένους φοιτητές και παράλληλα να περιορίσει τις εκροές Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό, με άμεσο όφελος της τάξης των€1,8 δις ετησίως.
  • Παράλληλα,μία τέτοια μεταρρύθμιση θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής της (κατά 1-2% ετησίως την πρώτη δεκαετία).
  • Στην Κύπρο, η εκπαίδευση συμβάλει στο 2,5% του ΑΕΠ της χώρας.
  • Θα δώσει στους φοιτητές τη δυνατότητα επιλογής ιδρύματος φοίτησης, όπως ισχύει διεθνώς.  
  • Θα "τερματίσει" το παράδοξο που ισχύει στη χώρα μας, στην οποία επιτρέπεται η αναγνώριση στην Ελλάδα πτυχίων μη κρατικών πανεπιστημίων του εξωτερικού, αλλά δεν επιτρέπεται η ίδρυση τέτοιων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Οδ. Ζώρας στο esos:Η δήλωση του Πρωθυπουργού αποτελεί ακόμα ένα "άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά"

"Η συμπερίληψη στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων της αλλοδαπής στη Χώρα, αποτελεί τη συνέχεια και τη συνέπεια της μεταρρύθμισης στην ανώτατη εκπαίδευση  που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν  με το νόμο για τα Πανεπιστήμια" τονίζει ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Οδυσσέας Ζώρας,με δήλωση στο esos, και υπογραμμίζει τα εξής:

  •  Με τον νόμο αυτόν για πρώτη φορά δόθηκαν τα θεσμικά εργαλεία στα ΑΕΙ για την ανάπτυξη  και την εδραίωσή τους στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές γίγνεσθαι:  Εξωστρέφεια με αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα, συνέργειες και συνεργασίες με τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά και Αμερικάνικα Πανεπιστήμια, ίδρυση με τη συμμετοχή όλων των Ελληνικών ΑΕΙ της μη κερδοσκοπικής εταιρείας "Study in Greece" και άλλα.
  • Αυτό που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι η επόμενη μέρα της ανώτατης εκπαίδευσης. Αυτή που αφορά στην άρση της απομόνωσης της Ελλάδας από τον υπόλοιπο κόσμο.
  • Και που διήρκεσε λόγω της ιδεοληψίας και της  καταστροφικής εθελοτυφλίας των ολίγων για πολλά χρόνια.
  • Η εφαρμογή του άρθρου 28 το οποίο ενισχύθηκε με την ερμηνευτική δήλωση στο Σύνταγμα του 2001 επιβεβαιώνει τη σταθερή βούληση της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων να μετέχει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
  • Η υλοποίηση των διακρατικών συμφωνιών για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων της αλλοδαπής στην Ελλάδα θα τεθεί υπό  τη θεσμική εγγύηση και τον έλεγχο της ΕΘΑΑΕ και υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της πλήρωσης των εξίσου αυστηρών κριτηρίων (ακαδημαϊκά, ποιοτικά, λειτουργικά κ.λπ.) τα οποία ισχύουν για τα Πανεπιστήμια της Χώρας.
  • Η δήλωση του Πρωθυπουργού  αποτελεί ακόμα ένα "άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά".