«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Διευθυντές Σχολείων: Μέχρι την Παρασκευή οι Προκηρύξεις

Τι πρέπει να κάνει η υπουργός Παιδείας για να αποφευχθούν καθυστερήσεις
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το αργότερο μέχρι την Παρασκευή θα εκδοθούν οι Προκηρύξεις για την επιλογή των νέων Διευθυντών Σχολείων, ανέφερε πηγή του υπουργείου Παιδείας στο esos.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, είναι έτοιμη και αναμένεται να παραδοθεί  στο υπουργείο Παιδείας, από την ιδιωτική εταιρεία, στη οποία ανατέθηκε η κατασκευή της,  σήμερα ή αύριο.

Στο στάδιο κατασκευής, από ιδιωτική εταιρεία, βρίσκεται ακόμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα  για την υποβολή αιτήσεων των υποψηφίων Διευθυντών Εκπαίδευσης.


Υπενθυμίζεται ότι η ανάθεση κατασκευής της πλατφόρμας στην  ιδιωτική εταιρεία έγινε απευθείας, και θα κοστίσει 72,5 χιλιάδες ευρώ, συμπεριλαμβανομένου το ΦΠΑ.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για να πετύχει επίσπευση των διαδικασιών επιλογής Διευθυντών Σχολείων ψήφισε το καλοκαίρι τροπολογία για τον τρόπο συγκρότησης των Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής   και επιπλέον άλλαξε τη σειρά επιλογής στελεχών εκπαίδευσης ώστε να προηγηθεί η επιλογή Διευθυντών Σχολείων.

Με τις κινήσεις αυτές δήλωσε ξεκάθαρα ότι επιθυμεί την αλλαγή των Διευθυντών Σχολείων, η δε Υπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτή η αλλαγή θα γίνει μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά.

Μολονότι φαίνεται ότι πλησιάζει πλέον η στιγμή εκκίνησης της όλης διαδικασίας επιλογής ωστόσο παραμένει σημαντικό το ερώτημα της στιγμής ολοκλήρωσης της διαδικασίας και τοποθέτησης των νέων Διευθυντών Σχολείων.

Η ανησυχία προέρχεται από το γεγονός ότι η αντίστοιχη διαδικασία για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης είχε πολύ μεγάλη χρονική διάρκεια ενώ η διαδικασία επιλογής νέων Συμβούλων Εκπαίδευσης καθυστερεί υπερβολικά με άγνωστο το χρόνο ολοκλήρωσής της.

Το πρώτο "αγκάθι"

Το πρώτο "αγκάθι" το οποίο ήδη συνάντησε το υπουργείο Παιδείας είναι η αδυναμία συγκρότησης
τα κατά τόπους Τοπικά  Συμβούλια  Επιλογής, καθώς στις σχετικές Προσκλήσεις που ήδη εκδόθηκαν διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για να τα συγκροτήσουν

Για το λόγο αυτό οι Περιφερειακοί Διευθ, εκ νέου,  σχετικές Προσκλήσεις.

Τι πρέπει να κάνει η υπουργός Παιδείας για να αποφευχθούν καθυστερήσεις

Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως για να υλοποιήσει την επιθυμία της οι "κρίσεις" Διευθυντών Σχολείων να ολοκληρωθούν μέσα στο τρέχον σχολικό έτος , θα πρέπει:

Α. Στην ΥΑ για τη διαδικασία επιλογής Διευθυντών να συμπεριλάβει  σαφές χρονοδιάγραμμα, δεσμευτικό για όλα τα Τοπικά Συμβούλια Επιλογής, που θα ορίζει με ακρίβεια τις ημερομηνίες ολοκλήρωσης καθενός σταδίου της διαδικασίας επιλογής.

Για την ακριβή τήρηση του χρονοδιαγράμματος την ευθύνη θα φέρουν οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής δηλ. οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι οποίοι θα συντονίζουν τη λειτουργία των Συμβουλίων.

Εάν τα Συμβούλια Επιλογής αφεθούν ελεύθερα για να ενεργήσουν χωρίς χρονικούς περιορισμούς, τότε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν οι ίδιες μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που υπήρξαν και στις επιλογές Διευθυντών Εκπαίδευσης και Συμβούλων Εκπαίδευσης.

Σε αυτή την περίπτωση και εάν υπολογίσει κανείς τις χρονικές καθυστερήσεις αυτών των Συμβουλίων, η επιλογή Διευθυντών Σχολείων μπορεί να μην ολοκληρωθεί ποτέ, με δεδομένη και την διαδικασία εθνικών εκλογών που θα «παγώσει» έτσι κι αλλιώς την διαδικασία.

Επιπλέον η τοποθέτηση των νέων Διευθυντών Σχολείων θα γίνει προφανώς ταυτόχρονα στα σχολεία όλης της χώρας και επομένως δεν είναι δυνατόν μια πιθανή καθυστέρηση της διαδικασίας από κάποια Τοπικά Συμβούλια να θέσει σε ομηρία τις αλλαγές Διευθυντών όλων των Σχολείων της χώρας.

Β. Στα Τοπικά Συμβούλια Επιλογής αλλά και στους ενδιαφερόμενους για τις θέσεις Διευθυντών Σχολείων υποψήφιους  εκπαιδευτικούς  θα πρέπει να δοθούν διευκρινιστικές οδηγίες για τα μοριοδοτούμενα προσόντα που προβλέπονται για τη διαδικασία επιλογής, δηλ. ποια έντυπα, έγγραφα και λοιπά πιστοποιητικά γίνονται δεκτά και ποια όχι ώστε να ληφθεί η μοριοδότηση ανα κριτήριο.

Έτσι θα αποφευχθεί μεγάλος αριθμός ενστάσεων και η διαδικασία δεν θα «κολλήσει» στην χρονοκαθυστέρηση που προκαλεί η εξέταση μεγάλου αριθμού ενστάσεων.

Δεν συνέβη αυτό στις δύο προηγούμενες διαδικασίες επιλογής και γι΄ αυτό σημειώθηκε υπερβολικός αριθμός ενστάσεων που συνοδεύτηκε από αργοπορία στην έκδοση τελικών πινάκων μοριοδότησης.

Τώρα όμως και με δεδομένη την ήδη υπάρχουσα εμπειρία από τα υποβληθέντα προς μοριοδότηση έντυπα υποψηφίων κατά τις προηγούμενες διαδικασίες επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, μπορούν να εκδοθούν και να δοθούν οδηγίες για κάθε επιμέρους κριτήριο είτε ως Οδηγός που θα αναρτηθεί στην πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων είτε (που είναι και ορθότερο) ως εφαρμοστική του νόμου εγκύκλιος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου