«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Υφ. Παιδείας: Η ΑΣΠΑΙΤΕ προτείνει να ενταχθεί ως μονοτμηματική σχολή στο ΕΚΠΑ

"Προβληματιζόμαστε, όμως, στο υπουργείο ποιο είναι το πλέον κατάλληλο ίδρυμα, με το οποίο θα μπορούσε η ΑΣΠΑΙΤΕ να προχωρήσει και τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε αυτό να γίνει"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η παρούσα διοίκηση της  ΑΣΠΑΙΤΕ  προτείνει  να ενταχθεί ως μονοτμηματική Σχολή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο «Σχολή Εκπαιδευτικών Εφαρμοσμένων Επιστημών», ανακοίνωσε ο υφ. Παιδείας Α. Συρίγος σή,ερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή.

Σύμφωνα με τον υφ. Παιδείας η  ΑΣΠΑΙΤΕ εισηγείται  οι απόφοιτοι της σχολής αυτής να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται ως καθηγητές στις βασικές ειδικότητες της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης -όπως είναι τώρα δηλαδή- εκπαιδευτικοί, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί, μηχανολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί.Και αυτός ο διαχωρισμός θα γίνεται από το δεύτερο έτος και μετά.

Η  ΑΣΠΑΙΤΕ προτείνει επίσης  να υπάρξουν και περισσότερες κατευθύνσεις -τις αποκαλεί ροές- μέσα στο ΕΚΠΑ.

Όπως τόνισε ο Α. Συρίγος:

  • Ο προβληματισμός ο οποίος υφίσταται ως προς την πρόταση είναι ότι έχουμε ένα πανεπιστήμιο, το ΕΚΠΑ, το οποίο δεν έχει πολυτεχνική διάσταση. Διότι η ΑΣΠΑΙΤΕ έχει δύο πόδια: Είναι το παιδαγωγικό και είναι και το πολυτεχνικό.
  •  Στον Νομό Αττικής τον πολυτεχνικό τομέα τον θεραπεύουν δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα. Είναι περισσότερο από μία εκατονταετία το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τα τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν έχει τέτοια παράδοση. Και προβληματίζει ως προς την πρόταση αυτή κατά πόσο θα πρέπει να ανοίξουμε σε ένα πανεπιστήμιο, που δεν έχει τέτοια παράδοση, μία τέτοια κατεύθυνση.

Το μέλλον της ΑΣΠΑΙΤΕ

Ως προς το μέλλον της ΑΣΠΑΙΤΕ ο υφ. Παιδείας είπε τα εξής:

  • Ως προς το μέλλον, το βλέπω πραγματικά σε συνδυασμό με κάποιο άλλο πανεπιστημιακό ίδρυμα.
  • Προβληματιζόμαστε, όμως, στο υπουργείο ποιο είναι το πλέον κατάλληλο ίδρυμα, με το οποίο θα μπορούσε η ΑΣΠΑΙΤΕ να προχωρήσει και τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε αυτό να γίνει.
  • Αυτά θα γίνουν γνωστά με την ανακοίνωση του νέου πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας, υποθέτω -εκτιμώ- από το νέο έτος.
  • Ως τότε, επιφυλάσσομαι να σας απαντήσω περισσότερα, προκειμένου να έχουμε καλύτερη εικόνα του τι θα κάνουμε συνολικά με τον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου