«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

“Κρίσεις” στελεχών εκπαίδευσης: Έτοιμες οι πλατφόρμες-Το επόμενο δεκαήμερο οι προκηρύξεις για την επιλογή Διευθυντών Εκπαίδευσης και Συμβούλων Εκπαίδευσης (Σχολικών Συμβούλων)

Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων ενδεχομένως να παραμείνουν οι ίδιοι και αυτό το σχολικό έτος, καθώς εάν η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, το υπουργείο Παιδείας, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα προχωρήσει σε τέτοιου είδους αντικαταστάσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Έτοιμες είναι οι δύο ηλεκτρονικές    πλατφόρμες για την υποβολή αιτήσεων των εκπαιδευτικών που θα θελήσουν να διεκδικήσουν θέσεις Διευθυντών Εκπαίδευσης και Συμβούλων Εκπαίδευσης (Σχολικών Συμβούλων).

Έτσι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, σύμφωνα με πληροφορίες,  η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως θα υπογράψει  τις   προκηρύξεις για την  επιλογή  των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Συμβούλων Εκπαίδευσης .

Ταυτόχρονα, με την ανάληψη καθηκόντων των  Συμβούλων Εκπαίδευσης, καταργούνται τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) και οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου.

Στον σχεδιασμό του υπουργείου είναι, εκτός και αν αλλάξει κάτι τις επόμενες ημέρες:

  • Οι αιτήσεις των υποψηφίων Διευθυντών Εκπαίδευσης και Συμβούλων Εκπαίδευσης να γίνουν ταυτόχρονα.
  • Να ακολουθήσει η επιλογή αρχικά των Διευθυντών Εκπαίδευσης, προκειμένου στη συνέχεια να συγκροτηθούν τα Περιφερειακά Συμβούλια επιλογής Συμβούλων Εκπαίδευσης, και,
  • Αμέσως μετά η επιλογή των Συμβούλων Εκπαίδευσης

Οι διαδικασίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν πριν ή μέσα στα   Χριστούγεννα  

Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων ενδεχομένως να παραμείνουν οι ίδιοι και αυτό το σχολικό έτος, καθώς εάν η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, το υπουργείο Παιδείας, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα προχωρήσει σε τέτοιου είδους αντικαταστάσεις εν μέσω διδακτικού έτους.

Αυτό βέβαια δεν θα ισχύσει για τα σχολεία που έχουν μείνει ακέφαλα και  έχουν εξαντληθεί όλοι οι πίνακες.

Στη συνέχεια  θα ακολουθήσουν οι προκηρύξεις με την ακόλουθη σειρά:

  1.         των Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης,
  2.         των Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης,
  3.         των Προϊσταμένων των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.),
  4.         του Προϊσταμένου του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
  5.         των Προϊσταμένων των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.),
  6.         των Προϊσταμένων των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων,
  7.         των Διευθυντών και των Προϊσταμένων των σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.), καθώς και
  8.         των υποδιευθυντών σχολικών μονάδων και των υποδιευθυντών και υπεύθυνων τομέων Ε.Κ.

Θητεία στελεχών και ανάληψη υπηρεσίας

Η επιλογή και τοποθέτηση των στελεχών της εκπαίδευσης γίνεται για τετραετή θητεία, η οποία ξεκινά με την τοποθέτησή τους και λήγει την 31η Ιουλίου του τέταρτου έτους που ακολουθεί την επιλογή.

Η επιλογή και η τοποθέτηση στις κενούμενες θέσεις γίνονται για το υπόλοιπο της θητείας.

Όσοι τοποθετούνται σε θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους και μετά από τη λήξη της θητείας τους, μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας των νέων στελεχών.

Όσοι τοποθετούνται σε θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης διαγράφονται, μετά από την έκδοση της απόφασης τοποθέτησης, από τον αξιολογικό πίνακα επιλογής και θεωρείται ότι έχουν αυτοδικαίως παραιτηθεί από άλλη θέση στελέχους της εκπαίδευσης που κατέχουν.

  , καλεί τους υποψηφίους που δεν έχουν τοποθετηθεί κατά τη σειρά εγγραφής τους στον πίνακα, να υποβάλουν δήλωση τοποθέτησης για το υπόλοιπο της θητείας.

Αξιολογικοί πίνακες

Για την επιλογή και τοποθέτηση των στελεχών εκπαίδευσης τα αρμόδια,  όργανα καταρτίζουν αξιολογικούς πίνακες επιλογής.

Οι πίνακες   ισχύουν από την κύρωσή τους έως την 31η Ιουλίου του τέταρτου έτους που ακολουθεί την κύρωσή τους, με την επιφύλαξη του επόμενου εδαφίου.

Οι πίνακες των παρακάτω  στελεχών εκπαίδευσης  ισχύουν από την κύρωσή τους έως την 31η Ιουλίου του τρίτου έτους που ακολουθεί την κύρωσή τους:

  •          Διευθυντών Νηπιαγωγείων.
  •          Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων.
  •          Διευθυντών Γυμνασίων.
  •          Διευθυντών Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.).
  •          Διευθυντών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.).
  •          Διευθυντών Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.).
  •          Διευθυντών Ειδικών Νηπιαγωγείων.
  •          Διευθυντών Ειδικών Δημοτικών Σχολείων.
  •          Διευθυντών Γυμνασίων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.).
  •          Διευθυντών Λυκείων Ε.Α.Ε..
  •          Διευθυντών Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων - Λυκείων (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.).
  •          Διευθυντών Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής
  •         Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.).
  •          Διευθυντών Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων.  
  •         Διευθυντών Πρότυπων ή Πειραματικών Γυμνασίων.
  •          Διευθυντών Πρότυπων ή Πειραματικών ΓΕ.Λ.

Ποινή” παύσης καθηκόντων στα στελέχη εκπαίδευσης που κρίνονται ανεπαρκείς στην αξιολόγηση

Ποινή παύσης καθηκόντων  προβλέπεται για  τα στελέχη εκπαίδευσης (ΠΔΕ, Διευθυντές Εκπαίδευσης, Διευθυντές Σχολείων, Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, Επόπτες)που κρίνονται ανεπαρκή στην αξιολόγηση και επιστροφή στην σχολική μονάδα που είναι η οργανική τους θέση .

Ειδικότερα προβλέπεται αντικατάσταση του στελέχους που κρίνεται ανεπαρκές (μέσος όρος < 50) & μη συμμετοχή σε διαδικασία επιλογής για ίση ή ανώτερη θέση για 4 έτη.

Η αξιολόγηση των στελεχών διεξάγεται δύο φόρες εντός τετραετούς θητείας.

Η πρώτη ενεργείται στο μέσον της θητείας και η δεύτερη στο τέλος αυτής.

Ποιος αξιολογεί: οι 2 άμεσα προϊστάμενοι του στελέχους, λαμβάνοντας υπόψη και ανώνυμες αξιολογήσεις από τους υφιστάμενους

Δεν υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής σε διαδικασία επιλογής στελέχους ευθύνης εάν ο εκπαιδευτικός έχει χαρακτηριστεί ως «μη ικανοποιητικός» στις σχετικές εκθέσεις αξιολόγησης κατά την τελευταία 4ετία

Τα επιδόματα των στελεχών εκπαίδευσης

Τα επιδόματα των στελεχών εκπαίδευσης, έχουν ως εξής, σύμφωνα με τη νέα διάταξη που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο "Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις”, έχουν ως εξής:

  •      Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, εννιακόσια (900) ευρώ.
  •      Περιφερειακοί Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, εξακόσια (600) ευρώ.
  •      Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πεντακόσια πενήντα (550) ευρώ.
  •      Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, πεντακόσια (500) ευρώ.
  •      Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, τριακόσια πενήντα (350) ευρώ.
  •      Προϊστάμενοι των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) και Προϊστάμενος του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τριακόσια πενήντα (350) ευρώ.
  •      Διευθυντές Γενικών Λυκείων, Επαγγελματικών Λυκείων, Ειδικών Λυκείων, Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων - Λυκείων και Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Μουσικών Γυμνασίων με λυκειακές τάξεις και Καλλιτεχνικών Γυμνασίων με λυκειακές τάξεις, δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), καθώς και Διευθυντές εκπαιδευτικών μονάδων στα Καταστήματα Κράτησης και στο Ίδρυμα Αγωγής Αρρένων Βόλου, τριακόσια τριάντα (330) ευρώ ή, εφόσον τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια και τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Γυμνάσια με λυκειακές τάξεις και τα δημόσια Ι.Ε.Κ. διαθέτουν εκατόν είκοσι (120) τουλάχιστον μαθητές ή καταρτιζόμενους και οι Σχολικές Μονά- δες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) τριάντα (30) τουλάχιστον μαθητές, τριακόσια ογδόντα πέντε (385) ευρώ.
  •      Προϊστάμενοι των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμά- των των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τριακόσια (300) ευρώ.
  •      Διευθυντές Γυμνασίων, Επαγγελματικών Σχολών, Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων, τετραθέσιων και άνω γενικών και ειδικών δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.), καθώς και δημόσιων Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ.) και Σχολών και Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) του Ο.Α.Ε.Δ., διακόσια εβδομήντα πέντε (275) ευρώ ή, εφόσον τα σχολεία γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και οι λοιπές δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης διαθέτουν εκατόν είκοσι (120) τουλάχιστον μαθητές, εκπαιδευόμενους ή καταρτιζόμενους και οι Σ.Μ.Ε.Α.Ε. τριάντα (30) τουλάχιστον μαθητές, τριακόσια τριάντα (330) ευρώ.
  •      Υποδιευθυντές σχολικών μονάδων, Ε.Κ., Σ.Δ.Ε., δημόσιων Ι.Ε.Κ., Δημόσιων Ε.Σ.Κ. και Σχολών και Κ.Ε.Κ. του Ο.Α.Ε.Δ., Υπεύθυνοι Τομέων Ε.Κ., Προϊστάμενοι των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.), εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
  •      Προϊστάμενοι μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, εκατόν εξήντα πέντε (165) ευρώ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου