«Sos» από ΕΛΜΕ Βαυαρίας: Κινδυνεύουν οι μαθητές να μην μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις των γερμανικών απολυτηρίων τίτλων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Β. Οι μαθητές κινδυνεύουν να μην μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις των γερμανικών απολυτηρίων τίτλων Quali και MSA του Γυμνασίου και αντίστοιχα στις Πανελλήνιες εξετάσεις του Λυκείου.
Κι αυτό εξαιτίας της αδυναμίας του υπουργείου Παιδείας να στελεχώσει τις σχολικές μονάδες του εξωτερικού έγκαιρα με εκπαιδευτικό προσωπικό.
Τα παραπάνω τονίζει , σε επιστολής της, η ΕΛΜΕ Βαυαρίας.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αξιότιμες(-οι) κυρίες και κύριοι,
πρώτα από όλα ευχόμαστε καλή και δημιουργική σχολική χρονιά σε όλους.
Βέβαια στη πατρίδα μας λένε ότι «η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται». Ήδη εδώ και σχεδόν ενάμιση μήνα, που άρχισε το σχολικό έτος και στη Βαυαρία, τα σχολεία μας, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, υπολειτουργούν. Μαθητές υπάρχουν (καθώς υπάρχει αυξητική η τάση, λόγω της καθημερινής εισροής νέων μεταναστών από την πατρίδα μας στη Γερμανία), βιβλία υπάρχουν (αφού φροντίσαμε έγκαιρα με την βοήθεια των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, για την μεταφορά).
Αντίθετα, εκπαιδευτικοί δεν υπάρχουν.
Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς παρακολουθούμε με θλίψη την αδυναμία του Υπουργείου Παιδείας να στελεχώσει τις σχολικές μονάδες του εξωτερικού έγκαιρα με εκπαιδευτικό προσωπικό. Ως μάχιμοι εκπαιδευτικοί ζούμε καθημερινά την αγωνία των μαθητών μας (ιδιαίτερα των τελευταίων τάξεων, 9η-10η Γυμνασίου, 3ηΛυκείου) όπου κινδυνεύουν οι μαθητές να μην μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις των γερμανικών απολυτηρίων τίτλων Quali και MSA του Γυμνασίου και αντίστοιχα στις Πανελλήνιες εξετάσεις του Λυκείου.
Παρακολουθούμε βέβαια ανησυχώντας και την σύμπτυξη των τμημάτων, λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών, σχεδόν σε όλα τα σχολεία. Οι ιθύνοντες με μια προκλητικότατη δήλωση επιχείρησαν να μετακυλήσουν τη δική τους ολιγωρία και ανευθυνότητα σε ορισμένους εκπαιδευτικούς που προσέφυγαν κατά ενός σαθρού νόμου (του 4415/2016).
Σίγουρα τα διοικητικά δικαστήρια λειτουργούν σε καθημερινή βάση, χρόνια τώρα. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί την αδυναμία σχεδιασμού, οργάνωσης του λειτουργικού οργανογράμματος των σχολείων μας εδώ στη Βαυαρία, όπου a priori από ιδρύσεώς τους είναι δομημένα και οργανωμένα κατά κύριο λόγο, παράλληλα και με την βαυαρική νομοθεσία. Κυρίες και κύριοι, πρέπει να υπάρχει πάντοτε εκτός από το σχέδιο Α, εναλλακτικά και το σχέδιο Β και σχέδιο Γ.
Ας παρακολουθήσουμε όμως το χρονικό των εξελίξεων που αποδεικνύει περίτρανα «τίς πταίει»:
• Η εγκύκλιος παρατάσεων των εκπαιδευτικών εκδόθηκε στις 13/06/2017 (ΑΔΑ:688Ε4653ΠΣ-Η68) ενώ κατά τα προηγούμενα έτη εκδίδετο τέλος Μαρτίου.
• Οι τελικοί αξιολογικοί πίνακες κατάταξης των προς απόσπαση εκπαιδευτικών δημοσιεύονται στις 29/08/2017 και ανακοινοποιούνται διορθωμένοι στις 12/09/2017, την ημέρα έναρξης των μαθημάτων στη Βαυαρία.
• Οι παρατάσεις των εκπαιδευτικών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 26 του 4415/2016 δημοσιεύονται μόλις την 1η Σεπτεμβρίου 2017.
Τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ η ΕΛΜΕ Βαυαρίας επανειλλημένα έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου με πλήθος έγγραφων προς τη ΔΙΠΟΔΕΞΜΣ, υποστηρίζοντας ότι οι παρατάσεις και οι νέες αποσπάσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του Ιουνίου κάθε έτους, προκειμένου η σχολική χρονιά να ξεκινά ομαλά. Ήδη το 2018 είναι κοντά και παρακαλούμε να δεσμευτείτε δουλεύοντας από τώρα για την επόμενη σχολική χρονιά(2018-2019) μιας και θα υπάρξουν αυξημένες απαιτήσεις λόγω του ότι, σύμφωνα με το άρθρο 26, παρ. 2 α,β,γ,δ του Ν.4415/2016 έχουμε μετατροπή πλέον όλων των σχολικών μονάδων σε δίγλωσσες. Και βεβαίως δεν επιθυμούμε να επαναλάβουμε όσα τις τελευταίες ημέρες έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.
Συνέπεια αυτών είναι αφ’ ενός να υπολειτουργούν τα 3 Γυμνάσια και τα 2 Λύκεια (σχεδόν 50% κάλυψη με εκπαιδευτικούς) που λειτουργούν σε Μόναχο και Νυρεμβέργη και να κινδυνεύουν να μειωθούν δραστικά οι Βαυαρικές επιχορηγήσεις ύψους 7,5 εκατομμυρίων Ευρώ, που χρηματοδοτούν τη λειτουργία των Γυμνασίων.
Και αυτό οφείλεται, πέραν της ολιγωρίας του υπουργείου να προκηρύξει έγκαιρα τις αποσπάσεις, και στο ότι ο νόμος 4415/2016 με τον οποίον έγιναν φέτος οι αποσπάσεις, βρίθει νομοθετικών κενών και καταστρατηγεί κάθε έννοια ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ διότι:
• Δεν έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί τη δυνατότητα πενταετούς απόσπασης. Ο νόμος δεν προβλέπει τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που αποσπάστηκαν αρχικά για ένα έτος χωρίς επιμίσθιο, στη συνέχεια έλαβαν τριετή απόσπαση με επιμίσθιο, όταν συμπληρώσουν με αυτόν τον τρόπο αυτά τα 4 έτη, να λάβουν παράταση για ένα ακόμη έτους προς συμλήρωση πενταετίας. Αυτό είχε ήδη κατά το τρέχον σχολικό έτος τη συνέπεια να λάβουν διαπιστωτικές πράξεις λήξης απόσπασης εκπαιδευτικοί, που ενώ δεν έχουν συμπληρώσει πενταετή απόσπαση, σύμφωνα με τον νέο νόμο, δεν δικαιούνται παράταση για 1 επιπλέον έτος.
• Δεν έχουν όλοι εκπαιδευτικοί τη δυνατότητα συμπλήρωσης 7 συνεχόμενων ετών απόσπασης. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς που έχουν ήδη αποσπαστεί 4 έτη χωρίς επιμίσθιο να λάβουν τριετή απόσπαση με επιμίσθιο. Έτσι μερίδα εκπαιδευτικών αποκτά με τις ευλογίες της υπηρεσίας αυτόματα 7 συνεχόμενα έτη απόσπασης και θα μπορεί στο μέλλον να κάνει χρήση των μεταβατικών διατάξεων του άρθρου 26. Την ίδια στιγμή όμως οι διατάξεις του άρθρου 26 προβλέπουν ότι εκπαιδευτικοί που κατά το τρέχον σχολικό έτος διανύουν το 5ο έτος απόσπασής τους, δεν δικαιούνται να λάβουν παράταση λόγω γάμου και έτσι η ίδια η υπηρεσία τους στερεί το δικαιώμα της απόκτησης 7 συνεχόμενων ετών απόσπασης.
• Ο ίδιος νόμος δεν δίνει την δυνατότητα παραμονής 3+2έτη πλέον με επιμίσθιο όπως κατ’ επανάληψη έχουμε ζητήσει και όπως ίσχυε πριν από λίγα χρόνια. Ας μην λησμονούμε ότι σε τόπους όπως η Βαυαρία η εγκατάσταση και διαβίωση μιας οικογένειας εκπαιδευτικών είναι τρομερά δύσκολη και δαπανηρή. Ενδεικτικά στην περιοχή του Μονάχου, το κόστος ενοικίου είναι συνήθως άνω των 1.300€ ανά μήνα και τα έξοδα πρώτης εγκατάστασης πάνω από 10.000 €, λόγω εγγύησης και αγοράς οικοσκευής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η απόσβεση των εξόδων, αν γίνει ποτέ, σίγουρα να μην είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μέσα σε τρία χρόνια, με το εναπομείναν πενιχρό για τα γερμανικά δεδομένα επιμίσθιο.
• Σύμφωνα με το άρθρο 16, παρ. 4, καταργεί το δικαίωμα των αποσπασμένων πλέον εκπαιδευτικών να διατηρήσουν την οργανική τους θέση στην Ελλάδα. Χρησιμοποιεί δηλαδή τον νεωτερισμό, αναδύοντας τις διατάξεις (του άρθρου 16 Κεφάλαιο Γ΄ παρ. 9 του ν.1566/1985), ενός νόμου αναχρονιστικού, πού ίσχυε πριν 32 έτη, με την διοικητική διαίρεση που υπήρχε τότε, νομαρχίες και όχι περιφέρειες του σήμερα, και ανάλογα άλλη κατανομή οργανικών θέσεων. Με ολέθρια συνέπεια για όλους γενικά τους εκπαιδευτικούς, που για χρόνια “όργωναν” την Ελλάδα για να αποκτήσουν μια οργανική θέση στον τόπο τους, μετά την απόσπαση τους στο εξωτερικό, να επιστρέφουν πάλι στις ίδιες περιπέτειες. Το ίδιο δεν ισχύει βέβαια, ως προς την διατήρηση της οργανικής θέσης, για όσους είναι αποσπασμένοι σε υπηρεσίες Υπουργείων και Οργανισμών.
Πέρα από αυτά παρατηρείται ότι ισχύουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για την τοποθέτηση των άνευ επιμισθίου αποσπασμένων εκπαιδευτικών στα σχολεία περιοχής Συντονιστικού Γραφείου Μονάχου. Η Βαυαρία βλέπετε είναι ξεχωριστό κρατίδιο στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, σε σχέση με την νομοθεσία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Το ίδιο το Υπουργείο παραβλέποντας τον Ν. 4415/2016, εφαρμόζει(;) παρερμηνεύοντας, καταστρατηγώντας κάθε έννοια ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ, την ΚΥΑ 2/12870/ΔΕΠ/29-3-2016(ΦΕΚ1740/Β/15-6-2016), όπου η εν λόγω ΚΥΑ αναφέρει ρητά την διαδικασία καταβολής ειδικού επιμισθίου σε εκπαιδευτικούς του εξωτερικού και δεν αναφέρεται σε κανένα εδάφιο στον τρόπο τοποθέτησης των άνευ επιμισθίου αποσπασμένων εκπαιδευτικών ειδικά στα σχολεία της Βαυαρίας. Σαν αποτέλεσμα λοιπόν αυτής της παρερμηνείας και εφαρμογής(;) της εν λόγω ΚΥΑ, έχουμε την μη ύπαρξη σωστής διαχείρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού στην αρμονική και ισόνομη κάλυψη οργανικών-λειτουργικών κενών στα σχολεία της Βαυαρίας.
Ήδη ακόμα και σήμερα (18/10/2017) παρατηρούμε για όλους τους πιο πάνω λόγους, πως και μετά την ολοκλήρωση των «πρώτων» αποσπάσεων του σχολικού έτους 2017-18 υπάρχει ελάχιστη ανταπόκριση εκπαιδευτικών, ειδικά καίριων ειδικοτήτων ΠΕ2, ΠΕ3, που έχουν ανάγκη τα σχολεία μας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους σας καλούμε:
1ον) Να επανεξετάσετε όλες ανεξαιρέτως τις αιτήσεις των εκπαιδευτικών, που ζητούν παράταση απόσπασης άνευ επιμισθίου, γιατί είναι αυτοί που προσφέρουν χωρίς επιπλέον κόστος για τον ελληνικό προϋπολογισμό, τις υπηρεσίες τους στην ομογενειακή εκπαίδευση.
2ον) Να προβείτε τάχιστα στην απαραίτητη τροποποίηση του 4415/16 και όλου του άλλου αναγκαίου νομοθετικού πλαισίου, για να μην γίνουν οι νόμοι αυτοί η ταφόπλακα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης των παιδιών των Ελλήνων του εξωτερικού.
3ον) Να προβείτε άμεσα στην συνέχεια, σε επαναπροκήρυξη αποσπάσεων, για να καλυφθούν όλα τα κενά, που για όλους τους πιο πάνω λόγους δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν, λόγω έλλειψης επαρκούς ενδιαφέροντος, έτσι ώστε να μην συνεχίζεται η διαγραφόμενη αυτή την σχολική χρονιά ολέθρια πορεία των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και να μην δυσφημείται η χώρα μας στους ξένους, όταν υπάρχουν ανοικτά θέματα για διαπραγμάτευση, όπως εκτός των άλλων γνωρίζετε ότι είναι και το “Ελληνικό Σχολείο στο Μόναχο”.
Μετά τιμής
το Ε.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Βαυαρίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου