«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Προσφυγή στο ΣτΕ από ΔΟΕ, ωρομίσθιους και αναπληρωτές για το ολοήμερο Δημοτικό



Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και 300 και πλέον αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του υπουργού Παιδείας για το ωρολόγιο πρόγραμμα ενιαίου τύπου ολοήμερου Δημοτικού σχολείου.
Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί ζητούν να ακυρωθεί το σκέλος εκείνο της απόφασης που προβλέπει ότι η διδασκαλία του μαθήματος της αισθητικής αγωγής-μουσικής ανατίθεται σε δασκάλους.
alfavita.gr
Μεταξύ των άλλων οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι η υπ’ αρθμ. Φ.12/657/70692/Δ1 απόφαση του υπουργού Παιδείας είναι αντισυνταγματική, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος για την καθορισμό των ωρολόγιων προγραμμάτων των σχολείων απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και όχι η έκδοση υπουργικής απόφασης.
Ακόμη, αναφέρουν ότι πριν τον συγκεκριμένο καθορισμό του ωρολόγιου προγράμματος του ενιαίου τύπου ολοήμερου Δημοτικού σχολείου δεν προηγήθηκε κάποια εισήγηση των διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (μετά από γνώμη των Συλλόγων διδασκόντων και γονέων μαθητών), όπως απαιτείται από τη νομοθεσία.
Η Ομοσπονδία προσθέτει επιπλέον ότι εισάγονται εξαιρέσεις από την δυνατότητα εγγραφής μαθητών στα ολοήμερα Δημοτικά, καθώς εγγράφονται κατά προτεραιότητα οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς εργάζονται ή είναι παιδιά πολύτεκνων οικογενειών ή οι γονείς πάσχουν από χρόνιες παθήσεις ή οι γονείς έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης, κ.λπ.
Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί και η ΔΟΕ αναφέρουν ότι οι δάσκαλοι δεν έχουν τη στοιχειώδη κατάρτιση και εξειδίκευση για να διδάξουν το μάθημα της μουσικής, όπως προβλέπει η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, ενώ ακόμη παραβιάζονται οι αρχές της αξιοκρατίας, της καταλληλότητας και της ικανότητας, και θίγεται το δημόσιο συμφέρον.
Τέλος, οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι παραβιάζονται και οι διατάξεις του νόμου 1566/1985 που   υπό το φως των συνταγματικών επιταγών, προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει αδυναμία κάλυψης  από εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων (λόγω ελλείψεων) κάποιου μαθήματος, όπως είναι της μουσικής, τότε πρέπει να προσλαμβάνονται αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου