Σκληραίνει τη στάση ο Αρχιεπίσκοπος μετά τις νέες δηλώσεις του Ν. Φίλη
Με μνήμες από ’40 και την Κατοχή απάντησε στον Ν. Φίλη ο Αρχιεπίσκοπος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
«Πού ήταν η Εκκλησία στη Χούντα; Πού ήταν η Εκκλησία στην κατοχή; Δεν μπορούμε να προσκυνάμε και να λέμε ότι είναι εκ προοιμίου ιερά. Δεν είναι ιερά, ανθρώπινο είναι η Εκκλησία».
Ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας απέστειλε σήμερα στη Βουλή τον τόμο “Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή” που εκδόθηκε από την εκκλησία και προλογίζει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
Ο Μακαριότατος απευθυνόμενος με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση του ζητά να ενημερώσει τους Βουλευτές “για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα Αξιότιμα Μέλη του Κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν”.
Αμεση ήταν η αντίδραση του Νίκου Φίλη ο οποίος εξέδωσε γραπτή δήλωση στην οποία απαντά στον Αρχιεπίσκοπο ως εξής:
“Αναφέρθηκα σε δύο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, την Κατοχή και τη χούντα, και στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι παράγοντες της επίσημης Εκκλησίας.
Τα γεγονότα έχουν καταγραφεί, στην ιστορία και τη λαϊκή συνείδηση. Δεν χρειάζεται να αναλωθούμε σε μια ιδεολογική αντιπαράθεση για το παρελθόν. Το ζητούμενο είναι να βρούμε σημεία συνεννόησης για να βγει η χώρα από την κρίση, να βελτιωθεί στο σύνολό της η εκπαίδευση και να αναμορφωθεί το μάθημα των Θρησκευτικών, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες κοινωνικές και παιδαγωγικές προκλήσεις. Χωρίς κινήσεις αντιπερισπασμού, που ενισχύουν τον αναχρονισμό.
Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων βλέπει μπροστά, προσηλωμένο στις αξίες της σύγχρονης, ανεξίθρησκης ανοικτής και δημοκρατικής παιδείας”.
Ο τόμος “Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή” που στάλθηκε στον πρόεδρο της Βουλής συνοδεύονταν από την ακόλουθη επιστολή του Αρχιεπισκόπου:
«Σας αποστέλλω τον τόμο που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος το 2001 με τίτλο Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή.
Ο τόμος περιέχει συγκλονιστικά ιστορικά στοιχεία για την Αντίσταση της Εκκλησίας μας την περίοδο της Κατοχής της πατρίδας μας και την προσφορά Αυτής προς το Εθνος και τον Λαό μας. Αφιερώνεται δε στην μνήμη των εθνομαρτύρων Κληρικών που έδωσαν το αίμα τους για την Ιερή Πίστη και τα ιδανικά των Ελλήνων και την Ελλάδα μας.
Μέσα στα χρόνια ο Λόγος της Αλήθειας υπερισχύει πάντα στη συλλογική μνήμη αλλά και στη χάραξη της πορείας του Εθνους μας έναντι των ανιστόρητων, συμπλεγματικών και προσβλητικών εν τέλει για την ίδια την κοινωνία μας απόψεων που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται.
Παρακαλώ ιδιαιτέρως Κύριε Πρόεδρε όπως ενημερώσετε το Σώμα, για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα Αξιότιμα Μέλη του Κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν».
Ο Τόμος, τον οποίο προλογίζει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, περιλαμβάνει τα ακόλουθα κεφάλαια:
Η κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου,
Η Γερμανική και Βουλγαρική Κατοχή,
Η Αντίσταση και το Μαρτύριο του Ιερού Κλήρου, (με ιδιαίτερες αναφορές στον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο, στον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, στους Ιεράρχες, στους Στρατιωτικούς Ιερείς, στην συμμετοχή των Ιερέων στην Εθνική
Αντίσταση στις πόλεις και τα βουνά, στις πολύτιμες Εκθέσεις των Ιερέων που εξομολογούνταν και κοινωνούσαν τους υπό εκτέλεσιν Πατριώτες στις φυλακές, στην κοινωνική μέριμνα της Εκκλησίας το 1940 και την Κατοχή, στην θυσία του Ιερού Κλήρου της υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο ημιαυτονόμου Εκκλησίας της Κρήτης και των Ι. Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου, στην θυσία του Ιερού Κλήρου της Εκκλησίας της Κύπρου και της Βορείου Ηπείρου της Εκκλησίας της Αλβανίας),
Η προσφορά των Μονών της Πατρίδος μας στον Αγώνα,
Το θαύμα της πίστεως (με ιδιαίτερες αναφορές στον τορπιλισμό της "ΕΛΛΗΣ", στην ευλάβεια των αγωνιζομένων προς την Υπέρμαχο Στρατηγό και στην προσφορά του Πανελληνίου Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας της Τήνου),
Η μέριμνα και η συναντίληψη της Εκκλησίας προς τους Έλληνες-Εβραίους,
Οι εκδηλώσεις συμπαραστάσεως των Ορθοδόξων Εκκλησιών,
Η φωνή διαμαρτυρίας των Ετεροδόξων,
Η πολιτιστική καταστροφή (βεβηλώσεις, καταστροφές, συλήσεις, πυρπολήσεις Ναών, Μονών, ιερών κειμηλίων και χειρογράφων) που έγινε από τους Κατακτητές, και τέλος,
Το Συναξάρι των Εθνομαρτύρων Κληρικών, στο οποίο, μετά από ενδελεχή έρευνα, καταγράφονται τα ονόματα, βιογραφικά και άλλα στοιχεία των πεσόντων, εκτελεσθέντων, συλληφθέντων, φυλακισθέντων και εκδιωχθέντων από τις Αρχές Κατοχής Κληρικών και Μοναχών.
Κύρια πηγή, για την συγγραφή του παρόντος Αφιερωματικού Τόμου, απετέλεσε το υλικό του Ιστορικού Αρχείου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σημαντικά, επίσης, στοιχεία (μελέτες έγγραφα, βιβλιογραφικά, φωτογραφίες) απέστειλαν Ιερές Μητροπόλεις και έθεσαν στην διάθεση μας επιστήμονες- ερευνητές και Ιδρύματα. Συγγραφείς των διαφόρων κεφαλαίων είναι:
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος, οι Αρχιμανδρίτες Θεολόγος Αποστολίδης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Χρυσόστομος Σκλήφας, Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Δωρόθεος Πολυκανδριώτη, Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Τέχνης, Μουσικής και των Χριστιανικών Μνημείων, Μακάριος Φιλοθέου, Αναπληρωτής Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας Χρυσόστομος Τρανταφύλλου, Ιεροκήρυξ, Αγαθάγγελος Χαραμαντίδης, Διευθυντής Κλάδου Εκδόσεως Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος - Ιστορικού Αρχείου της Ιεράς Συνόδου, ο Βλάσιος Φειδάς, καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Χρήστος Καραγιάννης, Θεολόγος, ο Δημήτριος Παπαδάκης, Ιστορικός-Φιλόλογος, ο Ιωάννης Χατζηουρανίου, Θεολόγος, και ο Ιωάννης Χατζηφώτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου