«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Ρολά, ταλαιπωρία, σύγκρουση


550_334_310671Ατελείωτες ουρές, ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών, οξείς χαρακτηρισμοί ανάμεσα στον υπουργό Υγείας και τους φαρμακοποιούς με φόντο τις αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων που φέρνει το πολυνομοσχέδιο.
Τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, όταν και έχει προγραμματιστεί νέα συνέλευση των φαρμακοποιών για να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.
Πάντως, στους κόλπους των φαρμακευτικών συλλόγων υπάρχει η πρόθεση να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις.
Οι ιδιοκτήτες όχι μόνο επιμένουν στο λουκέτο διαρκείας, αλλά άνοιξαν στην Αττική μόνο το 1/3 των φαρμακείων που εφημερεύουν, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι 11.000 φαρμακεία θα γίνουν ο τάφος της, με τον υπουργό Υγείας να απαντά ότι δεν δέχεται εκβιασμούς.
Από χθες οι ουρές έξω από τα ανοιχτά φαρμακεία ξεπερνούσαν κάθε φαντασία. Ακόμα και ώρες μετρούσαν όσοι υπομονετικοί περίμεναν έξω από τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού φαρμακεία της Αθήνας για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε ολόκληρο τον δήμο Αθηναίων λειτουργούσαν χθες μόλις 4 φαρμακεία και σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο της Αττικής μόλις 36 από τα 3.500 που υπάρχουν συνολικά, όταν σε άλλες κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών ο αριθμός των φαρμακείων που εξυπηρετούσε τους πολίτες ήταν τριπλάσιος.
Δεν ήταν μάλιστα λίγοι οι πολίτες που έφυγαν άπραγοι από τα φαρμακεία, καθώς όταν ήρθε η σειρά τους, δεν μπόρεσαν να πάρουν το φάρμακο που ζητούσαν καθώς είχε εξαντληθεί.
Φοβούνται ελλείψεις
Οι ελλείψεις αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, εάν συνεχιστεί παράλληλα με τους φαρμακοποιούς και η απεργία που ξεκίνησαν χθες και οι ιδιοκτήτες των φαρμακαποθηκών.
Οι αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο στο καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων είναι σαρωτικές.
Ειδικότερα:
-Καταργούνται οι αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων
-Επιτρέπεται σε μη αδειούχους φαρμακοποιούς να συμμετέχουν ως μέτοχοι σε φαρμακεία
-Απελευθερώνεται πλήρως το ωράριο λειτουργίας και
-Δίνεται η δυνατότητα σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα.
Αύριο, την ώρα που θα ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, οι φαρμακοποιοί ετοιμάζουν πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Πηγή : real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου