«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Οι θέσεις της ΚΙΠΑΝ για τη φημολογούμενη κατάργηση των κρατήσεων υπέρ των Σχολών/ δια του ΤΣΜΕΔΕ



ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Μετά από τέσσερα χρόνια δραματικής μείωσης του προϋπολογισμού των Ελληνικών Πανεπιστημίων, σε ποσοστό που συχνά υπερβαίνει και το 60%, βρίσκεται ante portas μία ακόμη καθοριστική απόφαση, που αφορά, στοχευμένα, τις Σχολές και τα Τμήματα Μηχανικών των Πολυτεχνείων και λοιπών Πανεπιστημίων της Χώρας και η οποία μπορεί να τα οδηγήσει σε λειτουργικό αδιέξοδο, να αναστείλει κάθε νέα αναπτυξιακή δραστηριότητά τους, να υποβαθμίσει τη σημαντική ανταγωνιστικότητά τους στο διεθνές ερευνητικό και ακαδημαϊκό περιβάλλον.
 Με νόμους που ψηφίστηκαν τα έτη 1940, 1943, 1945, προβλεπόταν η απόδοση, δια του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), πόρων υπέρ της ανάπτυξης των Τμημάτων Μηχανικών της Χώρας. Οι πόροι αυτοί προέρχονταν από μικρό ποσοστό κρατήσεων που υπολογιζόταν στον προϋπολογισμό των δημοσίων έργων που αναλάμβαναν οι εργολάβοι και καταβαλλόταν στις Σχολές/Τμήματα Μηχανικών των Πολυτεχνείων και λοιπών Πανεπιστημίων, δια του ΤΣΜΕΔΕ, με ποσοστιαία μεταξύ τους κατανομή που ορίζει το Υπουργείο Παιδείας. Τα τελευταία εβδομήντα και πλέον χρόνια, οι πόροι αυτοί αξιοποιήθηκαν για την ενίσχυση των ακαδημαϊκών υποδομών, τη διαρκή αναβάθμιση του εργαστηριακού εξοπλισμού και την υποστήριξη των δραστηριοτήτων των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών και των υποψηφίων διδακτόρων των Σχολών/Τμημάτων Μηχανικών των Πολυτεχνείων και λοιπών Πανεπιστημίων της Χώρας.
Πρόσφατες αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι, στο πλαίσιο Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται σε τελική φάση επεξεργασίας, περιλαμβάνεται διάταξη για την ολοκληρωτική κατάργηση των σχετικών κρατήσεων υπέρ των Σχολών/Τμημάτων Μηχανικών της χώρας, δια του ΤΣΜΕΔΕ. Αν, τελικώς, η διάταξη αυτή υιοθετηθεί, θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα στη σωρεία πληγμάτων που έχουν δεχθεί τα οικονομικά των Πανεπιστημίων τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σημειωτέον, ότι για τα Ιδρύματα όπου κυριαρχούν οι Σχολές Μηχανικών – κυρίως ΕΜΠ και Πολυτεχνείο Κρήτης - οι συνολικές περικοπές στη δημόσια χρηματοδότηση της τελευταίας 4ετίας θα προσεγγίζουν και ίσως υπερβαίνουν το 70%! κατάσταση που προφανώς τα οδηγεί σε μείζονα κρίση!
Ας μη λησμονούμε ότι τα δημόσια Πανεπιστήμια εξακολουθούν να αποτελούν τους βασικούς πυλώνες στήριξης της καινοτομίας και της σύγχρονης, ορθολογικής ανάπτυξης της Χώρας, στην προσπάθεια διαμόρφωσης εξωστρεφούς παραγωγικής βάσης και λειτουργίας ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου που να ανταποκρίνεται στο διεθνή ανταγωνισμό, σε αντίστιξη με το υφιστάμενο χρεοκοπημένο μοντέλο της επικράτησης του άμετρου κρατισμού, του κρατικοδίαιτου παραγωγικού μοντέλου και της αλόγιστης κατανάλωσης με χρήματα από εξωτερικό δανεισμό.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι
-η Χώρα μας ξοδεύει μόλις το 0,1% του ΑΕΠ της για την Ανωτάτη Εκπαίδευση, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, με αμέσως επόμενη την Πορτογαλία, που – επίσης χειμαζόμενη από την κρίση - ξοδεύει τρεισήμισι φορές περισσότερο (0,36%) (βλ. http://www.eua.be/Libraries/ Governance_Autonomy_Funding/EUA_PFO_report_2013.sflb.ashx),
-ορισμένες από τις Χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε μνημόνιο και υπό οικονομικό έλεγχο από την Τρόικα, έχουν εξαιρέσει από κάθε περικοπή την Παιδεία και την Έρευνα,
-η Κυβέρνηση, όπως είναι ασφαλέστατα επιβεβαιωμένο, δεν φαίνεται να προχωρεί στην άμεση κατάργηση όλων των υπέρ τρίτων εισφορών, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση,
καλούμε:
-Την Κυβέρνηση και ειδικά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να μην καταφέρει ένα ακόμη πλήγμα στις Σχολές και τα Τμήματα Μηχανικών και να συνεχίσει να αποδίδει το σημαντικό αυτό έσοδο, το οποίο εξάλλου δεν βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό και το φορολογούμενο, αφού αποτελεί πολύ μικρή κράτηση εις βάρος πόρων των εργολάβων όταν αυτοί συμβάλλονται με το δημόσιο για υλοποίηση δημόσιων έργων, πριν βρεθούν ισοδύναμες χρηματοδοτικές πηγές.
-Τη Σύνοδο Πρυτάνεων και ειδικά τις ηγεσίες των εμπλεκομένων Ιδρυμάτων (Πρυτάνεις, Συγκλήτους, Συμβούλια Ιδρύματος, Κοσμήτορες) να δράσουν άμεσα και προς κάθε κατεύθυνση για να αποτρέψουν πιθανά τετελεσμένα
-Τις Διοικήσεις του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ να συνεχίσουν να υποστηρίζουν ουσιαστικά το ζήτημα, αφού μέλη της ηγεσίας τους βρίσκονται σε κορυφαίες θέσεις στα θιγόμενα Ιδρύματα και γνωρίζουν επακριβώς την κατάσταση και κυρίως τις συνέπειες της όποιας άμεσης και πλήρους κατάργησης αυτών των κρίσιμων επιχορηγήσεων.

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Τ Ι Κ Η      Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ε Ι Α  της
 Κ Ι Ν Η Σ Η Σ     Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Α Κ Η Σ      Α Ν Α Β Α Θ Μ Ι Σ Η Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου