Ανοιχτή γραμμή Ν. Παπαϊωάννου με το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων για συνάντηση με τη νέα υπουργό Παιδείας
Η συνάντηση δεν θα έχει τον καθιερωμένο ενημερωτικό χαρακτήρα, αλλά θα είναι επί της ουσίας, για τις θεσμικές αλλαγές οι οποίες είχαν τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου από τον πρώην υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη
Ανοιχτή γραμμή με το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων έχει ο υφυπουργός, αρμόδιος για τα ΑΕΙ, Νίκος Παπαϊωάννου, προκειμένου να ορισθεί, μέσα στις επόμενες ημέρες, η πρώτη συνάντηση με τη νέα υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.
Η συνάντηση δεν θα έχει τον καθιερωμένο ενημερωτικό χαρακτήρα, αλλά θα είναι επί της ουσίας, για τις θεσμικές αλλαγές οι οποίες είχαν τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου από τον πρώην υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη , και πρέπει πριν το καλοκαίρι να πάρουν το δρόμο για τη Βουλή.
Στην τελευταία συνάντηση (19/02/2025) του Κυριάκου Πιερρακάκη με το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων συζητήθηκε η απόφαση της τελευταίας Συνόδου Πρυτάνεων (Δεκέμβριος 2024 στον Μυστρά) για την ανάγκη διαφοροποιημένης αντιμετώπισης των ενεργών έναντι των ανενεργών φοιτητών, όσον αφορά το ζήτημα της εφαρμογής του νόμου περί διαγραφών, τονίζοντας την αυξημένη παρουσία των φοιτητών στις τελευταίες εξεταστικές περιόδους.
Στη συνέχεια το Προεδρείο αναφέρθηκε στα υπομνήματα που έχουν υποβάλει τα Πανεπιστήμια στην πολιτική ηγεσία ως προς τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των Α.Ε.Ι. και στον προγραμματισμό στο άμεσο μέλλον ειδικότερων συζητήσεων με κάθε ένα Πανεπιστήμιο ξεχωριστά.
Συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από αυτό, με ιδιαίτερη αναφορά σε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, αναγκαίο για την υλοποίηση των δράσεων αυτών. Ετέθη επίσης προς συζήτηση το εκκρεμές θέμα των matching funds.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των συντηρήσεων των κτηριακών υποδομών, ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα στην σημερινή συγκυρία, ο πρώην υπουργός είχε διαβεβαιώσει τους Πρυτάνεις ότι οδεύει προς την οριστική του διευθέτηση.
Άλλα θέματα τα οποία ετέθησαν αφορούσαν στη στελέχωση των πανεπιστημίων, σε θέματα κινητικότητας και επιμόρφωσης του διοικητικού προσωπικού καθώς και στην άμεση ανάγκη επιχορήγησης για την αντιμετώπιση των δικαστικών εξόδων των πανεπιστημίων.
Συνάντηση με ΠΟΣΔΕΠ
Επίσης , στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση της υπουργού Παιδείας με την ΠΟΣΔΕΠ.
'Ηδη η ΠΟΣΔΕΠ απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείου την ακόλουθη επιστολή:
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,
Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων σας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) σάς εύχεται καλή επιτυχία στο έργο σας και ζητά συνάντηση μαζί σας για τα θέματα των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών.
Ιδιαίτερα επισημαίνουμε τα ομόφωνα αιτήματα της ΠΟΣΔΕΠ για
- νέο μισθολόγιο με αυξήσεις αποδοχών για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις,
- αναδρομική καταβολή από το 2017 της μισθολογικής διαφοράς που αναγνωρίζει η 1911/2022 απόφαση του ΣτΕ,
- γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων ώστε να καλύπτονται πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες τους και να ενισχυθεί η υλικοτεχνική τους υποδομή και η έρευνα,
- νέες θέσεις ΔΕΠ και διοικητικού - τεχνικού - εργαστηριακού
προσωπικού που θα καλύπτουν πλήρως τις αποχωρήσεις κάθε έτους και θα
συμπληρώνουν τα προηγούμενα συσσωρευμένα κενά της περιόδου κατά την
οποία δεν δίνονταν νέες θέσεις,
καθώς και για - την αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου διοίκησης, το οποίο είναι υπερσυγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό, ώστε να επανέλθει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο σε τροχιά εσωτερικής δημοκρατικής λειτουργίας και πλήρους αυτοδιοίκησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου