Υποχρεωτική κοινωνική εργασία στο σχολείο, αντί για αποβολή, για μαθητές που ασκούν βία σε συμμαθητές τους, εισηγείται η Συμβουλευτική Επιτροπή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πολυσέλιδη πρόταση.

Ανάλογη πρόταση έκανε πρόσφατα ο Διευθυντής του Ραλλείου Γυμνασίου  Θηλέων Πειραιά  Δημήτρης Καλαϊτζίδης.

Επίσης   η Συμβουλευτική Επιτροπή του πρωθυπουργού εισηγείται:

  • Ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ μαθητών
  • Υποχρεωτική   παρουσία των Συμβούλων Εκπαίδευσης στα σχολεία    τρεις φορές την εβδομάδα.
  • Ίδρυση και λειτουργία δέκα Τεχνικών Γυμνασίων, για τους παραβατικούς μαθητές που επί της ουσίας εγκαταλείπουν το σχολείο με μεγάλο αριθμό απουσιών.
  • Να εντοπιστούν οι περιοχές που παρουσιάζουν αυτή την εικόνα , προκειμένου να ιδρυθούν τα Τεχνικά Γυμνάσια.
  • Ψηφιακής ενηλικίωσης στα 15 έτη
  • Να απαιτηθεί από τους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας , να βάλουν "ομπρέλα" σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας,τις ώρες λειτουργίας τους, η οποία θα αφορά τον περιορισμό σύνδεσης των μαθητών με πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. 
  • Δημιουργία μηχανισμού ελέγχου και ηλικιακής ταυτοποίησης των χρηστών, όπως  το Kids Wallet. Μέσω του  Kids Wallet, την εφαρμογή που θα τεθεί σε λειτουργία m;esa sthn ;Anoijh , μέσω της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα επιβεβαίωσης της ηλικίας του χρήστη. Στόχος είναι το Kids Wallet να αποτελέσει το μέσο επιβεβαίωσης της ηλικίας σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα, το Kids Wallet θα έχει προεγκατεστημένες λειτουργίες γονικού ελέγχου. Συγκεκριμένα, προκειμένου η προστασία των ανηλίκων να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει:
  • Να το ενεργοποιήσουν οι γονείς, χωρίς τη βοήθεια των οποίων κανένα μέτρο δεν μπορεί να επιτύχει
  • Οι πλατφόρμες ψηφιακού περιεχομένου να ενεργοποιήσουν λειτουργίες πιστοποίησης ηλικίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Ξεχορτάριασμα κήπου κλπ από τις μαθήτριες αντί αποβολής

Αντί για αποβολές οι μαθήτριες  του Ραλλείου Γυμνασίου  Θηλέων Πειραιά, θα κάνουν εργασίες στο σχολείο , σύμφωνα με πρόσφατη  επιστολή του   Διευθυντή   της σχολικής μονάδας Δημήτρη Καλαϊτζίδη,προς τους γονείς και κηδεμόνες.

Οι δράσεις , σύμφωνα με την επιστολή, προτάθηκαν από τον Σύλλογο Διδασκόντων και το 15μελές  Μαθητικό Συμβούλιο.

Ειδικότερα προτείνονται αντί της αποβολής μιας ημέρας (με εξαίρεση την κατοχή τηλεφώνου που προβλέπεται από τον νόμο).

  1. Καθαρισμός αυλής, θρανίων, τοίχων 
  2. Επίβλεψη του τμήματος (θρανία, καθίσματα, βιβλιοθήκη, πίνακας) για 15 μέρες 
  3. Ξεχορτάριασμα κήπου 
  4. Βοήθεια στην ομάδα διαλογής απορριμμάτων στην πηγή 
  5. Απολογητική επιστολή προς τον διευθυντή 
  6. Φροντίδα των σκυλιών και του χώρου τους 
  7. Ανέβασμα καθισμάτων του τμήματος επί δύο βδομάδες 

Το Συμβουλευτικό  Όργανο του πρωθυπουργού

Το συμβουλευτικό όργανο  αποτελείται από τους:

1. Βασιλική Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ως Πρόεδρο.

2. Βασιλική Γεωργιάδου, Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

3. Θωμά Μπαμπάλη, Καθηγητή Παιδαγωγικής και Δια Βίου Μάθησης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

4. Αγάπη Κανδυλάκη, Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας και Πολυπολιτισμικότητας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

5. Βασίλειο Βαμβακά, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

6. Κωνσταντίνο Πατσάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Διευθυντή του Εργαστηρίου Κυβερνοασφάλειας.

7. Παρασκευή Ζαγούρα, Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιμελήτρια Ανηλίκων.

8. Αθανάσιο Αλεξανδρίδη, Ψυχίατρο, Παιδοψυχίατρο, Ψυχαναλυτή.

Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος, η Πρόεδρος αναπληρώνεται από το μέλος της Επιτροπής, Βασιλική Γεωργιάδου.