Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί και αποθηκευτεί 24.058 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες για τα μέλη των ελληνικών Πανεπιστημίων (φοιτητές, διδάσκοντες, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό), καθώς και το ερευνητικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό ερευνητικών φορέων.

Μέσα από τη νέα δυνατότητα, οι δικαιούχοι μπορούν να εκδίδουν γρήγορα και απλά τη νέα ψηφιακή Ακαδημαϊκή Ταυτότητα, να την αποθηκεύουν στο κινητό τους και να την επιδεικνύουν, όπου απαιτείται.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Η Ακαδημαϊκή Ταυτότητα αποτελεί το έβδομο έγγραφο που εντάσσεται Gov.gr Wallet. 

Η συγκεκριμένη εφαρμογή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, το Δίπλωμα Οδήγησης, την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας και την Ψηφιακή Κάρτα Ανεργίας (ΔΥΠΑ), το Σήμα Δακτυλίου για ελεύθερη πρόσβαση στον δακτύλιο της Αθήνας και τα στοιχεία οχήματος (MyAuto). 

Μέχρι σήμερα στο Gov.gr Wallet έχουν εκδοθεί και αποθηκευτεί 2.508.670 δελτία αστυνομικής ταυτότητας, 1.999.288 διπλώματα οδήγησης, 39.419 κάρτες αναπηρίας, 121.414 κάρτες ανεργίας (ΔΥΠΑ), 48.518 σήματα δακτυλίου και 538.584 «Φάκελοι» αυτοκινήτου (MyAuto).

Δικαιούχοι ακαδημαϊκής ταυτότητας:

  • οι φοιτητές των προγραμμάτων σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.),
  • οι μεταδιδάκτορες,
  • τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.),
  • το μόνιμο διοικητικό προσωπικό των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α.,
  • οι Ομότιμοι Καθηγητές και τα αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. που διεξάγουν εκπαιδευτικό ή ερευνητικό έργο σε Α.Ε.Ι., καθώς και
  • το έκτακτο προσωπικό που απασχολείται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι (6) μηνών σε χώρους των Α.Ε.Ι. για την εκτέλεση έργων/προγραμμάτων που διαχειρίζονται οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) των Α.Ε.Ι. ή για τις ανάγκες των Εταιρειών Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας των Α.Ε.Ι.,
  • το προσωπικό των ερευνητικών κέντρων και των τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 και το προσωπικό των Πανεπιστημιακών Κέντρων Έρευνας και Καινοτομίας των Α.Ε.Ι.

εκδίδουν υποχρεωτικά ακαδημαϊκή ταυτότητα μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η οποία παρέχεται σε συνεργασία με την ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.» (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.) που εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Παραλαβή της ακαδημαϊκής ταυτότητας: Οι δικαιούχοι ειδοποιούνται ηλεκτρονικά στα στοιχεία επικοινωνίας που είχαν δηλώσει στο πληροφοριακό σύστημα για την άφιξη της ακαδημαϊκής τους ταυτότητας στο επιλεγμένο σημείο παράδοσης. Για τους φοιτητές, η ταυτότητα πρέπει να βρίσκεται στο σημείο παράδοσης εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ιδρυμάτων για την περίοδο 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου και εντός επτά (7) εργασίμων ημερών για την περίοδο 1 Ιανουαρίου έως 31 Αυγούστου. Αντίστοιχα, για τις ταυτότητες του προσωπικού των Ιδρυμάτων και φορέων, η ταυτότητα θα πρέπει να βρίσκεται στο επιλεγμένο σημείο παράδοσης εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησής τους. Η ακαδημαϊκή ταυτότητα παραμένει στο σημείο παράδοσης για έξι (6) μήνες από την ημέρα της αποστολής της σχετικής ειδοποίησης προς τον δικαιούχο. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν προσέλθει για την παραλαβή της ακαδημαϊκής ταυτότητας εντός της ανωτέρω προθεσμίας, η ταυτότητα ακυρώνεται.  

Απώλεια της ιδιότητας: Με την απώλεια της ιδιότητάς του, ο κάτοχος της ακαδημαϊκής ταυτότητας υποχρεούται να την παραδώσει αμελλητί στην αρμόδια υπηρεσία του φορέα του, η οποία προβαίνει σε ακύρωσή της

Φοιτητές: Για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των φοιτητών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), η ακαδημαϊκή τους ταυτότητα ενσωματώνει το Δελτίο Ειδικού Εισιτηρίου που τους χορηγείται στο πλαίσιο Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Υποδομών και Μεταφορών και οι οποίες ορίζουν σαφώς τους δικαιούχους, τα ανώτατα όρια των κομίστρων και τη διάρκεια ισχύος του δικαιώματος έκδοσης μειωμένου εισιτηρίου.