«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

 Πολλαπλό βιβλίο: Επαναπροκηρύσσεται η συγγραφή βιβλίων για αυτά που δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον και για όσα κατατέθηκε μία μόνο πρόταση

Ο ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ όρισε Επιτροπή για την παροχή διευκρινήσεων  ως προς τα ερωτήματα που κατέθεσαν οι εκδότες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σε επαναπροκήρυξη συγγραφής των νέων  βιβλίων, για τα οποία απέβη άκαρπη η εν λόγω διαγωνιστική διαδικασία ή δεν υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος καθώς και για όσα διδακτικά βιβλία εγκρίθηκε μία πρόταση, θα προχωρήσει, το υπουργείο Παιδείας τις επόμενες ημέρες.

Τα βιβλία για τα οποία δεν υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του esos, είναι τα εξής:

Μουσικής:  Μερικές τάξεις του  Δημοτικού

Γερμανικών: Σε    όλες τις τάξεις Δημοτικού  Γυμνασίου και Α' Λυκείου

Ελεύθερο  Γραμμικό Σχέδιο  Γ' Λυκείου

Ιταλικά Γυμνασίου.

Επίσης μια σειρά άλλων βιβλίων για τα οποία κατατέθηκε ή εγκρίθηκε μία μόνο πρόταση, θα γίνει επαναπροκήρυξη.

Παράλληλα ο ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ όρισε Επιτροπή για την παροχή διευκρινήσεων  ως προς τα ερωτήματα που κατέθεσαν οι εκδότες, η οποία αποτελείται από  τους.:

Ευαγγελία Μεγάλου, Διευθύντρια Δ/νσης Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών, Επιμόρφωσης & Πιστοποίησης ΙΤΥΕ

Δημήτριο Σοφοτάσιο, Αναπλ. Διευθυντή Δ/νσης Εκδόσεων ΙΤΥΕ

Νομική υποστήριξη στο έργο της Επιτροπής θα παρέχει ο  Π. Μίχος, Νομικός Σύμβουλος του ΙΤΥΕ.

Απορρίφθηκαν 22 από τις 636 προτάσεις εκδοτών-συγγραφέων για τη συγγραφή των 187 νέων σχολικών βιβλίων

Την απόρριψη 22  από τις 636  συνολικά προτάσεις τις οποίες κατέθεσαν εκδότες ομάδες συγγραφέων και μεμονωμένοι συγγραφείς,  για τη συγγραφή των 187 νέων σχολικών βιβλίων, στο πλαίσιο του πολλαπλού βιβλίου , αποφάσισε το ΔΣ του ΙΕΠ , ύστερα από σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου.

Η απόρριψη έγινε λόγω έλλειψης δικαιολογητικών.

Όπως προκύπτει από τον κατάλογο απορριπτέων, δεν "κόπηκαν" προτάσεις που:

  • είτε από τη συγγραφική ομάδα που κατατέθηκε στο ΙΕΠ  παραιτήθηκε-στη συνέχεια- κάποιο μέλος της,
  • είτε διότι διαπιστώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή του ΙΕΠ ότι κάποιο μέλος της συγγραφικής ομάδας δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που έθετε η σχετική πρόσκληση .

Υπενθυμίζεται ότι στο ΙΕΠ κατατέθηκαν συνολικά 636 προτάσεις   για τη συγγραφή των 187 νέων σχολικών βιβλίων  (Πολλαπλό βιβλίο) Δημοτικού , Γυμνασίου και Α'  Λυκείου , και ειδικότερα 

  • 35 Εκδοτικοί Οίκοι, μεταξύ αυτών   συσχετιζόμενοι  με Φροντιστήρια και άλλων φορέων της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης
  • 17  Ομάδες συγγραφέων, και
  • 51 μεμονωμένοι συγγραφείς (φυσικά πρόσωπα)

Σημειώνεται  ότι περισσότεροι από 20 εκδότες, υπό την αιγίδα των Ενώσεων Εκδοτών έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας αναστολή της διαδικασίας η οποία απορρίφθηκε από το ανώτατο δικαστήριο. 

Επίσης οι ίδιοι εκδότες κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης της διαδικασίας για τα πνευματικά δικαιώματα και τον τρόπο πληρωμής των συγγραφέων.  Αναμένεται να ορισθεί η ημερομηνία συζήτησης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του  Ι Ε Π  Σπ. Δουκάκη  "Εφόσον κυλήσουν ομαλά αυτές οι διαδικασίες, οι εκπαιδευτικοί θα τα έχουν αρχικά σε ψηφιακή μορφή από το νέο σχολικό έτος, τον Σεπτέμβριο δηλαδή του 2024. Βάσει του σχεδιασμού, σε έντυπη μορφή θα τα έχουν από το μεθεπόμενο έτος, τον Σεπτέμβρη του 2025.

Η διδασκαλία μέχρι τότε θα γίνεται με τα υφιστάμενα σχολικά βιβλία και παράλληλα θα αξιοποιούνται τα νέα προγράμματα σπουδών για να παίρνουν στοιχεία μέσα από αυτά οι εκπαιδευτικοί".

Εκτός Επιτροπών οι εργαζόμενοι του ΙΕΠ που συμμετέχουν σε συγγραφικές ομάδες σχολικών βιβλίων

Η  συμμετοχή εκπαιδευτικών -εργαζομένων στο ΙΕΠ στις συγγραφικές ομάδες για τη συγγραφή των  νέων σχολικών βιβλίων απασχόλησε το προεδρείο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και δόθηκε η οδηγία να μην συμμετέχουν σε καμία από τις υποεπιτροπές για την αξιολόγηση των προτάσεων των εκδοτικών οίκων και  ομάδων συγγραφέων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου