«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Η Σύνοδος του Συμβουλίου της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων CESAER στο ΕΜΠ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο φιλοξένησε τις ετήσιες Εκδηλώσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της CESAER, συμπεριλαμβανομένης της Συνάντησης Προέδρων και ενός Εργαστηρίου Ομάδας Εργασίας, τη Δευτέρα 19 Ιουνίου και την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023.

Το CESAER λειτουργεί ως η ισχυρή φωνή των Πανεπιστημίων Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, ενώνοντας 58 κορυφαία Πανεπιστήμια Μηχανικής από 28 χώρες στην Ευρώπη και εκτός Ευρώπης. Τα μέλη του εκπαιδεύουν πάνω από ένα εκατομμύριο φοιτητές και έχουν λάβει ευρωπαϊκή ερευνητική χρηματοδότηση αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η CESAER είναι μια αναγνωρισμένη ένωση στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας, τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης και την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Πανεπιστήμια. Λειτουργεί ως αξιόπιστος και ισχυρός υποστηρικτής των συμφερόντων των Πανεπιστημίων Επιστήμης και Τεχνολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και ως εποικοδομητικός εταίρος που προωθεί νοημοσύνη, γνώση και βέλτιστες πρακτικές στην έρευνα, την εκπαιδευτική καινοτομία και την ηγεσία.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της CESAER που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν ο Πρόεδρος της CESAER Rik Van de Walle, Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Γάνδης, και οι Διευθυντές, Anna Andrea Steiger, Αντιπρύτανης του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, ο Mikael Östling, Αναπληρωτής Πρόεδρος του KTH Βασιλικού Ινστιτούτο Τεχνολογίας, Toril Nagelhus Hernes, Πρύτανης του NTNU Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, Guillermo Cisneros Pérez, Πρύτανης του Πολυτεχνειακού Πανεπιστημίου UPM της Μαδρίτης, Mihnea Costoiu, Πρύτανης του Πολυτεχνειακού Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, Jennifer Herek, Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Twente, και ο Γενικός Γραμματέας, Mattias Björnmalm.

Το ΕΜΠ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της CESAER και είχε μια εποικοδομητική συνάντηση με την αντιπροσωπεία της CESAER, όπου συζητήθηκαν η δομή, οι κύριοι στόχοι και οι δραστηριότητες της CESAER στα θέματα της βιωσιμότητας, της «ανοικτότητας» της επιστήμης και της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της μάθησης και της διδασκαλίας, ανθρώπινο δυναμικό, βιώσιμη χρηματοδότηση. Ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής, και οι αντιπρυτάνεις Ευάγγελος Σαπουντζάκης, Ιωάννης Χατζηγεωργίου και Δρόσος Γκιντίδης παρουσίασαν την εκπαιδευτική και ερευνητική επισκόπηση του Πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων εξωστρέφειας και μεταφοράς τεχνολογίας. Επιπλέον θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα προγράμματα αξιοποίησης της χρηματοδότησης της έρευνας, το European Open Science Cloud, τα βιομηχανικά διδακτορικά, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα και ο θεσμός «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια», όπως η Συμμαχία EULiST της οποίας το ΕΜΠ είναι ιδρυτικό μέλος.

https://www.ntua.gr/el/news/announcements/item/3561-i-synodos-tou-symvou...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου