«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

 

Τα βήματα της ΔΟΕ για την υλοποίηση της απεργίας αποχής από την αξιολόγηση

Εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην απεργία αποχή και λαμβάνουν εντολές για συμμετοχή στις εν λόγω ομάδες δεν υποχρεούνται να τις εκτελέσουν λόγω της συμμετοχής τους σε νόμιμη απεργία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων και νηπιαγωγών , η ΔΟΕ , καλεί:

Τους διευθυντές, τις διευθύντριες, προϊσταμένους και προϊστάμενες των σχολικών μονάδων, πριν την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης του Συλλόγου Διδασκόντων για τη γενική εκτίμηση του έργου και των λειτουργιών της σχολικής μονάδας του σχολικού έτους 2020-2021 και της σε, μεταγενέστερη φάση, ειδικής συνεδρίασης για τον ετήσιο Συλλογικό Προγραμματισμού του έργου της σχολικής μονάδας, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή και ότι δεν συμμετέχουν σε καμία από τις αξιολογικές διαδικασίες που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία.

Τους  εκπαιδευτικούς-μέλη των Συλλόγων Διδασκόντων να δηλώσουν, πριν την έναρξη της διαδικασίας της ειδικής συνεδρίασης, ότι συμμετέχουν στην απεργία-αποχή. Έτσι διαπιστώνεται η αδυναμία πραγματοποίησης της Ειδικής Συνεδρίασης ελλείψει απαρτίας λόγω συμμετοχής της πλειοψηφίας ή του συνόλου των εκπαιδευτικών στην νομίμως κηρυγμένη απεργία-αποχή της ΔΟΕ από κάθε αξιολογική διαδικασία που προβλέπεται στην Υ.Α. 108906/ΓΔ4/10-9-2021  (συγκρότηση ομάδων δράσης, συνεδρίαση για τη σύνταξη έκθεσης «Εσωτερικής και Εξωτερικής Αξιολόγησης», κλπ.).

Η δήλωση αυτή, όλων των παραπάνω θα γίνεται σε ειδικό έντυπο που θα καταθέτουν συλλογικά οι συνάδελφοι (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ  ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ), για να γίνεται σαφής η συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή.

Η παραπάνω δήλωση , σύμφωνα με τη ΔΟΕ, θωρακίζει τους συναδέλφους με την κάλυψη που προσφέρει η συμμετοχή σε μια νομικά κατοχυρωμένη και νόμιμη ενέργεια και αρκεί να καταχωρείται στο πρωτόκολλο του σχολείου.

Η ΔΟΕ  επισημαίνει στα μέλη της ότι :

Α. Η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει τους συμμετέχοντες από κάθε πειθαρχική ευθύνη.

Β. Με βάση την εμπειρία της απεργίας – αποχής στο υπόλοιπο Δημόσιο αλλά και της απεργίας-αποχής για τον συλλογικό προγραμματισμό και την εσωτερική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου (βλ. Υ.Α. 6603/ΓΔ4/20-01-2021) που έχει κηρύξει η Δ.Ο.Ε. από τον Φεβρουάριο του 2021, δεν προκύπτει, με τα υπάρχοντα δεδομένα, οικονομική επίπτωση για τους συμμετέχοντες.

Γ. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση, παρανομώντας, προχωρήσει σε εφαρμογή των προβλεπόμενων ποινών στο άρθρο 56 του ν. 4823/2021 (όπως έπραξε και η προηγούμενη κυβέρνηση το 2017, για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, με την τροπολογία Γεροβασίλη, που απέκλεισε από τις κρίσεις στελεχών, όσους συμμετείχαν στην απεργία – αποχή), επιχειρώντας να αποκλείσει εκπαιδευτικούς από τις επιλογές στελεχών λόγω συμμετοχής τους στην απεργία αποχή ή να προχωρήσει σε πειθαρχικά μέτρα εναντίον τους, εκείνοι έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη, όπως έγινε και με τον ν. 4489/2017 (νόμος Γεροβασίλη).

Δ.  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., για να καλύψει τους συναδέλφους, θα προσφύγει ενισχυτικά και αυτό στα αρμόδια δικαστήρια  και θα προχωρήσει στη σύνταξη και  κατάθεση ενιαίου κειμένου ένστασης για τυχόν πειθαρχικές διαδικασίες.

Ε. Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων για να υπάρχει απαρτία στο όργανο, πρέπει οι παρόντες να είναι περισσότεροι από τους απόντες. Οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή θεωρούνται απόντες, με αποτέλεσμα στην έναρξη της συνεδρίασης να τίθεται θέμα απαρτίας του Συλλόγου Διδασκόντων. Εάν δεν υπάρχει απαρτία (συμμετέχουν, δηλαδή, οι περισσότεροι συνάδελφοι στην απεργία-αποχή), η συνεδρίαση δεν πραγματοποιείται και δεν συντάσσεται σχετικό πρακτικό στο Βιβλίο πρακτικών του Συλλόγου Διδασκόντων. Αν ο Διευθυντής επιμείνει στην καταγραφή πρακτικού στο βιβλίο πρακτικών, παρά την έλλειψη απαρτίας, τότε οι συνάδελφοι υποβάλλουν εκ νέου τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία- αποχή, ζητούν την καταχώρηση της και αποχωρούν από την διαδικασία. Εάν υπάρχει απαρτία, οι συμμετέχοντες στην απεργία-αποχή απαιτούν να καταχωρηθεί το περιεχόμενο της δήλωσης, ως άποψή τους, στο βιβλίο πρακτικών, ώστε να γίνεται σαφής η συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή και να μην υποχρεωθούν στη συμμετοχή τους στην αξιολογική διαδικασία (συγκρότηση ομάδων εργασίας, συνεδρίαση για τη σύνταξη έκθεσης «Εσωτερικής και Εξωτερικής Αξιολόγησης», κλπ.). Τονίζουμε ότι οι Διευθυντές/ντριες που συμμετέχουν στην απεργία αποχή καλύπτονται (λόγω της συμμετοχής τους σε νόμιμη απεργία) από τα όσα ορίζει το άρθρο 10 παρ.1 της Υ.Α.  Επομένως δεν είναι υποχρεωμένοι να προβούν «…σε όσες από τις ενέργειες της αρμοδιότητας του συλλόγου διδασκόντων εξακολουθούν να παραλείπονται από τον σύλλογο…» ούτε «…Οι αποφάσεις του είναι υποχρεωτικές για τους εκπαιδευτικούς που ορίζει να συμμετέχουν στις εν λόγω ομάδες.» Αντίστοιχα εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην απεργία αποχή και λαμβάνουν εντολές για συμμετοχή στις εν λόγω ομάδες δεν υποχρεούνται να τις εκτελέσουν λόγω της συμμετοχής τους σε νόμιμη απεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου