Βουλή: Με 10 υπερ,6 κατά και 5 παρών ο διορισμός του Π. Κυπριανού στη θέση προέδρου της ΑΔΙΠ
Πρόεδρος της Βουλής : Η Επιτροπή διατύπωσε θετική γνώμη για
την καταλληλότητα του Π. Κυπριανού, προτεινόμενου από τον υπουργό
Παιδείας , για διορισμό στη θέση του Προέδρου της ΑΔΙΠ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Πρόεδρος της Βουλής : Η Επιτροπή διατύπωσε θετική γνώμη
Ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Βούτσης διατύπωσε την άποψη ότι “Η Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 72, παράγραφοι 6 και 8, που αναφέρονται σε διαδικασίες όπου ζητείται η ατομική γνώμη ενός εκάστου – είναι ειδικό άρθρο, διότι δεν συμποσούνται τα ΠΑΡΩΝ με τα κατά – κατά πλειοψηφία διατύπωσε θετική γνώμη για την καταλληλότητα του κ. Κυπριανού, προτεινόμενου από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γαβρόγλου, για διορισμό στη θέση του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση”.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ν. Βούτσης (Πρόεδρος της Επιτροπής - Πρόεδρος της Βουλής): Ο κύριος Τάσσος έχει δηλώσει ΠΑΡΩΝ δια ζώσης. Η κυρία Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά δήλωσε παρούσα, με την τοποθέτησή της. Ο κύριος Μάριος Γεωργιάδης δήλωσε ΠΑΡΩΝ και ο κύριος Σπυρίδων Λυκούδης δήλωσε ΠΑΡΩΝ.
Επομένως, είναι 10 βουλευτές οι οποίοι έχουν θετική γνώμη, 6 οι οποίοι είναι κατά και 5 οι οποίοι δήλωσαν ΠΑΡΩΝ. Επομένως, η Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 72, παράγραφοι 6 και 8, που αναφέρονται σε διαδικασίες όπου ζητείται η ατομική γνώμη ενός εκάστου – είναι ειδικό άρθρο, διότι δεν συμποσούνται τα ΠΑΡΩΝ με τα κατά – κατά πλειοψηφία διατύπωσε θετική γνώμη για την καταλληλότητα του κ. Κυπριανού, προτεινόμενου από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γαβρόγλου, για διορισμό στη θέση του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Κ. Χατζηδάκης: Από όσο θυμάμαι, ως μέλος της Επιτροπής αλλά και παλαιότερα, όταν ερχόμουν ως Υπουργός για ακροάσεις, είναι η πρώτη φορά που μια μειοψηφία συναδέλφων εκφράζεται υπέρ προτεινόμενου και, τελικώς, διά της ερμηνείας που δίνει το Προεδρείο, θεωρείται θετική η εισήγηση.
Ν. Βούτσης: Υπάρχει ειδικό άρθρο σαφές του Κανονισμού. Δεν είναι ερμηνεία που δίνω.
Κ. Χατζηδάκης: Εν πάση περιπτώσει, ακόμη και αν δεχθούμε αυτή την ερμηνεία, είναι προφανές – είστε παλιός στην πολιτική – ότι υπάρχει ένα πολιτικό ζήτημα. Έντεκα μέλη της Επιτροπής σήμερα τοποθετήθηκαν είτε με αρνητική ψήφο, είτε με τη θέση παρών, που στην πολιτική, στην πραγματικότητα, προσμετράται ουσιαστικά στις αρνητικές ψήφους.
Ν. Βούτσης: Δεν προέκυψε αυτό από την προσωπική έκφρασή τους.
Κ. Χατζηδάκης: Πάντως, δεν νομίζω ότι θα υπάρχει κάποιος στην κοινωνία, κάποιος ασχολούμενος με την πολιτική ειδικότερα, που θα θεωρήσει το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας ως επιβράβευση για τον προτεινόμενο από την Κυβέρνηση.
Κατά την άποψή μου η κυβέρνηση θα έπρεπε να το ξανασκεφτεί. Είναι συνδεδεμένο το αποτέλεσμα με αυτή την ιδιότυπη πλειοψηφία στη Βουλή, την οποία εμείς την έχουμε χαρακτηρίσει, όπως ξέρετε, πλειοψηφία κουρελού. Εν πάση περιπτώσει εναπόκειται στον Υπουργό να σκεφθεί αν θα επιμείνει ή όχι στην υποψηφιότητα του κ. Κυπριανού. Πολιτικό ζήτημα υπάρχει και είναι ιδιαίτερα σαφές.
Ν. Βούτσης: Θέλω να είμαι σαφής κ. Χατζηδάκη. Η Επιτροπή εκλήθη σήμερα για να εκφράσει γνώμη καταρχήν και είναι σαφές αυτό. Δεν πρόκειται περί συνταγματικής αρχής, περί 4/5 ή 3/5, έτσι; Είναι έκφραση γνώμης της Επιτροπής. Από την αναλυτική έκφραση γνώμης όλων των συναδέλφων - και μιλάω για αυτούς οι οποίοι εξεφράσθησαν με το παρών- είναι πάρα πολύ σαφές και μπορείτε να διατρέξετε και τα πρακτικά και το λέω επειδή είναι δημόσια η συνεδρίαση, ότι δεν ήταν καταψήφιση ή αρνητική θέση. Ήταν για λόγους απόλυτα σεβαστούς αρχών του κόμματος τους, είτε παράδοσης είτε για άλλους λόγους, έκφραση του «παρών». Άρα και επί της ουσίας, επειδή θέσατε πολιτικό ζήτημα, πολιτικά αποτιμώντας αυτές τις ψήφους δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ότι είναι εναντίον της υποψηφιότητας του κ. Κυπριανού. Αυτό να είναι πάρα πολύ σαφές.
Είπατε την άποψή σας, είπα και εγώ για να καταγραφούν στα πρακτικά. Αντιλαμβάνομαι πως είναι ένα ζήτημα το οποίο επειδή τίθεται - δεν γνωρίζω αν είναι για πρώτη ή για ποια φορά με την έννοια εφαρμογής αυτού του άρθρου του Κανονισμού- τα άλλα περί «κουρελού» είναι άποψή σας, δεν είναι όμως πολύ πολιτική επιτρέψτε μου γιατί δύο φορές αυτή η κυβέρνηση έχει πάρει διά του Συντάγματος αυτό το οποίο απαιτείται. Άρα από κει και πέρα είναι θέματα δημοσιογραφικά τα άλλα.
Ν. Κεραμέως: Αν μου επιτρέπετε, ομολογώ ότι εξεπλάγην. Δεν έχω ξανακούσει ποτέ να αξιολογούμε το περιεχόμενο της ψήφου. Είπατε προηγουμένως ότι αυτοί που τοποθετήθηκαν στο παρών το έκαναν για λόγους ιστορικούς, κομματικούς κ.ο.κ.. Δεν έχει καμία σημασία, κ. Πρόεδρε. Ψήφισαν παρών ή ψήφισαν κατά. Αυτό τι μας βγάζει; Μας βγάζει 11 ουδέτερες ή αρνητικές και μόλις 10 θετικές ψήφους.
Εγώ να συμφωνήσω ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή διατυπώνει γνώμη.
Ν. Βούτσης: Τώρα συμφωνώ μαζί σας. Τώρα, έτσι όπως το διατυπώσατε συμφωνούμε. Αν είχε πει ο κ. Χατζηδάκης ότι είναι ουδέτερες θα είχα συμφωνήσει. Επειδή ο κ. Χατζηδάκης θεώρησε ότι προσμετρώνται, υπ΄ αυτή την έννοια.
Ν. Κεραμέως: Κύριε Πρόεδρε, όμως το ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα, έχετε πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα, είστε Πρόεδρος της Βουλής, στη Βουλή προσμετρώνται οι θετικές ψήφοι. Εδώ οι θετικές ψήφοι είναι μειοψηφία σε σχέση με τις λοιπές. Συνεπώς, πρέπει να καταγραφεί.
Ν. Βούτσης: Προσμετρώνται οι θετικές και οι αρνητικές κατά το άρθρο.
Ν. Κεραμέως : Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή διατυπώνει απλώς γνώμη. Θα συμφωνήσουμε σ' αυτό, πλην όμως θετική γνώμη δεν υπάρχει για το συγκεκριμένο πρόσωπο. Ξαναλέμε, δεν είναι μομφή στο πρόσωπό του, πολιτικά αυτή τη στιγμή η Επιτροπή δεν έχει δώσει θετική γνώμη στο συγκεκριμένο πρόσωπο. Έντεκα είναι κατά ή παρόντες και δέκα είναι μόλις υπέρ. Αυτό είναι σημαντικό και εγώ θα συμφωνήσω με τον κ. Χατζιδάκη ότι ο κ. Υπουργός, ο οποίος είναι Υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των Ελλήνων δεν είναι Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ απλά θα πρέπει να σκεφτεί εάν θέλει ως πρόεδρο, ως επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής, κάποιον ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.
Είναι ένα μείζον ζήτημα, κ. Υπουργέ, το οποίο αντανακλά σε σας προσωπικά, διότι είναι προσωπική δική σας επιλογή, η οποία δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής των Ελλήνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου