«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Η ιστοσελίδα που έφτιαξε ένα ελληνικό σχολείο για μαθητές/τριες με δυσλεξία και δυσκολίες στην ανάγνωση










Δημιουργία Ιστοσελίδας για παιδιά με δυσλεξία και αναγνωστικές δυσκολίες  

 Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Στέλλα Πρωτόπαπα, Διευθύντρια του 93ουΔημ. Σχ. Αθηνών και Κατερίνα Στύλου, Δασκάλα του 93ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών 

Τάξεις που συμμετείχαν: Τάξεις Ένταξης 1 και 2 του 93ουΔημ. Σχ. Αθηνών-Γρηγόρης Λαμπράκης(μαθητές/τριες του σχολείου με διαγνωσμένη δυσλεξία.) 


Η σελίδα readable.sch.gr είναι μια σελίδα προσβάσιμη για μαθητές/τριες 9-13 ετών με δυσλεξία και δυσκολίες στην ανάγνωση .

 Στόχος της δημιουργίας της ιστοσελίδας :

  να κάνει ορατό το θέμα της δυσλεξίας, 
 να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τα μέλη της σχολικής κοινότητας και όχι μόνο γύρω από την ειδική μαθησιακή αυτή δυσκολία ,
  να αυξήσει το βαθμό αναγνωστικής προσβασιμότητας των δυσλεκτικών μαθητών/τριών και 
 να προτείνει εναλλακτικούς τρόπους μάθησης που θα απελευθερώσει το δημιουργικό πνεύμα των παιδιών και θα αναπτύξει την αυτοεκτίμησή τους


Τα παιδιά με δυσλεξία λόγω του έντονου άγχους που αντιμετωπίζουν κατά την αποκωδικοποίηση του γραπτού κώδικα, καθώς επίσης και από τα συναισθήματα απογοήτευσης και ματαίωσης που σωρεύονται κατά τη μαθησιακή διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε απόσυρση, επιδίωξη προσοχής με αρνητικό τρόπο, αντικοινωνική και παραβατική συμπεριφορά στο σχολικό και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Ενώ στα άτομα με δυσλεξία φαίνεται η ανάγκη τους για οπτικοποίηση και η φαντασία τους να είναι ενισχυμένη, καταλήγουν πολλές φορές να απορρίπτουν οποιοδήποτε μέσο χρησιμοποιεί τον γραπτό κώδικα ως μέσο επικοινωνίας. Η σταδιακή απομάκρυνση από το βιβλίο είναι έκδηλη, είτε ως μέσο μάθησης, είτε ως μέσο ψυχαγωγίας.

 Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα readable.sch.gr για μαθητές και μαθήτριες 9- 13 ετών με δυσλεξία και αναγνωστικές δυσκολίες. Περιλαμβάνει άρθρα δομημένα σύμφωνα με τη μέθοδο «easytoread» και είναι διαμορφωμένη εξ ολοκλήρου με τη γραμματοσειρά OpenDyslexicGreek σε χρώμα μπλε-μαύρο με φόντο άσπρο-εκρού. 

Δίνει τη δυνατότητα δωρεάν «download» της γραμματοσειράς της δυσλεξίας για εγκατάσταση σε η/υ και διαθέτει ανοιχτά για ανάγνωση online λογοτεχνικά βιβλία. 

www.latsis-foundation.org
Διαβάστε εδώ τον αναλυτικό απολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου