«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Γενίκευση των ΕΑΕΠ με τιμή στόχο τα 2657 σχολεία ορίζει το ΕΣΠΑ

sxoleioΣύμφωνα με το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 βασική  προτεραιότητα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Νέου Σχολείου είναι η διεύρυνση της εφαρμογής σε περισσότερα σχολεία (δημοτικά και νηπιαγωγεία). Μάλιστα, βασική κατηγορία δράσεων είναι η εφαρμογή Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος σε περισσότερα δημοτικά σχολεία. 
Σημειώνουμε ότι η τιμή στόχος για το 2023 είναι 2.657 σχολεία να έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου ΕΑΕΠ.  Τα ολοήμερα σχολεία όπου εφαρμόζεται σήμερα το πρόγραμμα ΕΑΕΠ σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα είναι 1.321. 
Ο υπουργός στα πλαίσια απάντησής του πριν λίγους μήνες σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Β΄ Πειραιά της Ένωσης Κεντρώων κυρίας Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου σχετικά με την αντιμετώπιση των ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία του Δήμου Σαρωνικού ανέφερε ότι «ένα πρόβλημα, όμως, που μας εμποδίζει να είμαστε στους προγραμματισμούς μας συνεπείς, είναι η πολυτυπία του δημοτικού σχολείου. 
Σήμερα λειτουργούν τριών ειδών δημοτικά σχολεία: Το κλασικό που τελειώνει στις 12 το μεσημέρι, το ανοικτό, το οποίο τελειώνει στις 2 το μεσημέρι και το ολοήμερο που τελειώνει στις 4 το μεσημέρι. Ξεχνάω τα λεπτά –εντάξει- αναφέρομαι στις ώρες». «Είναι προφανές ότι εδώ δημιουργείται ένα σοβαρό πρόβλημα συνταγματικής ισότητας. Δεν μπορεί να υπάρχουν παιδιά τα οποία δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες μάθησης και ζωής στο σχολείο. Όμως, υπάρχουν και ουσιαστικά ζητήματα στα οποία αναφέρθηκα στην αρχή» τόνισε ο υπουργός αναφέροντας, όπως προειπώθηκε ότι η προσπάθεια που κάνουμε τώρα για τη συνολική αναδιοργάνωση των σχολείων από τον Σεπτέμβρη είναι να υπάρχει ενός τύπου σχολείο, αλλά και να ενισχύσουμε, βεβαίως, το ολοήμερο σχολείο. 
Με βάση τα όσα αναφέρονται στο πλαίσιο της προγραμματική περιόδου 2014-2020 του ΕΣΠΑ θα πρέπει να γενικευθεί ο θεσμός των ΕΑΕΠ. Άρα ο ένας τύπος σχολείου που ευαγγελίζεται ο υπουργός Παιδείας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τη σημαντική αυτή παράμετρο.

Διαβάστε περισσότερα: http://xenesglosses.eu/2016/03/ti-tha-ginei-ton-ena-typo-sxoleiou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου