«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Πότε και από ποιον καθιερώθηκε η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου

tzoymerka_L
Κάτι που ξεχνάμε ότι η 28η Οκτωβρίου άρχισε να γιορτάζεται πριν ακόµη τελειώσει ο πόλεµος. Ο πρώτος εορτασµός πραγµατοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1941 στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Στο Κεντρικό Κτίριο και στον προαύλιο χώρο. Οι φοιτητές έβγαζαν λόγους, ενώ λόγο πατριωτικό έβγαλε και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος που αρνήθηκε να κάνει µάθηµα εκείνη τη µέρα και απολύθηκε από το Πανεπιστήµιο.
Την επόµενη χρονιά πραγµατοποιήθηκε εορτασµός στην Πλατεία Συντάγµατος από τις οργανώσεις ΠΕΑΝ και ΕΠΟΝ». Οι διαδηλωτές φοβήθηκαν την αντίδραση των Ιταλών, οι οποίοι εν τέλει απέφυγαν να συγκρουστούν. Την ίδια µέρα έγιναν διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις. Στον Πειραιά µικρές µικρές οµάδες συγκεντρώνονταν, όπου κάποιοι ανέβαιναν σε µια καρέκλα, µιλούσαν δύο – τρία λεπτά και µετά διαλύονταν για τον φόβο των καραµπινιέρων.
Για το 1943 οι πληροφορίες είναι λίγες. Ο Ηλίας Βενέζης αναφέρει µόνο – ήταν υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα – ότι έγινε εορτασµός στο κτίριο της Εθνικής στην Πλατεία Κοτζιά, το οποίο όµως περικυκλώθηκε από τους Γερµανούς που είχαν πλέον αναλάβει την αστυνόµευση. Οι τελευταίοι υποχρέωσαν τους συµµετέχοντες στην εκδήλωση να µείνουν µε τα χέρια ψηλά µέχρι το βράδυ, ενώ έστειλαν είκοσι περίπου από αυτούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. ∆εν γύρισαν όλοι πίσω. Το 1944 πραγµατοποιήθηκε ο πρώτος επίσηµος εορτασµός µε παρέλαση παρόντος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.
Tην 28η Οκτωβρίου δεν εορτάζουμε απλά την άρνηση του Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά στην εξευτελιστική πρόταση του Ιταλού πρέσβη, για ελεύθερη διέλευση των Ιταλικών στρατευμάτων από την Ελλάδα, αλλά πολύ περισσότερο την μεγαλειώδη εποποιΐα της νίκης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ενάντια στην Ιταλική φασιστική υπερδύναμη στο Αλβανικό μέτωπο, ένα γεγονός που άλλαξε τις τύχες του Β” Παγκοσμίου Πολέμου και που απέδειξε σε όλο τον κόσμο ότι η συμμαχία του φασιστικού άξονα δεν ήταν ανίκητη.
Η Πολιτεία επικύρωσε έναν εορτασµό που είχε καθιερωθεί από τα κάτω και είχε πραγµατοποιηθεί ήδη ανεπίσηµα τα προηγούµενα χρόνια…
Ας τα σκεφτούν αυτά όσοι θέλουν να καταργήσουν την εθνική γιορτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου