«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Κόλαση με την διαπραγμάτευση - Ασφυκτικά χρονικά περιθώρια

Πότε ως τώρα στην πενταετή ιστορία των Μνημονίων, δεν επιχειρήθηκε να συμπιεστεί τόσο ασφυκτικά ο χρόνος, να υπολογιστούν από σχεδόν μηδενική βάση τα μακροοικονομικά... μελλούμενα και να γραφεί ένας ολόκληρος τόμος δράσεων και προαπαιτούμενων μέσα σε μια εβδομάδα. Ίσως μόνο σε εκείνο το εφιαλτικό Σαββατοκύριακο του Μαΐου του 2010, όταν η τότε κυβέρνηση υπέγραψε λευκή επιταγή στην Τρόικα.


Αυτό που «έκαιγε» τότε ήταν εκπαραθύρωση της χώρας από τις αγορές. Αυτό που «καίει» τώρα είναι οι πληρωμές στην ΕΚΤ. Και μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι υπάρχει η λύση ενός νέου ενδιάμεσου δανείου, όπως αυτό που πήραμε πριν από λίγες ημέρες, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Κι επειδή τα λεφτά δεν είναι λίγα- σχεδόν 5 δισ. ευρώ ως τις 21 Σεπτεμβρίου κι άλλα 7,16 ως τις αρχές Οκτωβρίου- η πίεση για νέα προαπαιτούμενα θα ενταθεί όσο προχωράνε οι διαπραγματεύσεις.

Η ατζέντα που έχει συνυπογράψει, άλλωστε, η ελληνική πλευρά είναι... πλούσια. Στο Ασφαλιστικό, πρώτη θέση έχει η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, χωρίς να μπορούν να αποκλειστούν διορθώσεις επί το αυστηρότερο στις διατάξεις που έφερε και απέσυρε την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση. Η συνέχεια δεν είναι καθόλου εύκολη, αφού ακολουθούν η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισοδύναμα, η αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ, η κατάργηση των Φόρων Υπέρ Τρίτων, η κατάργηση του ΕΚΑΣ για 350.000 δικαιούχους.

Εκπλήξεις, προφανώς όχι ευχάριστες, έρχονται στο Φορολογικό. Υπό συζήτηση είναι ήδη οι εσωτερικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ (κλιμάκια, συντελεστές) χωρίς να αλλοιώνεται ο στόχος των 2,650 δισ. ευρώ. Όπως παραδέχονται στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι άμεσες, έτσι να προλάβουν οι υπηρεσίες να βεβαιώσουν το φόρο ως το τέλος Σεπτεμβρίου και να... διασωθούν οι 5 δόσεις. Στα θέματα που «καίνε» συμπεριλαμβάνεται η αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες, η μείωση του επιδόματος θέρμανσης, η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη νέα φορολογική κλίμακα, η αύξηση των συντελεστών για μεσαία- υψηλά εισοδήματα, η αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια, η αύξηση της φορολογίας στη ναυτιλία, η μείωση του ακατάσχετου μισθών- συντάξεων.

Στο Δημόσιο, τα πράγματα είναι λίγο ως πολύ δρομολογημένα. Έρχεται νέο Μισθολόγιο από μηδενική βάση με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τους νεοεισερχόμενους και «ψαλίδι» στα επιδόματα. «Παγίδες» μπορεί να κρύβουν και οι επιδιωκόμενες από τους δανειστές αλλαγές στη δομή και λειτουργία του δημόσιου τομέα, καθώς κεντρικός στόχος είναι η μείωση του Δημοσίου.

«Παγίδες» κρύβει, επίσης, η απελευθέρωση αγορών που ζητάνε οι δανειστές, αφού «ακουμπάει» την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, το πώς θα πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, το πώς θα πωλείται το γάλα, το πώς θα λειτουργούν οι φούρνοι.

Πηγή: Iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου