«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΣτΕ:



Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) καλείται άμεσα, για πρώτη φορά, να αποφανθεί ως προς τη συνταγματικότητα ή μη της πρόσφατης, από 20 Απριλίου 2015, Πράξης Νομοθετικού...






ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ:Η τελική τροπολογία για την επιλογή Διευθυντών Σχολείων και Διευθυντών Εκπαίδευσης



ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το esos παρέlαβε και δημοσιεύει κατ αποκλειστικότητα την τελική υπουργική τροπολογία  η οποία τροποποιεί τα άρθρα  του νόμου 3848/10 (Α΄ 71) για την Επιλογή των Στελεχών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.  

Η τροπολογία αυτή σε ένα άρθρο περιλαμβάνει 14 παραγράφους εκ των οποίων οι 13 (παράγραφοι Α έως και Μ) τροποποιούν διατάξεις του νόμου 3848/2010 (Α’ 71) και συγκεκριμένα αντικαθίστανται τα άρθρα 10, 11, 12, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 23, 24, 25 και η παράγραφος 4 του άρθρου 27 του νόμου 3848/2010 (Α’ 71). Η 14η (παράγραφος Ν) με την περίπτωση 1 καταργεί το άρθρο 17 του ν. 3848/2010, ενώ η περίπτωση 2 είναι μεταβατική διάταξη περί παράτασης θητείας στελεχών έως την 31/12/2015.
Αιτιολογική Έκθεση
Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κρίνει αναγκαίο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την επιλογή των Διευθυντών σχολικών μονάδων και των Διευθυντών Εκπαίδευσης των οποίων η θητεία λήγει την 31η Ιουλίου. Τα στελέχη Εκπαίδευσης που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης έχουν ως κύρια αποστολή να συντονίζουν και να διευκολύνουν το εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο που επιτελείται. Επομένως, σε θέσεις ευθύνης πρέπει να τοποθετούνται εκπαιδευτικοί οι οποίοι, πέρα από τα τυπικά τους προσόντα (επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση, διδακτική και διοικητική εμπειρία), οφείλουν να έχουν σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις, δημοκρατική συμπεριφορά, να διαθέτουν ικανότητες διοίκησης, οργάνωσης και συντονισμού, να διαθέτουν επικοινωνιακές δεξιότητες, να εμφορούνται από διάθεση για ουσιαστική συνεργασία με όλους/ες όσοι/ες συναποτελούν τη σχολική κοινότητα και να σέβονται τους/τις συναδέλφους, τους μαθητές/ τις μαθήτριες και τους γονείς. Οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθούν εάν συντρέχουν ή όχι στη διάρκεια μιας ολιγόλεπτης συνέντευξης η οποία στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για την επιλογή «ημετέρων» της εκάστοτε εξουσίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων αποσύρει τη διαδικασία της συνέντευξης και οι ρυθμίσεις του νέου συστήματος επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης είναι οι εξής:
Όσον αφορά τους υποψήφιους Διευθυντές σχολικών μονάδων:
Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για Διευθυντές σχολικών μονάδων καταθέτουν αίτηση και φάκελο υποψηφιότητας στο οικείο ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ όπου εμπεριέχονται και αποδεικνύονται τα τυπικά τους προσόντα.
Απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να θέσουν υποψηφιότητα είναι η 8ετής διδακτική προϋπηρεσία. Ως επιπλέον μοριοδοτούμενα προσόντα των υποψηφίων θεωρούνται η διοικητική εμπειρία, η διδακτική εμπειρία, η παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτισή τους (66% επί της συνολικής μοριοδότησης) και η γνώμη του Συλλόγου διδασκόντων του σχολείου, στο οποίο επιθυμούν να βάλουν υποψηφιότητα (33% επί της συνολικής μοριοδότησης).
Κάθε υποψήφιος/α μπορεί να βάλει υποψηφιότητα σε δυο το πολύ σχολικές μονάδες, εφόσον έχει υπηρετήσει σε αυτές  την τελευταία πενταετία.
Υποψήφιος που συγκεντρώνει ποσοστό μικρότερο του 20% των ψήφων, κατά τη διαδικασία ψηφοφορίας στον σύλλογο διδασκόντων, αποκλείεται της περαιτέρω διαδικασίας επιλογής, καθώς θεωρείται ότι δεν ικανοποιεί επαρκώς το κριτήριο αποδοχής εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Η ψηφοφορία είναι μυστική και απαιτείται η αυξημένη απαρτία (66%) του συλλόγου διδασκόντων. Σε αυτήν  δικαίωμα ψήφου έχουν οι υπηρετούντες εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας, μόνιμοι και αναπληρωτές.
Όσον αφορά τους Διευθυντές εκπαίδευσης:
Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για Διευθυντές Εκπαίδευσης καταθέτουν αίτηση και φάκελο υποψηφιότητας στο οικείο ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ όπου εμπεριέχονται και αποδεικνύονται τα τυπικά τους προσόντα.
Απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να θέσουν υποψηφιότητα είναι η 10ετής διδακτική προϋπηρεσία. Ως επιπλέον μοριοδοτούμενα προσόντα των υποψηφίων θεωρούνται η διοικητική εμπειρία, η διδακτική εμπειρία, η παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτισή τους (66% επί της συνολικής μοριοδότησης) και η γνώμη των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων της Περιφέρειας, στην οποία επιθυμούν να βάλουν υποψηφιότητα (33% επί της συνολικής μοριοδότησης).
Κάθε υποψήφιος μπορεί να βάλει υποψηφιότητα σε δυο το πολύ Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Υποψήφιος που συγκεντρώνει ποσοστό μικρότερο του 20% των ψήφων, κατά τη διαδικασία ψηφοφορίας από τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, αποκλείεται της περαιτέρω διαδικασίας επιλογής, καθώς θεωρείται ότι δεν ικανοποιεί επαρκώς το κριτήριο αποδοχής εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Κατά  παράγραφο
Παράγραφος Α

Το άρθρο 10 του ν. 3848/2010 (Α’ 71) αντικαθίσταται ως εξής:
Η περίπτωση 1 ορίζει ότι καταρτίζονται πίνακες για την επιλογή  στελεχών σύμφωνα με νέα κριτήρια που περιγράφονται σε επόμενα άρθρα
Η περίπτωση 2 απαριθμεί τα στελέχη στα οποία αναφέρονται οι εν λόγω ρυθμίσεις.
Παράγραφος Β
Το άρθρο 11 του ν. 3848/2010 (Α’ 71) αντικαθίσταται ως εξής:
Η περίπτωση 1 θέτει τις προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας σε θέσεις διευθυντών εκπαίδευσης.
Η περίπτωση 2 θέτει τις προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας σε θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων γενικά και ανά κατηγορία σχολικής μονάδας.
Η περίπτωση 3 θέτει τις προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας σε θέσεις προϊσταμένων  διθέσιων και τριθέσιων  δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, καθώς και τις προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας σε θέσεις υποδιευθυντών σχολικών μονάδων, καθώς και τις προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας σε θέσεις υποδιευθυντών και υπεύθυνων τομέων  Ε.Κ..
Η περίπτωση 4 θέτει τις προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας σε θέσεις προϊσταμένων τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων των διευθύνσεων εκπαίδευσης.
Η περίπτωση 5 θέτει τις προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας σε θέσεις προϊσταμένων Κ.Ε.Δ.Δ.Υ.
Η περίπτωση 6 αποκλείει από την υποβολή υποψηφιότητας σε θέση στελέχους εκπαιδευτικούς που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για πειθαρχικό παράπτωμα με την ποινή της προσωρινής ή της οριστικής λύσης.
Η περίπτωση 7 ορίζει τι υπολογίζεται ως εκπαιδευτική και ως διδακτική υπηρεσία.
Η περίπτωση 8 ορίζει ότι οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής πρέπει να συντρέχουν κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων υποψηφιοτήτων.
Παράγραφος Γ
Το άρθρο 12 του ν. 3848/2010 (Α’ 71) αντικαθίσταται ως εξής:
Η περίπτωση 1 ορίζει τα κριτήρια επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης,
Η περίπτωση 2 ορίζει το άθροισμα των αξιολογικών μονάδων για τους διευθυντές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας και τους διευθυντές εκπαίδευσης.
Παράγραφος Δ
Το άρθρο 14 του ν. 3848/2010 (Α’ 71) αντικαθίσταται ως εξής:
Η περίπτωση 1 ορίζει ότι τα κριτήρια επιλογής των διευθυντών εκπαίδευσης και των διευθυντών σχολικών μονάδων είναι στις γενικές τους κατηγορίες κοινά.
Η περίπτωση 2 περιγράφει το κριτήριο της επιστημονικής- παιδαγωγικής συγκρότησης και κατάρτισης και καθορίζει τα μόρια που λαμβάνουν συγκεκριμένοι τίτλοι.
Η περίπτωση 3 περιγράφει το κριτήριο της υπηρεσιακής κατάστασης, καθοδηγητικής και διοικητικής εμπειρίας και καθορίζει τα μόρια που λαμβάνουν η διδακτική και διοικητική εμπειρία.
Η περίπτωση 4 περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο αποτιμάται το κριτήριο της συμβολής στο εκπαιδευτικό έργο και της προσωπικότητας στην περίπτωση των διευθυντών σχολικών μονάδων και στην περίπτωση των διευθυντών εκπαίδευσης.
Παράγραφος Ε
Το άρθρο 15 του ν. 3848/2010 (Α’ 71) αντικαθίσταται ως εξής:
1) Ορίζονται τα κριτήρια επιλογής των υποδιευθυντών σχολικών μονάδων, προϊσταμένων εκπαιδευτικών θεμάτων, νηπιαγωγείων, ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων, υποδιευθυντών και υπευθύνων τομέων Ε.Κ.
2) Ορίζεται ο τρόπος επιλογής των προϊσταμένων των τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων.
3) Ορίζεται ο τρόπος επιλογής των υποδιευθυντών σχολικών μονάδων, των υποδιευθυντών και των υπεύθυνων τομέων Ε.Κ.,
4) Ορίζεται ο τρόπος επιλογής των προϊσταμένων ολιγοθέσιων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.
Παράγραφος ΣΤ
Το άρθρο 16 του ν. 3848/2010 (Α’ 71) αντικαθίσταται ως εξής:
1) Ορίζονται τα συμβούλια επιλογής των σχολικών συμβούλων.
 2) Ορίζεται η σύνθεση αυτών των συμβουλίων.
 3) Περιγράφεται ο τρόπος διορισμού των συμβουλίων αυτών.
 4) Ορίζεται ποσόστωση ενός τρίτου του συνόλου των μελών για κάθε φύλο.
5) Ορίζεται η συγκρότηση των συμβουλίων.
 6) Ανατίθενται πειθαρχικές αρμοδιότητες στα εν λόγω συμβούλια.
 7) Ανατίθεται η τοποθέτηση των διευθυντών σχολικών μονάδων στα ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ και η τοποθέτηση των διευθυντών εκπαίδευσης στα ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ.
 8) Ανατίθεται η επιλογή των προϊστάμενων εκπαιδευτικών θεμάτων στα οικεία περιφερειακά συμβούλια.
 9) Ορίζεται ο τρόπος επιλογής των υποδιευθυντών, των υπευθύνων τομέων  Ε.Κ. και των προϊστάμενων σχολικών μονάδων.
10) Ορίζεται ο τρόπος σύνταξης εισήγησης για τον κάθε υποψήφιο.
11) Ορίζεται η θητεία των συμβουλίων.
 12) Αποκλείεται η συμμετοχή στις συνεδριάσεις κρίσης και επιλογής των μελών που είναι ταυτόχρονα και υποψήφιοι.
13) Ορίζεται ο τρόπος επιλογής των προϊσταμένων των ΚΕΔΔΥ.
Παράγραφος Ζ
Το άρθρο 18 του ν. 3848/2010 (Α’ 71) αντικαθίσταται ως εξής:
1) Ορίζονται τα της υποβολής αίτησης και φακέλου υποψηφιότητας των υποψήφιων διευθυντών εκπαίδευσης και διευθυντών σχολικών μονάδων.
2) Ορίζονται τα της υποβολής αίτησης υποψηφιότητας για θέσεις υποδιευθυντών και για θέσεις προϊσταμένων σχολικών μονάδων.
3) Ορίζονται τα της υποβολής υποψηφιότητας για θέσεις προϊσταμένων εκπαιδευτικών θεμάτων.
4) Ορίζεται ο αριθμός θέσεων ανά περίπτωση στις οποίες δηλώνουν υποψηφιότητα οι ενδιαφερόμενοι.
 5) Εξουσιοδοτείται ο Υπουργός να καθορίσει τον χρόνο, τις λεπτομέρειες  και τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.
Παράγραφος Η
Το άρθρο 20 του ν. 3848/2010 (Α’ 71) αντικαθίσταται ως εξής:
1) Περιγράφεται η κατάρτιση πίνακα υποψηφίων διευθυντών εκπαίδευσης και προϊσταμένων ΚΕΔΔΥ.
2) Προβλέπει η διαδικασία ενστάσεων και η διαδικασία πλήρωσης της κενής ή κενωθείσας θέση διευθυντή εκπαίδευσης και προϊσταμένου ΚΕΔΔΥ.
Παράγραφος Θ
Το άρθρο 21 του ν. 3848/2010 (Α’ 71) αντικαθίσταται ως εξής:
 1) Περιγράφεται η κατάρτιση πίνακα υποψηφίων διευθυντών σχολικών μονάδων και ΕΚ.
2) Προβλέπεται η διαδικασία ενστάσεων και η διαδικασία πλήρωσης της κενής ή κενωθείσας θέσης διευθυντών σχολικών μονάδων και ΕΚ.
Παράγραφος Ι
Το άρθρο 23 του ν. 3848/2010 (Α’ 71) αντικαθίσταται ως εξής:
1) Προβλέπεται μυστική ψηφοφορία για την επιλογή υποδιευθυντή σχολικής μονάδας ή υπεύθυνου τομέα Ε.Κ.
2) Περιγράφεται η διαδικασία επικύρωσης του αποτελέσματος της ψηφοφορίας από τα ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ.
3) Προβλέπεται λύση σε περίπτωση μη αποστολής της απόφασης του συλλόγου διδασκόντων.
4) Ορίζεται πώς τοποθετούνται προϊστάμενοι νηπιαγωγείων-δημοτικών.
Παράγραφος Κ
Το άρθρο 24 του ν. 3848/2010 (Α’ 71) αντικαθίσταται ως εξής:
1) Ορίζεται η σειρά τοποθέτησης των στελεχών.
2) Ορίζεται ο τρόπος τοποθέτησης των στελεχών, σε περίπτωση μη υποβολής υποψηφιοτήτων ή μη ικανοποίησης των απαιτούμενων κριτηρίων υποψηφιότητας.
3) Ορίζεται ο τρόπος τοποθέτησης των σχολικών συμβούλων σε κενές ή κενούμενες θέσεις.
4) Προβλέπεται μια δεύτερη διαδικασία τοποθετήσεων σχολικών συμβούλων σε θέσεις που έχουν απομείνει κενές.
5) Ορίζεται η διαδικασία τοποθέτησης Προϊσταμένων των τμημάτων επιστημονικής-παιδαγωγικής καθοδήγησης.
Παράγραφος Λ
Το άρθρο 25 του ν. 3848/2010 (Α’ 71) αντικαθίσταται, ώστε να ορίζει την έναρξη και τη διάρκεια της θητείας των στελεχών.
Παράγραφος Μ
Η παράγραφος 4 του άρθρου 27 του ν. 3848/2010 (Α’ 71) αντικαθίσταται, ώστε να προβλέπει την τοποθέτηση των διευθυντών σχολικών μονάδων που καταργούνται σε κενή θέση της προτίμησής του.
Παράγραφος Ν
1)Καταργείται το άρθρο 17 του ν. 3848/2010 (Α’ 71).
2) Παρατείνεται η θητεία των υπηρετούντων σχολικών συμβούλων και ρυθμίζεται η λήξη της θητείας των νυν στελεχών εκπαίδευσης.
ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
Άρθρο μόνο
Επιλογή των Στελεχών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:
Παράγραφος Α΄:
Πίνακες επιλογής στελεχών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Το άρθρο 10 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
    «1. Για την πλήρωση των θέσεων των στελεχών της δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες μνημονεύονται στις επόμενες παραγράφους, επιλέγονται εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης με βάση πίνακες επιλογής, που καταρτίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου.
    2. Για την επιλογή και τοποθέτηση στις παραπάνω θέσεις καταρτίζονται οι ακόλουθοι πίνακες επιλογής :
 α) Διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,
β) Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
γ)  Προϊσταμένων διθέσιων και τριθέσιων νηπιαγωγείων,
δ) Διευθυντών τετραθέσιων και άνω νηπιαγωγείων
ε) Προϊσταμένων διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων
στ) Διευθυντών δημοτικών σχολείων,
ζ) Διευθυντών γυμνασίων,
η) Διευθυντών γενικών λυκείων (ΓΕΛ),
θ) Διευθυντών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.),
ι) Διευθυντών  Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.),
ια) Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,
ιβ) Διευθυντών γυμνασίων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.),
ιγ) Διευθυντών λυκείων Ε.Α.Ε.,
ιδ) Διευθυντών ειδικών επαγγελματικών γυμνασίων,
ιε) Διευθυντών ειδικών ΕΠΑ.Λ.,
ιστ) Προϊσταμένων πειραματικών νηπιαγωγείων,
ιζ) Διευθυντών πειραματικών δημοτικών σχολείων,
ιη) Διευθυντών πειραματικών και προτύπων γυμνασίων,
ιθ) Διευθυντών πειραματικών και προτύπων γενικών λυκείων,
κ) Διευθυντών μουσικών σχολείων,
κα) Διευθυντών καλλιτεχνικών σχολείων,
κβ) Διευθυντών Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.),
κγ) Προϊσταμένων Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.),
κδ) Υποδιευθυντών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,
κε) Υποδιευθυντών σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
κστ) Υποδιευθυντών Ε.Κ.,
κζ) Υπευθύνων τομέων Ε.Κ.,
κη) Υποδιευθυντών ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,
κθ) Υποδιευθυντών ΣΜΕΑΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Παράγραφος Β΄:
Προϋποθέσεις επιλογής

Το άρθρο 11 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) όπως έχει τροποποιηθεί, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
       «1. Ως Διευθυντές Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας, με δωδεκαετή (12) τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα για δέκα (10) τουλάχιστον έτη, από τα οποία τουλάχιστον επτά (7) σε σχολεία της οικείας βαθμίδας.
  2. Ως Διευθυντές σχολικών μονάδων και Ε.Κ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με δεκαετή (10) τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα για οκτώ (8) τουλάχιστον έτη στην Πρωτοβάθμια  ή Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από τα ανωτέρω οκτώ (8) έτη άσκησης διδακτικών καθηκόντων, τα τρία (3) τουλάχιστον θα πρέπει να έχουν ασκηθεί σε αντίστοιχους με την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της οικείας βαθμίδας, συμπληρώνοντας σε αυτά τουλάχιστον το 50% του υποχρεωτικού τους ωραρίου, με την επιφύλαξη της περίπτωσης ζ΄ της παρούσης παραγράφου. Ειδικά για τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε., εκτός των εκπαιδευτικών μπορούν να επιλέγονται ως Διευθυντές και μέλη ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού με 10ετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή Κ.Ε.Δ.Δ.Υ.
Αν οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας δεν πληρούν την προϋπόθεση της οκταετούς διδακτικής υπηρεσίας, υποψήφιοι μπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί με μικρότερο χρόνο υπηρεσίας.
Ειδικότερα:
α) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών δημοτικών σχολείων μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων των κλάδων που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί που αναφέρονται στο Π.Δ. 323/1993.
β) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών νηπιαγωγείων μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ 60.
γ) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ε.Κ. μπορεί να είναι:
αα) Για τις θέσεις Διευθυντών γυμνασίων, ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ., εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ 01 έως και ΠΕ 20, ΠΕ 32 και ΠΕ 33.
ββ) Για τις θέσεις Διευθυντών Ε.Κ., εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ 12, ΠΕ 14, ΠΕ 17, ΠΕ 18, ΠΕ 19 και ΠΕ 20.
γγ) Ως Διευθυντές στα γυμνάσια, τα λύκεια και τις λυκειακές τάξεις, που λειτουργούν εντός των Ειδικών Καταστημάτων Κράτησης Νέων, διορίζονται με Υπουργική Απόφαση  μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος εκπαιδευτικοί που έχουν ασκήσει επί τρία (3) τουλάχιστον έτη διδακτική υπηρεσία σε σχολική μονάδα που λειτουργεί σε Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων.
δ) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών ΣΜΕΑΕ μπορεί να είναι                                  αα) για θέσεις Διευθυντών των δημοτικών σχολείων ΕΑΕ μόνιμοι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων των κλάδων που υπηρετούν  σε αυτά, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών του ΠΔ 323/93, εφόσον έχουν τα προσόντα διορισμού και τοποθέτησης σε ΣΜΕΑΕ ή υπηρετούν οργανικά σε ΣΜΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ ή έχουν διδακτική υπηρεσία τουλάχιστον τριών ετών σε ΣΜΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ, καθώς και τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ).
ββ) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας και επαγγελματικής ΕΑΕ (ειδικά γυμνάσια, ειδικά ΓΕΛ, ειδικά επαγγελματικά γυμνάσια, ειδικά ΕΠΑΛ και ΕΕΕΕΚ), μόνιμοι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  των αντίστοιχων προς τα διδασκόμενα  γνωστικά αντικείμενα κλάδων , εφόσον έχουν τα προσόντα διορισμού και τοποθέτησης σε ΣΜΕΑΕ ή υπηρετούν  οργανικά σε ΣΜΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ ή έχουν διδακτική υπηρεσία τουλάχιστον τριών ετών σε ΣΜΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ, καθώς και τα μέλη του ΕΕΠ. Επιπλέον και μόνο για τις θέσεις Διευθυντών των ΕΕΕΕΚ υποψήφιοι μπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του κλάδου δασκάλων και εκπαιδευτικοί του πδ 323/93  εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου.
ε) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών στα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί κάτοχοι τίτλου ξένης γλώσσας, κατά προτίμηση της χώρας προέλευσης της πλειονότητας των μαθητών, σε επίπεδο τουλάχιστον Β2.
στ) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών στα μουσικά ή καλλιτεχνικά σχολεία, εκπαιδευτικοί που έχουν τα ειδικά προσόντα που απαιτούνται για την τοποθέτηση στα σχολεία αυτά.
ζ) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών των πειραματικών και προτύπων σχολείων, εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν 18 τουλάχιστον μήνες προϋπηρεσία με οργανική θέση ή θέση επί θητεία σε ένα από τα σχολεία τα οριζόμενα από τον παρόντα νόμο ως πειραματικά ή ως πρότυπα και διαθέτουν τα προσόντα άσκησης καθηκόντων Διευθυντή στα λοιπά σχολεία αντίστοιχης βαθμίδας.
   3. Ως προϊστάμενοι διθέσιων και τριθέσιων  δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, υποδιευθυντές δημοτικών σχολείων, υποδιευθυντές σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επιλέγονται εκπαιδευτικοί με οκταετή τουλάχιστον διδακτική υπηρεσία που υπηρετούν κατά τον χρόνο επιλογής σε οργανική θέση, την οποία αφορά η επιλογή.
Ειδική προϋπόθεση για την επιλογή σε θέση υποδιευθυντή και υπεύθυνου τομέα  Ε.Κ. είναι ο εκπαιδευτικός να ανήκει σε κλάδο ή ειδικότητα που προβλέπεται για το Ε.Κ.
 Ως υποδιευθυντές  Ε.Κ., στα οποία ασκούνται 250 τουλάχιστον μαθητές και τα οποία λειτουργούν σε πρωινό και απογευματινό ή  εσπερινό  κύκλο, καθώς και ως Υπεύθυνοι τομέων Ε.Κ., επιλέγονται εκπαιδευτικοί με οκταετή (8) τουλάχιστον διδακτική υπηρεσία, οι οποίοι υπηρετούν κατά τον χρόνο επιλογής σε σχολική μονάδα η οποία εξυπηρετείται από το Ε.Κ. και  δεν έχουν κριθεί ως υπεράριθμοι.
Ειδικά για τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ως υποδιευθυντές μπορούν να επιλέγονται και μέλη Ε.Ε.Π. με  οκταετή (8) τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία που υπηρετούν κατά τον χρόνο επιλογής σε οργανική θέση ή θέση επί θητεία στη Σ.Μ.Ε.Α.Ε., την οποία αφορά η επιλογή.
Αν οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας δεν πληρούν την προϋπόθεση της οκταετούς διδακτικής υπηρεσίας, υποψήφιοι μπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί με μικρότερο χρόνο υπηρεσίας.
    4. Ως προϊστάμενοι τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί με οκταετή (8) τουλάχιστον διδακτική υπηρεσία. Ως προϊστάμενοι τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων των κλάδων που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.  Ως προϊστάμενοι τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ 01 έως και ΠΕ 20, ΠΕ 32 και ΠΕ 33. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν υποψήφιοι που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις, μπορεί να είναι υποψήφιοι και εκπαιδευτικοί με μικρότερο χρόνο υπηρεσίας.
   5. Ως Προϊστάμενοι ΚΕ.Δ.Δ.Υ. επιλέγονται: α) εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων νηπιαγωγών και δασκάλων, εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του π.δ. 323/1993 και εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ02 Φιλολόγων, ΠΕ03 Μαθηματικών και ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής, οι οποίοι έχουν τα τυπικά προσόντα τοποθέτησης σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ., δεκαετή (10) συνολική διδακτική υπηρεσία στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και β) μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π) όλων των κλάδων, με δεκαετή (10) συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία
    6. Δεν επιλέγεται ως στέλεχος της εκπαίδευσης εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πειθαρχικό παράπτωμα με την ποινή της προσωρινής ή της οριστικής παύσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 109 του Υπαλληλικού Κώδικα (κ.ν. 3528/2007, Α΄ 26) ή για τον οποίον συντρέχουν τα κωλύματα διορισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ίδιου Κώδικα. Επίσης δεν επιλέγεται ως στέλεχος της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικός, του οποίου τα πιστοποιητικά των αντικειμενικών κριτηρίων που προσκομίζονται κατά τη διαδικασία επιλογής είναι πλαστά ή αναληθή με σκοπό την παραπλάνηση της υπηρεσίας.
    7. Όπου στις διατάξεις του παρόντος άρθρου προβλέπεται εκπαιδευτική υπηρεσία, υπολογίζεται η προϋπηρεσία τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και η προϋπηρεσία των υποψηφίων ως προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων με αναγωγή στο υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας.
     Όπου στις διατάξεις του παρόντος άρθρου προβλέπεται διδακτική υπηρεσία, λογίζεται: α) η άσκηση διδακτικού έργου σε μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης β) οι άδειες κύησης, λοχείας, ανατροφής τέκνου, γ) η θητεία σχολικού συμβούλου, δ) η θητεία υπευθύνων αγωγής υγείας, πολιτιστικών θεμάτων και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Όπου στις ίδιες διατάξεις προβλέπεται εκπαιδευτική ή διδακτική υπηρεσία σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ., υπολογίζεται η υπηρεσία των υποψηφίων σε Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.) ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ., σε αυτοτελείς Σ.Μ.Ε.Α.Ε., σε Τμήματα Ένταξης, σε προγράμματα παράλληλης στήριξης, σε προγράμματα διδασκαλίας στο σπίτι ή στις εκπαιδευτικές δομές Ε.Α.Ε. που προβλέπονται στην περίπτωση β΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του ν.3699/2008 (Α΄ 199).
   8. Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής πρέπει να συντρέχουν κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων υποψηφιοτήτων. Τα κωλύματα επιλογής της παραγράφου 7 δεν πρέπει να συντρέχουν τόσο κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης υποψηφιότητας όσο και κατά τον χρόνο τοποθέτησης από το αρμόδιο όργανο».
Παράγραφος Γ΄:
Κριτήρια επιλογής
 Το άρθρο 12 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

  «1. Κριτήρια επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης αποτελούν:
α) Η επιστημονική – παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου του υποψηφίου και τα συνυποβαλλόμενα αποδεικτικά στοιχεία.
β)  Η υπηρεσιακή κατάσταση, καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία, όπως προκύπτει από στοιχεία του φακέλου του υποψηφίου.
γ) Η συμβολή του υποψηφίου στο εκπαιδευτικό έργο, όπως προκύπτει από τις θέσεις στις οποίες έχει υπηρετήσει, καθώς και η προσωπικότητα και η γενική συγκρότηση του υποψηφίου, όπως αποτιμώνται κατά τη μυστική ψηφοφορία του συλλόγου διδασκόντων για τους υποψηφίους Διευθυντές σχολικών μονάδων και Ε.Κ, κατά τη μυστική ψηφοφορία του συλλόγου διδασκόντων για τους υποψηφίους υποδιευθυντές σχολικών μονάδων και κατά τη μυστική ψηφοφορία των Διευθυντών σχολικών μονάδων και των Προϊσταμένων νηπιαγωγείων για τους υποψηφίους Διευθυντές εκπαίδευσης.
  2. Οι υποψήφιοι κατατάσσονται στον οικείο πίνακα με βάση το άθροισμα των μονάδων, τις οποίες συγκεντρώνουν κατά την αποτίμηση των παραπάνω κριτηρίων σύμφωνα με τα επόμενα άρθρα. Το σύνολο των μονάδων για τους υποψηφίους Διευθυντές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται σε 37, το σύνολο των μονάδων για τους υποψηφίους Διευθυντές σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ε.Κ. ανέρχεται σε 35, το σύνολο των μονάδων για τους υποψηφίους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται σε 38 και το σύνολο των μονάδων για τους υποψηφίους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται σε 36».
παράγραφος Δ΄:
Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης, Προϊσταμένων ΚΕΔΔΥ και  Διευθυντών σχολικών μονάδων και  Ε.Κ.

Το άρθρο 14 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
    «1.Τα κριτήρια επιλογής  Διευθυντών Εκπαίδευσης και Διευθυντών σχολικών μονάδων και  Ε.Κ. αποτιμώνται κατά τα οριζόμενα στις επόμενες παραγράφους.
   2. Το κριτήριο της επιστημονικής – παιδαγωγικής συγκρότησης και κατάρτισης αποτιμάται με 9 έως 11 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
α) Διδακτορικό δίπλωμα: 4 μονάδες και Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών: 3 μονάδες. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος κατέχει Διδακτορικό δίπλωμα και Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών λαμβάνει κατά ανώτατο όριο 4 μονάδες. Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός έτους δεν μοριοδοτείται. Διδακτορικό δίπλωμα ή μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών που ήταν αναγκαίο προσόν για το διορισμό δεν μοριοδοτείται. Η κατοχή δεύτερου μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών δεν μοριοδοτείται επιπροσθέτως
β) Τίτλος Διδασκαλείου Εκπαίδευσης (μόνο για στελέχη της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης):   2 μονάδες
γ) Δεύτερο πτυχίο πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι.: 2 μονάδες εφόσον δεν ήταν αναγκαίο προσόν  για τον διορισμό ή δεν αποτέλεσε  προϋπόθεση για απόκτηση πτυχίου το οποίο χρησιμοποιήθηκε για διορισμό.
δ) Πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας ή Σχολής Νηπιαγωγών:  0,5 μονάδα, εφόσον δεν ήταν αναγκαίο προσόν για το διορισμό ή δεν αποτέλεσε προϋπόθεση για απόκτηση πτυχίου εξομοίωσης, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για διορισμό και εφόσον δεν υφίσταται η μοριοδότηση της προηγούμενης περίπτωσης β΄.
Όλοι οι τίτλοι σπουδών, εφόσον προέρχονται από ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. / ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Ι.Τ.Ε.).
ε) Βεβαίωση ή πιστοποιητικό ετήσιας επιμόρφωσης σε Σ.Ε.Λ.Μ.Ε., Σ.Ε.Λ.Δ.Ε., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. / Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε., εφόσον δεν ήταν αναγκαίο προσόν για τον διορισμό:  0,5 μονάδα.  Αν  ο υποψήφιος έχει περισσότερα πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις δεν μοριοδοτούνται αθροιστικά.
στ) Πιστοποιημένη επιμόρφωση στις Τ.Π.Ε. επιπέδου 1: 0,5 μονάδες. Οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ19 και ΠΕ20 δεν μοριοδοτούνται.
ζ) Πιστοποιημένη γνώση μίας ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Β2: 0,5 μονάδα.
η) Πιστοποιημένη γνώση μίας ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου ανώτερου του Β2: 1 μονάδα.   Αν ο υποψήφιος κατέχει διαφόρων επιπέδων αποδεικτικά γνώσης της ίδιας ξένης γλώσσας μοριοδοτείται μόνον η πιστοποιημένη γνώση στο ανώτερο επίπεδο.  Η πιστοποιημένη γνώση και δεύτερης ξένης γλώσσας μοριοδοτείται κατά το ήμισυ της μοριοδότησης της πρώτης ξένης γλώσσας. Η γνώση ξένης γλώσσας μοριοδοτείται με βάση τίτλους που ορίζονται από τα προβλεπόμενα στις διαδικασίες επιλογής του Α.Σ.Ε.Π. Δεν μοριοδοτείται η γνώση ξένης γλώσσας που αποτέλεσε ειδικό προσόν διορισμού.  Δεν μοριοδοτείται η γνώση ξένης γλώσσας εφόσον έχει χρησιμοποιηθεί ως τυπικό προσόν για την απόκτηση κάποιου εκ των παραπάνω κριτηρίων επιστημονικής – παιδαγωγικής συγκρότησης και κατάρτισης και τα οποία έχουν ήδη μοριοδοτηθεί με οποιοδήποτε τρόπο σε προηγούμενο εδάφιο.
  3. Το κριτήριο της υπηρεσιακής κατάστασης, καθοδηγητικής και διοικητικής εμπειρίας αποτιμάται με 14 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
α) Υπηρεσιακή κατάσταση: 11 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Οι μονάδες αυτές υπολογίζονται με βάση την διδακτική υπηρεσία αποτιμώμενη με 1 μονάδα για κάθε έτος πέραν του χρόνου που αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής  Διευθυντών Εκπαίδευσης  και Διευθυντών σχολικών μονάδων ή Ε.Κ. Για τους υποψηφίους Διευθυντές των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. που είναι μέλη Ε.Ε.Π. οι μονάδες υπολογίζονται με βάση την εκπαιδευτική υπηρεσία αποτιμώμενη με μια μονάδα για κάθε έτος πέραν των οκτώ(8).
β) Διοικητική και καθοδηγητική εμπειρία: 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο για τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων και 4 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο για τους Διευθυντές  Εκπαίδευσης.
Ειδικότερα:
αα) Άσκηση καθηκόντων περιφερειακού Διευθυντή εκπαίδευσης, σχολικού συμβούλου, Διευθυντή Εκπαίδευσης ή προϊσταμένου γραφείου εκπαίδευσης, προϊσταμένου ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή αναπληρωτή  προϊσταμένου ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Διευθυντή σχολικής μονάδας, Σ.Ε.Κ. ή  Ε.Κ. , υπεύθυνου ΚΠΕ: 0,50 μονάδες για κάθε έτος. Η άσκηση καθηκόντων για κάθε θέση του παρόντος εδαφίου αποτιμάται με δύο(2) μονάδες κατ’ ανώτατο όριο για τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων και τρεις (3) μονάδες κατ’ ανώτατο όριο για τους Διευθυντές  Εκπαίδευσης.
Άσκηση καθηκόντων προϊσταμένου σχολικής μονάδας, προϊσταμένου τμήματος εκπαιδευτικών θεμάτων διεύθυνσης εκπαίδευσης, υποδιευθυντή σχολικής μονάδας, Σ.Ε.Κ. ή Ε.Κ., Υπευθύνου Τομέα , Σ.Ε.Κ. Ε.Κ., υπευθύνου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ή αγωγής υγείας ή πολιτιστικών θεμάτων στη διεύθυνση εκπαίδευσης, υπευθύνου Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.), Γραφείου Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Σ.Ε.Π.), Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.), Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.), Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων: 0,25 μονάδες για κάθε έτος και μέχρι μια (1) μονάδα κατ’ ανώτατο όριο.
Η άσκηση καθηκόντων σε περισσότερες από μια θέση από αυτές που περιγράφονται στα προηγούμενα δύο εδάφια  μοριοδοτείται αθροιστικά, με 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο για τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων και 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο για τους Διευθυντές  Εκπαίδευσης
 ββ) Συμμετοχή σε κεντρικά, ανώτερα περιφερειακά και περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια ή σε συμβούλια επιλογής στελεχών, ως αιρετό μέλος: 0,25 μονάδες για κάθε έτος και μέχρι 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο. Παράλληλη συμμετοχή σε περισσότερα συμβούλια το ίδιο χρονικό διάστημα δεν μοριοδοτείται αθροιστικά. Σε περίπτωση παράλληλης άσκησης καθηκόντων σε θέσεις της προηγούμενης περίπτωσης αα΄ δεν υπολογίζονται μονάδες από συμμετοχή σε υπηρεσιακά συμβούλια ή σε συμβούλια επιλογής στελεχών. Για τη μοριοδότηση των αναπληρωματικών αιρετών μελών των συμβουλίων απαιτείται συμμετοχή τους σε πέντε τουλάχιστον συνεδριάσεις ανά έτος.
γγ) Τα κριτήρια επιλογής για τους προϊσταμένους ΚΕΔΔΥ αποτιμώνται όπως και για τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
γ) Για την εφαρμογή των παραπάνω περιπτώσεων α΄ και β΄, χρόνος διδακτικής υπηρεσίας των εκπαιδευτικών (ή εκπαιδευτικής για το ΕΕΠ)  ή καθοδηγητικής ή διοικητικής εμπειρίας βραχύτερος του έτους μοριοδοτείται με το ένα τέταρτο (1/4) της αντίστοιχης ετήσιας μοριοδότησης για κάθε τρίμηνο. Χρόνος μικρότερος του τριμήνου δεν υπολογίζεται.
   4. Συμβολή στο εκπαιδευτικό έργο - Προσωπικότητα – γενική συγκρότηση: 12 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
α) Για τους υποψηφίους  Διευθυντές σχολικών μονάδων και Ε.Κ.
Το κριτήριο αυτό αποτιμάται με τη μυστική ψηφοφορία του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας που ο υποψήφιος θα επιλέξει σύμφωνα με τα οριζόμενα κατωτέρω. Στην μυστική ψηφοφορία δεν συμμετέχει ο ίδιος ή σύζυγος ή συγγενής έως δευτέρου βαθμού εξ αίματος. Μέσω της μυστικής ψηφοφορίας εκτιμώνται στοιχεία της προσωπικότητας που έχουν αναδειχθεί στην καθημερινότητα της σχολικής ζωής, όπως η προσωπικότητα, το ήθος, η εντιμότητα, το αίσθημα δικαιοσύνης, η δημοκρατική συμπεριφορά, η επαγγελματική ανάπτυξη και συνέπεια καθώς και οι ικανότητες του υποψηφίου. Στις ικανότητες του υποψηφίου περιλαμβάνονται ενδεικτικώς:  η ικανότητα επικοινωνίας και συνεργασίας, η ικανότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών και επίλυσης προβλημάτων ιδίως διδακτικών, διοικητικών, οργανωτικών και λειτουργικών καθώς και η ικανότητα δημιουργίας κατάλληλου παιδαγωγικού περιβάλλοντος έμπνευσης των εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Ο σύλλογος διδασκόντων κατά την εκτίμησή του λαμβάνει επίσης υπόψη: Τα  στοιχεία τα οποία ο υποψήφιος έχει καταθέσει προς μοριοδότηση στο οικείο ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ καθώς και τα στοιχεία τα οποία αναφέρει  στο βιογραφικό του σημείωμα, αποδεικνύονται με παραστατικά (αντίγραφα, βεβαιώσεις) και δεν μοριοδοτούνται όπως:  άλλες σπουδές, επιμόρφωση και μετεκπαίδευση, οργάνωση εκπαιδευτικών συνεδρίων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή συμμετοχή σε αυτά με την ιδιότητα του εισηγητή, του μέλους της επιστημονικής ομάδας ή του επιμορφωτή, συγγραφικό και ερευνητικό έργο, πρωτοβουλίες σε σχέση με το εκπαιδευτικό έργο, υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εφαρμογή καινοτομιών, σχετική με την εκπαίδευση διοικητική ή καθοδηγητική εμπειρία,  επιμορφωτικές συναντήσεις, συμμετοχή σε συμβούλια, επιτροπές ή ομάδες εργασίας, κοινωνική και συνδικαλιστική δράση, συμμετοχή σε όργανα διοίκησης επιστημονικών και εκπαιδευτικών οργανώσεων ή σε όργανα λαϊκής συμμετοχής και επίσημες διακρίσεις.
Ο αριθμός των μορίων που ο υποψήφιος λαμβάνει κατά τη μυστική ψηφοφορία υπολογίζεται ως ακολούθως: το ποσοστό των ψήφων που έλαβε επί του συνόλου των έγκυρων ψήφων ανάγεται σε ποσοστό επί των 12 μορίων που μπορεί να λάβει κατά ανώτατο όριο ο υποψήφιος.
Υποψήφιο στέλεχος το οποίο δεν συγκεντρώνει κατά τη μυστική ψηφοφορία τουλάχιστον το 20% των έγκυρων ψήφων, δεν συμμετέχει στην περαιτέρω διαδικασία επιλογής.
Προκειμένου η ψηφοφορία να είναι έγκυρη, απαιτείται αυξημένη συμμετοχή,  τουλάχιστον 65% των μελών του συλλόγου διδασκόντων.
 Στην ψηφοφορία συμμετέχουν μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Αν εκπαιδευτικός διδάσκει σε περισσότερες σχολικές μονάδες ή Ε.Κ. ψηφίζει στη σχολική μονάδα όπου έχει τις περισσότερες ώρες, με βάση την απόφαση διάθεσης των Υπηρεσιακών Συμβουλίων που επικαιροποιούν και αποστέλλουν αλφαβητικό πίνακα με τις αποφάσεις των διαθέσεων των εκπαιδευτικών στα σχολεία, πριν τη διαδικασία  επιλογής των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων.
β) Για τους υποψήφιους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
 Για τους υποψηφίους  Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η αποτίμηση γίνεται με μυστική ψηφοφορία των Διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ. της οικείας βαθμίδας,  οι οποίοι τοποθετήθηκαν με τη διαδικασία του παρόντος.
Ειδικότερα, αναφορικά για τους υποψηφίους  Διευθυντές Πρωτοβάθμιας στην διαδικασία ψηφοφορίας συμμετέχουν επιπλέον και το 20% των Προϊσταμένων δημοτικών σχολείων καθώς και το 20% των Προϊσταμένων νηπιαγωγείων του οικείου ΠΥΣΠΕ, το οποίο ορίζεται με σειρά αρχαιότητας.
Ο  αριθμός των μορίων που ο υποψήφιος λαμβάνει κατά τη μυστική ψηφοφορία υπολογίζεται ως ακολούθως: το ποσοστό των ψήφων που έλαβε επί του συνόλου των έγκυρων ψήφων ανάγεται σε ποσοστό επί των 12 μορίων που μπορεί να λάβει κατά ανώτατο όριο ο υποψήφιος.
Υποψήφιο στέλεχος το οποίο δεν συγκεντρώνει κατά τη μυστική ψηφοφορία  τουλάχιστον το 20% των έγκυρων ψήφων, δεν συμμετέχει στην περαιτέρω διαδικασία επιλογής.
 Προκειμένου η ψηφοφορία να είναι έγκυρη απαιτείται αυξημένη συμμετοχή του σώματος των Διευθυντών σχολικών μονάδων και Προϊσταμένων νηπιαγωγείων του αντίστοιχου ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ, και πιο συγκεκριμένα τουλάχιστον 65%.
γ) Ειδικά για την επιλογή των προϊσταμένων ΚΕΔΔΥ η διαδικασία της παρούσας παραγράφου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την ίδια υπουργική απόφαση καθορίζονται ο χρόνος και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων, τα υποβλητέα δικαιολογητικά και κάθε άλλη λεπτομέρεια που αφορά στη διαδικασία επιλογής, εκλογής και τοποθέτησης των προϊσταμένων ΚΕΔΔΥ.
Παράγραφος  Ε΄:
Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής προϊσταμένων τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων, υποδιευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ., υπεύθυνων τομέων Ε.Κ. και προϊσταμένων νηπιαγωγείων και διθέσιων και τριθέσιων  δημοτικών σχολείων

  Το άρθρο 15 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
    «1. Κριτήρια επιλογής των στελεχών του άρθρου αυτού είναι ιδίως η προσωπικότητα και η γενική συγκρότηση του υποψηφίου, η ικανότητα του υποψηφίου να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να επιλύει προβλήματα (διδακτικά, διοικητικά, οργανωτικά, λειτουργικά κ.λπ.), να δημιουργεί κατάλληλο παιδαγωγικό περιβάλλον και να εμπνέει τους εκπαιδευτικούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Βασικό κριτήριο είναι η γνώση του αντικειμένου του προς άσκηση έργου, η οποία συνάγεται από: α) την επιστημονική – παιδαγωγική συγκρότηση του υποψηφίου και κυρίως το επίπεδο των σπουδών και γενικότερα τις σπουδές του, την ύπαρξη σπουδών ή επιμορφώσεων στην οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης και την πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών και Τ.Π.Ε., υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εφαρμογή καινοτομιών, συμμετοχή σε συμβούλια, επιτροπές ή ομάδες εργασίας, κοινωνική και συνδικαλιστική δράση, συμμετοχή σε όργανα διοίκησης επιστημονικών και εκπαιδευτικών οργανώσεων ή σε όργανα λαϊκής συμμετοχής και επίσημες διακρίσεις και β) την υπηρεσιακή κατάσταση και τη διοικητική εμπειρία, όπως προκύπτει από τη συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία του υποψηφίου αλλά και την προϋπηρεσία σε άσκηση διοικητικού έργου.
   2. Οι προϊστάμενοι των τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων επιλέγονται από τα οικεία περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια.
  3. Οι υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι υποδιευθυντές και υπεύθυνοι τομέων Ε.Κ. επιλέγονται με μυστική ψηφοφορία από τους συλλόγους διδασκόντων και κυρώνονται με πράξη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Σε περίπτωση που το Υπηρεσιακό Συμβούλιο δεν εγκρίνει την επιλογή του συλλόγου των διδασκόντων θα πρέπει να αιτιολογήσει πλήρως την απόφασή του αυτή προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, ο  οποίος παίρνει την τελική απόφαση.
4. Οι προϊστάμενοι διθέσιων  και τριθέσιων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων επιλέγονται από τα οικεία περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται η διαδικασία,  τα κριτήρια και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης της παρούσας παραγράφου από τα ανωτέρω αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια. Κατά τον καθορισμό των κριτηρίων λαμβάνονται υπ’ όψιν τα προβλεπόμενα κριτήρια στα άρθρα 12 και 14 όπως αντικαθίστανται με το παρόν.
Παράγραφος ΣΤ΄:
Συμβούλια επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης

Το άρθρο 16 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
 «   1. Στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων  λειτουργούν τα ακόλουθα συμβούλια για την κατάρτιση των πινάκων επιλογής και την επιλογή των σχολικών συμβούλων:
α) συμβούλιο επιλογής σχολικών συμβούλων προσχο¬λικής αγωγής, δημοτικής εκπαίδευσης και Ε.Α.Ε.,
β) συμβούλιο επιλογής σχολικών συμβούλων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
   2. Τα κατά την προηγούμενη παράγραφο συμβούλια είναι επταμελή και αποτελούνται από:
α) Έναν πρόεδρο ή διατελέσαντα πρόεδρο παιδαγωγι¬κού τμήματος ή καθηγητικής σχολής Α.Ε.Ι. με αναγνωρι¬σμένη συμβολή στα θέματα παιδείας ή εκπαιδευτικό με αναγνωρισμένη εμπειρία στη διοίκηση και συμβολή στα θέματα παιδείας, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη της αρμόδιας κατά τον Κανονισμό της Βουλής Επιτροπής.
β) Δύο μέλη Διδακτικού – Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) βαθμίδας καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή με εμπειρία στην άσκηση διοίκησης που ανήκουν σε παιδαγωγικά τμήματα ή καθηγητικές σχολές των A.E.I. Τα μέλη προτείνονται με τους αναπληρωτές τους από τα πρυτανικά συμβούλια των πανεπιστημίων, στα οποία απευθύνεται εγγράφως ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Από τα προτεινόμενα μέλη, ο Υπουργός επιλέγει δύο ως τακτικά και δύο ως αναπληρωματικά.
γ) Δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι  οποίοι ορίζονται από τον Υπουργό.
δ) Τους δύο αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτι¬κών στα κεντρικά υπηρεσιακά συμβούλια της αντίστοι¬χης βαθμίδας, που αναπληρώνονται από τους νόμιμους αναπληρωτές τους.
   3. Η συγκρότηση των συμβουλίων επιλογής της παραγράφου  1 γίνεται από τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρη¬σκευμάτων. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού, Παι¬δείας και Θρησκευμάτων, που δημο¬σιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται το ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στα μέλη και στον γραμματέα των ανωτέρω συμβουλίων επιλογής κατά τις κείμενες διατάξεις.
  4. Ο αριθμός των μελών των συμβουλίων που ορίζο¬νται από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλά¬χιστον με το ένα τρίτο του συνόλου των μελών.
   5. Με την απόφαση συγκρότησης ορίζεται ο πρόεδρος και ο γραμματέας με τον αναπληρωτή του. Πρόεδρος ορίζεται το μέλος υπό στοιχείο 2α του παρόντος άρθρου. Ως γραμματέας ορίζεται διοικητικός υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας  Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ή αποσπασμένος σε αυτήν εκπαιδευτικός.
  6. Τα συμβούλια επιλογής σχολικών συμβούλων είναι αρμόδια και για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης και πειθαρχικού δικαίου των σχολικών συμβούλων. Εισηγητής για τα θέματα αυτά ορίζεται ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή τμήματος της ίδιας διεύθυν¬σης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων αντίστοιχα.
   7.  Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Διευθυντές των Ε.Κ. τοποθετούνται, κατόπιν συνυπολογισμού όλων των μορίων τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του παρόντος νόμου, με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πράξη των οικείων περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων  Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε. – Π.Υ.Σ.Δ.Ε.). Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης τοποθετούνται κατόπιν συνυπολογισμού όλων των μορίων τους σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του παρόντος νόμου, με απόφαση του υπουργού Παιδείας, ύστερα από πράξη των αντίστοιχων Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων  ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ.
  8. Οι προϊστάμενοι των τμημάτων εκπαιδευτικών θε¬μάτων επιλέγονται από τα οικεία περιφερειακά υπηρε¬σιακά συμβούλια και τοποθετούνται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης.
 9. Οι υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι υποδιευθυντές και υπεύθυνοι τομέων Ε.Κ., καθώς και οι προϊστάμενοι νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων επιλέγονται από τα όργανα και με τη διαδι¬κασία που προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου και τοποθετούνται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης.
  10. Κάθε μέλος συμβουλίου επιλογής, με εξαίρεση τον πρόεδρο, αναλαμβάνει τη μελέτη συγκεκριμένου αριθμού φακέλων υποψηφίων που του ανατίθενται από το συμβούλιο και προετοιμάζει σχετική τεκμηριωμένη εισήγηση για κάθε υποψήφιο. Η κατανομή των φακέλων των υποψηφίων στα μέλη του συμβουλίου γίνεται κατά τυχαίο τρόπο.
  11. Η θητεία του προέδρου, των μελών και του γραμμα¬τέα των συμβουλίων επιλογής αρχίζει με Υπουργική απόφαση και είναι διετής.
  12. Μέλος συμβουλίου που είναι ταυτόχρονα υποψή¬φιος για οποιαδήποτε από τις προς πλήρωση θέσεις δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις του σε καμιά φάση της διαδικασίας κρίσης και επιλογής. Στην περίπτωση των αιρετών μελών, αν και το τακτικό και το αναπλη¬ρωματικό μέλος έχουν κώλυμα συμμετοχής, κατά τα ανωτέρω, αναπληρώνονται από τους επόμενους του ίδιου συνδυασμού στη σειρά εκλογής της περίπτωσης ι΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 31 του Π.Δ. 1/2003 (ΦΕΚ 1 Α΄).
     13.  Οι προϊστάμενοι των ΚΕΔΔΥ επιλέγονται από το ΚΥΣΕΕΠ το οποίο συνεδριάζει υπό την προεδρία ενός περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης κατά προτίμηση με σπουδές ή εμπειρία στην ειδική αγωγή, αναπληρούμενο από άλλον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, τη συμμετοχή ενός σχολικού συμβούλου ΕΑΕ με τον αναπληρωτή του, επίσης, σύμβουλο ΕΑΕ, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής, αναπληρούμενο από τον αναπληρωτή Προϊστάμενο της Διεύθυνσης και τα δύο αιρετά μέλη ΕΕΠ αναπληρούμενα από τα αναπληρωματικά αιρετά μέλη ΕΕΠ.
Παράγραφος Ζ΄:
Χρόνος και διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Το άρθρο 18 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
  «1.  Οι υποψήφιοι για τις θέσεις  Διευθυντών Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα υποβάλουν στο αντίστοιχο ΚΥΣΠΕ ή ΚΥΣΔΕ αίτηση και φάκελο υποψηφιότητας, στον οποίο εμπεριέχονται όλα τα απαραίτητα για την απόδειξη των τυπικών τους προσόντων δικαιολογητικά. Οι υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ. που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα υποβάλουν στο αντίστοιχο ΠΥΣΔΕ ή ΠΥΣΠΕ αίτηση και φάκελο υποψηφιότητας, στον οποίο εμπεριέχονται όλα τα απαραίτητα για την απόδειξη των τυπικών τους προσόντων δικαιολογητικά.
      2. Μετά την τοποθέτηση των Διευθυντών των σχολικών μονάδων και Ε.Κ., ο οικείος Διευθυντής Εκπαίδευσης προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς που έχουν τα τυπικά προσόντα και επιθυμούν να ασκήσουν καθήκοντα υποδιευθυντή, καθώς και υποδιευθυντή Ε.Κ. και υπεύθυνου τομέα Ε.Κ., να υποβάλουν σχετική αίτηση στον Διευθυντή της σχολικής μονάδας όπου ανήκουν οργανικά. Αντιστοίχως προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς που έχουν τα τυπικά προσόντα και επιθυμούν να ασκήσουν τα καθήκοντα προϊσταμένου ολιγοθέσιου δημοτικού σχολείου ή νηπιαγωγείου να υποβάλουν στον Διευθυντή Εκπαίδευσης σχετική αίτηση εντός προθεσμιών που ορίζονται με Υπουργική Απόφαση.
      3.  Μετά την τοποθέτηση των υποδιευθυντών ο οικείος Διευθυντής Εκπαίδευσης με πρόσκλησή του που κοινοποιείται στις σχολικές μονάδες του νομού και δημοσιεύεται στο διαδίκτυο προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς που έχουν τα τυπικά προσόντα και επιθυμούν να ασκήσουν τα καθήκοντα προϊσταμένων των τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του νομού, να υποβάλουν εντός προθεσμιών που ορίζονται με Υπουργική Απόφαση αίτηση επιλογής για τις θέσεις αυτές.
     4. Τα υποψήφια στελέχη της εκπαίδευσης καταθέτουν δήλωση προτίμησης για τις προκηρυχθείσες θέσεις ως ακολούθως:
α) Οι υποψήφιοι Διευθυντές σχολικών μονάδων, οι υποψήφιοι Διευθυντές τετραθέσιων και άνω νηπιαγωγείων και οι υποψήφιοι Διευθυντές Ε.Κ. για τις θέσεις κατ’ ανώτατο αριθμό δύο σχολικών μονάδων και Ε.Κ. σε κάθε περίπτωση εντός του Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή  Π.Υ.Σ.Δ.Ε. όπου υπηρετούν ή υπηρέτησαν την τελευταία πενταετία, ως ακολούθως: αα) η μια σχολική μονάδα θα μπορεί να είναι είτε όπου κατέχουν οργανική θέση, είτε σε μια από τις σχολικές μονάδες που υπηρέτησαν την τελευταία πενταετία, ως στελέχη ή ως εκπαιδευτικοί για τουλάχιστον 8 διδακτικές ώρες την εβδομάδα, ββ) η επιλογή της δεύτερης σχολικής μονάδας δεν υπόκειται σε κανένα επιπρόσθετο περιορισμό. Σε κάθε περίπτωση, ο επιλεγείς Διευθυντής σχολικής μονάδας θα πρέπει να συμπληρώνει το υποχρεωτικό ωράριο της θέσης του Διευθυντή στη σχολική μονάδα ή το Ε.Κ. που έχει εκλεγεί.
β) Οι υποψήφιοι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις θέσεις κατ’ ανώτατο αριθμό δύο Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκ των οποίων η μία υποχρεωτικά είναι αυτή όπου υπηρετεί.
γ) Οι υποψήφιοι προϊστάμενοι τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για τη θέση μιας μόνο διεύθυνσης εκπαίδευσης.
δ) Οι υποψήφιοι υποδιευθυντές σχολικών μονάδων για τις θέσεις στις σχολικές μονάδες που κατέχουν οργανική θέση  και δεν έχουν κριθεί υπεράριθμοι.
ε) Οι υποψήφιοι προϊστάμενοι νηπιαγωγείων και οι υποψήφιοι προϊστάμενοι δημοτικών σχολείων για τις θέσεις των σχολικών μονάδων, στις σχολικές μονάδες που κατέχουν οργανική θέση.
στ) Οι υποψήφιοι υποδιευθυντές και υπεύθυνοι τομέων Ε.Κ.  για τις αντίστοιχες θέσεις  στα Ε.Κ, τα οποία εξυπηρετούν τις σχολικές μονάδες  στις οποίες κατέχουν οργανική θέση και δεν έχουν κριθεί υπεράριθμοι,  με την προϋπόθεση να έχουν υπηρετήσει στο Ε.Κ, για  δύο (2) τουλάχιστον σχολικά έτη,  είτε ως στελέχη, είτε ως εκπαιδευτικοί, με ωράριο τουλάχιστον οκτώ (8) διδακτικές ώρες την εβδομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, οι  επιλεγέντες ως Διευθυντές, υποδιευθυντές και υπεύθυνοι τομέων Ε.Κ. ,θα πρέπει να συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο της θέσης  στο Ε.Κ. που έχουν  τοποθετηθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και δεν πρέπει να έχουν κριθεί υπεράριθμοι.
ζ) Οι υποψήφιοι Προϊστάμενοι ΚΕΔΔΥ έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα σε μέχρι δυο ΚΕΔΔΥ της ίδιας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης εκ των οποίων το ένα θα είναι αυτό στο οποίο υπηρετούν οργανικά ή έχουν υπηρετήσει κατά την τελευταία πενταετία.
    5. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται: α) Ο χρόνος υποβολής αιτήσεων των υποψήφιων  Διευθυντών Εκπαίδευσης, των Διευθυντών σχολικών μονάδων ή Ε.Κ., των Προϊσταμένων νηπιαγωγείων και των Προϊσταμένων δημοτικών σχολείων και β) η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων όλων των υποψήφιων στελεχών της εκπαίδευσης, τα υποβλητέα δικαιολογητικά, οι λεπτομέρειες της διαδικασίας εκλογής και επιλογής  και κάθε άλλη σχετική αναγκαία λεπτομέρεια».
Παράγραφος Η΄:
Κρίση και επιλογή Διευθυντών Εκπαίδευσης και προϊσταμένων ΚΕΔΔΥ
Το άρθρο 20 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
 «1. Τα αρμόδια ΚΥΣΔΕ και  ΚΥΣΠΕ  καταρτίζουν πίνακα υποψήφιων Διευθυντών Εκπαίδευσης σύμφωνα με το άρθρο 14, όπως αντικαθίσταται με το παρόν.
2. Οι καταρτιζόμενοι πίνακες αναρτώνται στις οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν εγγράφως ένσταση κατά των ως άνω πινάκων εντός τριών ημερών από την ανάρτησή τους. Ύστερα από εξέταση των ενστάσεων από το αρμόδιο ΚΥΣΠΕ ή ΚΥΣΔΕ επί και την ανασύνταξη των πινάκων, αυτοί υποβάλλονται στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης από τον οποίο κυρώνονται. Σε περίπτωση κενούμενης και κενής θέσης η επιλογή γίνεται με επανάληψη της διαδικασίας. Μέχρις ότου ολοκληρωθεί η επανάληψη της διαδικασίας οι κενές ή κενούμενες θέσεις πληρώνονται με απόφαση του οικείου  ΚΥΣΠΕ ή ΚΥΣΔΕ.»
Παράγραφος Θ΄:
Κρίση και επιλογή  Διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ.

Το άρθρο 21 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
  «1. Τα αρμόδια ΠΥΣΔΕ και  ΠΥΣΠΕ  καταρτίζουν πίνακα υποψήφιων Διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ. με βάση το άρθρο 14, όπως αντικαθίσταται με το παρόν, και στη συνέχεια επιμέρους πίνακες με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις προτίμησης, ανά σχολική μονάδα.
   2. Οι καταρτιζόμενοι πίνακες αναρτώνται στις οικείες Διευθύνσεις εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν εγγράφως ένσταση κατά των ως άνω πινάκων εντός τριών ημερών από την ανάρτησή τους. Ύστερα από εξέταση των ενστάσεων από το οικείο ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ επί και την ανασύνταξη των πινάκων, αυτοί υποβάλλονται στον περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης από τον οποίο κυρώνονται. Σε περίπτωση κενούμενης και κενής θέσης η επιλογή γίνεται με επανάληψη της διαδικασίας. Μέχρις ότου ολοκληρωθεί η επανάληψη της διαδικασίας οι κενές ή κενούμενες θέσεις πληρώνονται με απόφαση του οικείου  ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ».
Παράγραφος Ι΄:
Κρίση και επιλογή  υποδιευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ., υπεύθυνων τομέων Ε.Κ. και προϊσταμένων  ολιγοθέσιων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων
Το άρθρο 23 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) αντικαθίσταται ως ακολούθως :
  «1. Ο σύλλογος των διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας και Ε.Κ., σε συνεδρίασή του και με βάση τα κριτήρια του άρθρου 15, όπως αντικαθίσταται με το παρόν, προβαίνει σε μυστική ψηφοφορία και συντάσσει αιτιολογημένη απόφαση επιλογής υποδιευθυντή ή όπου απαιτείται υποδιευθυντών της σχολικής μονάδας ή του Ε.Κ. και υπευθύνων των τομέων του Ε.Κ.
   2. Η απόφαση μαζί με το πρακτικό του συλλόγου των διδασκόντων διαβιβάζονται από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του Ε.Κ. στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο (Π.Υ.Σ.Π.Ε./Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) το οποίο, μετά από έλεγχο της συνδρομής των προϋποθέσεων και της νομιμότητας της διαδικασίας διαμόρφωσης της απόφασης, επικυρώνει την τοποθέτηση των στελεχών της προηγούμενης παραγράφου. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση ισχύουν τα προβλεπόμενα στο άρθρο 15 παράγραφος 3 όπως  αντικαθίσταται με το παρόν.
  3. Αν ο σύλλογος των διδασκόντων παραλείψει να υποβάλει την απόφαση της παραγράφου 1, η τοποθέτηση γίνεται με απόφαση του οικείου Διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου, το οποίο λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια του άρθρου 15, όπως αντικαθίσταται με το παρόν.
  4. Στην περίπτωση προϊσταμένων νηπιαγωγείων ή δημοτικών σχολείων η τοποθέτηση προϊσταμένων γίνεται με απόφαση του οικείου διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου, η οποία βασίζεται στα κριτήρια του άρθρου 15 όπως αντικαθίσταται με το παρόν.
Παράγραφος Κ΄:
Τοποθέτηση στελεχών εκπαίδευσης

Το άρθρο 24 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) αντικαθίσταται ως ακολούθως :
«1. Η τοποθέτηση γίνεται κατά την εξής σειρά: Προηγείται η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης των Διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ., ακολουθεί η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έπεται η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης των προϊστάμενων ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και ακολουθεί η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης  Σχολικών συμβούλων.
     2. Όσον αφορά την επιλογή Διευθυντών σχολικών μονάδων και  Ε.Κ., σε περίπτωση μη υποβολής υποψηφιοτήτων ή μη ικανοποίησης των απαιτούμενων κριτηρίων υποψηφιότητας σε κάποια σχολική μονάδα, η επιλογή Διευθυντή πραγματοποιείται με απόφαση του οικείου ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ. Όσον αφορά την επιλογή Διευθυντών Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε περίπτωση μη υποβολής υποψηφιοτήτων ή μη ικανοποίησης των απαιτούμενων κριτηρίων υποψηφιότητας σε κάποια διεύθυνση εκπαίδευσης, η επιλογή Διευθυντή πραγματοποιείται με απόφαση του αντίστοιχου ΚΥΣΠΕ ή ΚΥΣΔΕ. Όσον αφορά την επιλογή προϊσταμένων σχολικών μονάδων, η επιλογή προϊσταμένων πραγματοποιείται με απόφαση του οικείου ΠΥΣΠΕ.
       Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται η διαδικασία,  τα κριτήρια και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης της παρούσας παραγράφου από τα ανωτέρω αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια. Κατά τον καθορισμό των κριτηρίων λαμβάνονται υπ’ όψιν τα προβλεπόμενα κριτήρια στα άρθρα 12 και 14 όπως αντικαθίστανται με το παρόν.
   3. Οι εγγεγραμμένοι στους πίνακες επιλογής σχολι¬κών συμβούλων τοποθετούνται σε κενές και κενούμενες θέσεις με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του οικείου συμβουλίου επιλογής, κατά τη σειρά εγγραφής τους στον αξιολογικό πίνακα επιλογής και με βάση τις δηλωθείσες προτιμήσεις.
   4. Αν δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση των υποψηφίων σχολικών συμβούλων σε θέσεις της προτίμησής τους, τοποθετούνται στις θέσεις που απομένουν κενές αν εκ νέου το δηλώσουν. Για το σκοπό αυτόν καλούνται να υποβάλουν νέα δήλω¬ση προτίμησης για τις θέσεις των ίδιων περιφερειακών Διευθύνσεων. Η τοποθέτηση γίνεται κατά τη σειρά των συνολικών μονάδων αποτίμησης και με βάση τις δηλω-θείσες προτιμήσεις.
      Αν και με τη διαδικασία αυτή δεν συμπληρωθούν οι κενές θέσεις των σχολικών συμβούλων, καλούνται οι εγγεγραμμένοι στους πίνακες επιλογής σχολικών συμβούλων όλων των περιφερειακών Διευθύνσεων να υποβάλουν νέα δήλωση προτίμησης για τις θέσεις που απομένουν κενές. Η τοποθέτηση γίνεται κατά τη σειρά των συνολικών μονάδων αποτίμησης και με βάση τις δηλωθείσες προτιμήσεις.
     5. Προϊστάμενοι των τμημάτων επιστημονικής - παιδαγωγικής καθοδήγησης της περιφερειακής διεύθυνσης Εκπαίδευσης τοποθετούνται σχολικοί σύμβουλοι της οικείας βαθμίδας με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και εισήγηση του συμβουλίου επιλογής σχολικών συμβούλων.»
Παράγραφος Λ΄:
Θητεία στελεχών και ανάληψη υπηρεσίας

Το άρθρο 25  του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) αντικαθίσταται ως ακολούθως :
   « Η επιλογή και τοποθέτηση των στελεχών της δημόσιας εκπαίδευσης του παρόντος νόμου γίνεται για διετή θητεία, η οποία ξεκινά με την τοποθέτηση τους και λήγει την 31η Ιουλίου του δεύτερου έτους που ακολουθεί την επιλογή τους. Η επιλογή και τοποθέτηση στις κενούμενες θέσεις γίνεται για το υπόλοιπο της θητείας αυτής. Οι τοποθετούμενοι σε κενές ή κενούμενες θέσεις εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την ανάληψη της υπηρεσίας των νέων στελεχών.»
Παράγραφος Μ΄:
Μεταθέσεις - τοποθετήσεις των στελεχών της εκπαίδευσης μετά τη λήξη της θητείας

Η παράγραφος 4 του άρθρου 27  του ν. 3848/2010 (Α΄ 71), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«4. Διευθυντής σχολικής μονάδας, η οποία καταργεί¬ται, τοποθετείται με αίτησή του για το υπόλοιπο της θητείας του, σε κενή θέση εκπαιδευτικού σχολικών μονάδων της προτίμησής του με απόφαση του οικείου περιφερειακού Διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου».
Παράγραφος Ν΄:
Καταργούμενες και μεταβατικές διατάξεις  

1. Το άρθρο 17 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) καταργείται.
2.   Παρατείνεται η θητεία των υπηρετούντων σχολικών συμβούλων  έως 31 Δεκεμβρίου 2015. Η θητεία των λοιπών στελεχών εκπαίδευσης λήγει με την τοποθέτηση των στελεχών εκπαίδευσης που θα επιλεγούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.






ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η τελική τροπολογία για το νέο σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το esos παρέλαβε και δημοσιεύει κατ αποκλειστικότητα την τελική υπουργική τροπολογία  η οποία τροποποιεί τις διατάξεις  του ν.4186/2013 για το νέο σύστημα πρόσβασης των υποψηφίων για τα ΑΕΙ, το οποίο θα εγκαινιάσουν οι μαθητές που σήμερα φοιτούν στη Β. Λυκείου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Αιτιολογική έκθεση
Ι. Γενικά

1.1. Στην παράγραφο Α προχωρούμε στη θέσπιση μεταβατικού θεσμικού πλαισίου για το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που θα ισχύσει έως ότου μετά από ευρύ διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θεσμοθετήσουμε συνολικά νέο σύστημα για το Λύκειο, το οποίο όχι απλώς θα προετοιμάζει για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια αλλά και θα συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας, στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης και στην εμπέδωση των δημοκρατικών αξιών. Οι λόγοι για τους οποίους επείγει η θέσπιση αυτού του μεταβατικού θεσμικού πλαισίου είναι εξής:
1) Με το σύστημα του Νέου Λυκείου, οι μαθητές της Γ΄ Τάξης είχαν δυνατότητα πρόσβασης σε πολύ περιορισμένο αριθμό τμημάτων, αφού οι επιλογές τους περιορίζονταν μόνο σε ένα επιστημονικό πεδίο. Εξαιτίας αυτού του εγκλωβισμού των υποψηφίων σε πολύ μικρό αριθμό τμημάτων, θα αποκλείονταν χιλιάδες νέοι και νέες από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρότι μπορεί να είχαν επιτύχει υψηλή βαθμολογία στις εξετάσεις. Παράλληλα, αυτή η ρύθμιση θα έπληττε εκτός από τους μαθητές/τριες και τα ίδια τα Πανεπιστήμια, καθώς ήταν εξαιρετικά πιθανό να στερούνταν φοιτητές/τριες με πολύ υψηλές επιδόσεις, οι οποίοι δεν θα κατάφερναν να εισαχθούν στο ένα και μοναδικό επιστημονικό πεδίο στο οποίο μπορούσαν να είναι υποψήφιοι.
2) Υπήρχαν επίσης σοβαροί τεχνικοί λόγοι που επέβαλαν τις νέες ρυθμίσεις. Λόγω καθυστέρησης του έργου των επιστημονικών επιτροπών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής που είχε σημειωθεί ήδη πριν από την αλλαγή της ηγεσίας του ΥΠΟΠΑΙΘ, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η σύνταξη των  προγραμμάτων σπουδών όλων των μαθημάτων της Γ΄ τάξης του Νέου Λυκείου και δεν έχουν καν ξεκινήσει οι διαδικασίες συγγραφής και κρίσης των αντίστοιχων σχολικών εγχειριδίων. Συνεπώς, δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της νομοθεσίας του Νέου Λυκείου για τη Γ΄ Λυκείου. Να σημειωθεί ότι σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία και ακόμα περισσότερο σε αυτήν την τάξη απαιτείται έγκαιρη ενημέρωση και προετοιμασία των μαθητών/τριών καθώς και έγκαιρη και επαρκής ενημέρωση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που αναλαμβάνουν τη διδασκαλία νέων προγραμμάτων σπουδών και σχολικών εγχειριδίων.
3) Επιπλέον, δεν ήταν δυνατόν να διατηρηθεί ανέπαφο το σύστημα εισαγωγής της φετινής Γ΄ Ημερήσιου ΓΕΛ και Δ΄ Εσπερινού ΓΕΛ -για τις οποίες υπάρχουν βέβαια εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών και σχολικά εγχειρίδια- επειδή θα αιφνιδιάζονταν οι υποψήφιοι του σχ. έτους 2015-16 για τους εξής λόγους:  ενώ γνώριζαν ότι θα έδιναν Πανελλαδικές εξετάσεις σε τέσσερα (4) μαθήματα, θα έπρεπε να προετοιμαστούν για έξι (6) ή επτά (7) μαθήματα και βέβαια οι υπάρχουσες Κατευθύνσεις (Θεωρητική, Θετική και Τεχνολογική) απαιτούσαν διαφορετικό συνδυασμό πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων για τα επιστημονικά πεδία από εκείνον που τους είχε ήδη ανακοινωθεί.
4) Επιπρόσθετα, στο ισχύον μέχρι φέτος σύστημα εισαγωγής έχουν παρατηρηθεί στρεβλώσεις που θεωρήθηκε αναγκαίο να αντιμετωπισθούν.
Στοχεύοντας στην παροχή περισσότερων διεξόδων στους υποψήφιους της επόμενης σχολικής χρονιάς από εκείνες που έδινε το σύστημα του Νέου Λυκείου και παράλληλα στον μη αιφνιδιασμό τους με μέτρα που θα ανέτρεπαν τον προγραμματισμό τους, το ΥΠΟΠΑΙΘ θεωρεί αναγκαίο να προχωρήσει στην κατάθεση των παρακάτω ρυθμίσεων:
1)    Όσον αφορά στη δομή του ωρολογίου προγράμματος διαμορφώνονται τρεις ομάδες προσανατολισμού (Ανθρωπιστικών Σπουδών, Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), ορίζονται δε πέντε Επιστημονικά πεδία (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες, Θετικές Επιστήμες, Επιστήμες Ζωής και Υγείας, Επιστήμες της Εκπαίδευσης, Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική).
2)    Στις Εξετάσεις Εισαγωγής του σχολικού έτους 2015-16  δίνονται στους μαθητές και στις μαθήτριες οι εξής δυνατότητες:
Α) Να δώσουν εξετάσεις σε τέσσερα (4) μαθήματα και να είναι υποψήφιοι/ες σε ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο, όπως προβλεπόταν από το πρόσφατα νομοθετημένο σύστημα εισαγωγής.
Β) Να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα δεύτερο  Επιστημονικό Πεδίο, αν επιλέξουν και ένα 5ο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.
3)    Όλοι οι υποψήφιοι, ανεξάρτητα από την ομάδα προσανατολισμού, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από τρία επιστημονικά πεδία το ένα ή τα δύο επιστημονικά πεδία στα οποία θα έχουν πρόσβαση.
4)    Κάθε ομάδα Προσανατολισμού έχει τρία κοινά μαθήματα που απαιτούνται σε όλα τα επιστημονικά πεδία όπου έχει πρόσβαση η Ομάδα Προσανατολισμού. Το τέταρτο μάθημα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Με ένα διαφορετικό τέταρτο μάθημα ανοίγεται η δυνατότητα πρόσβασης σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο.
5)    Για όλα τα γνωστικά αντικείμενα (Μαθήματα Γενικής Παιδείας, Μαθήματα Προσανατολισμού και Μαθήματα Επιλογής) θα ακολουθηθούν προγράμματα σπουδών ήδη εγκεκριμένα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ή το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που αντιστοιχούν σε επίσης ήδη εγκεκριμένα σχολικά εγχειρίδια, τα οποία θα ορισθούν με υπουργική απόφαση.
1.2. Παράλληλα κατατίθενται ρυθμίσεις που συμπληρώνουν το άρθρο 13 του παρόντος νομοσχεδίου σε ό,τι αφορά το βαθμό προαγωγής και απόλυσης κατά τις τελευταίες τάξεις των ημερησίων και εσπερινών λυκείων αλλά και την κατάργηση της επιλογής θεμάτων κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων κατά τις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το σχολικό έτος 2015-16. Ο Υπουργός Παιδείας εξουσιοδοτείται να ρυθμίσει με υπουργική απόφαση τις λεπτομέρειες της διεξαγωγής των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων του σχολικού έτους 2014-15, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που προκύπτουν από τις ρυθμίσεις της Υπουργικής Τροπολογίας και κατά τα ισχύοντα Προεδρικά Διατάγματα.
1.3. Τέλος, στην παράγραφο Β ανατάσσονται σοβαρές δυσλειτουργίες στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Οι μνημονιακοί νόμοι, στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, αφαίρεσαν το δικαίωμα από μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας με χαμηλά ή καθόλου εισοδήματα να μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν επαγγελματική ειδίκευση που θα τους επέτρεπε να διεκδικήσουν από καλύτερες θέσεις, εργασία και επαγγελματική αποκατάσταση. Ταυτόχρονα, κατάργησαν βίαια το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία από 2500 περίπου εκπαιδευτικούς, που ανήκαν σε 50 διαφορετικές ειδικότητες και ασκούσαν το λειτούργημά τους στη δημόσια Επαγγελματική Εκπαίδευση. Αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις βρίσκονται σε εναρμόνιση με το  άρθρο 18, παρ. 1, του υπό ψήφιση νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που επαναφέρει τους εκπαιδευτικούς από το καθεστώς διαθεσιμότητας – απόλυσης, στα σχολεία και τις οργανικές θέσεις που υπηρετούσαν. Έτσι το ΥΠΟΠΑΙΘ προχωρεί στην επανασύσταση των τομέων και ειδικοτήτων που είχαν καταργηθεί και είχαν δοθεί αποκλειστικά ως δώρο στα ιδιωτικά σχολεία, προκαλώντας αποκλεισμό των φτωχότερων στρωμάτων από την επαγγελματική εκπαίδευση, που σε πολύ μεγάλο βαθμό έδειχναν την προτίμησή τους σε αυτές τις ειδικότητες. Οι καθηγητές επιστρέφουν στις θέσεις τους έγκαιρα, οπότε το νέο σχολικό έτος θα είναι σε θέση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
ΙΙ. Κατά παράγραφο
Παράγραφος Α

Στην υποπαράγραφο 1, αντικαθίσταται η παράγραφος 3 του άρθρου 2 του ν.4186/2013 (Α΄ 193) όπως ισχύει, προκειμένου να προσδιοριστούν οι Ομάδες Προσανατολισμού και οι κατηγορίες μαθημάτων της τελευταίας τάξης των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ (Μαθήματα Γενικής Παιδείας, Μαθήματα Ομάδας Προσανατολισμού και Μαθήματα Επιλογής).
Στην υποπαράγραφο 2, προστίθεται στο άρθρο 2 του ν.4186/2013 (Α΄ 193) παράγραφος 3Α με την οποία ορίζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των Μαθημάτων  Γενικής Παιδείας.
Στην υποπαράγραφο 3, προστίθεται στο άρθρο 2 του ν.4186/2013 (Α΄ 193) παράγραφος 3Β με την οποία ορίζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των τριών Ομάδων Προσανατολισμού.
Στην υποπαράγραφο 4, προστίθεται στο άρθρο 2 του ν.4186/2013 (Α΄ 193) παράγραφος 3Γ με την οποία ορίζονται τα Μαθήματα Επιλογής από τα οποία επιλέγουν ένα οι μαθητές/τριες των ημερήσιων ΓΕΛ καθώς και ο αριθμός διδακτικών ωρών που τους αναλογεί.
Στην υποπαράγραφο 5 αντικαθίσταται η παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 4186/2013 (Α΄193) όπως ισχύει και προβλέπεται ότι οι γραπτές απολυτήριες εξετάσεις στην Γ΄ τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και στη Δ΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά και ότι τα θέματα των απολυτηρίων εξετάσεων ορίζονται αποκλειστικά από τον διδάσκοντα/τους διδάσκοντες το μάθημα. Η Τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας δύναται να λειτουργήσει ως προαιρετικό συμβουλευτικό εργαλείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Επίσης προβλέπεται ότι για την απόλυση των μαθητών απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5), ο οποίος προκύπτει από τον Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων.
Στην υποπαράγραφο 6 αντικαθίσταται η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του ν.4186/2013 (Α΄ 193) όπως ισχύει ώστε τα θέματα των εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να καθορίζονται αποκλειστικά από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων και καταργείται η δυνατότητα επιλογής των θεμάτων αυτών κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων.
Στην υποπαράγραφο 7, αντικαθίσταται η παράγραφος 2 του άρθρου 4 του ν.4186/2013 (Α΄ 193) όπως ισχύει ώστε να οριστούν οι ημερομηνίες εντός των οποίων οι μαθητές/τριες οφείλουν να επιβεβαι¬ώσουν οριστικά την Αρχική Δήλωση Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού. Επίσης προσδιορίζει τα Επιστημονικά Πεδία και ορίζει ότι κάθε μαθητής/τρια έχει δικαίωμα να δηλώσει σε δύο Επιστημονικά Πεδία.
Στην υποπαράγραφο 8, η παράγραφος 3 του άρθρου 4 του ν.4186/2013 (Α΄ 193) όπως ισχύει, αντικαθίσταται ώστε να ορίσει ότι οι μαθητές/τριες μπορούν είτε να εξετασθούν σε τέσσερα μαθήματα, για να έχουν πρόσβαση σε ένα Επιστημονικό Πεδίο, είτε να εξετασθούν και σε ένα πέμπτο, για να αποκτήσουν πρόσβαση και σε ένα δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο. Επίσης προσδιορίζει τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά Ομάδα Προσανατολισμού και ανά Επιστημονικό πεδίο.
Οι υποπαράγραφοι 9 και 10 αφορούν στην αποδέσμευση των βαθμών προαγωγής και απόλυσης των μαθητών λυκείου από το βαθμό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η υποπαράγραφος 11 ορίζει ότι με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται η ακριβής κατάταξη των Τμημάτων της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του παρόντος στα Επιστημονικά Πεδία και οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση. Οι προαναφερθείσες αποφάσεις εκδίδονται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύουν για τις πανελλαδικές εξε¬τάσεις του επόμενου σχολικού έτους.
Στην υποπαράγραφο 12 ορίζεται ότι ο χρόνος διενέργειας των ενδοσχολικών γραπτών απολυτηρίων εξετάσεων στη Γ΄ τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και στη Δ΄ τάξη του Εσπερινού Γενικού Λυκείου καθορίζεται  με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Στην υποπαράγραφο 13 ορίζεται ότι η ισχύς της παραγράφου Α άρχεται από το διδακτικό έτος 2015-2016.
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Β
Στην υποπαράγραφο 1 ορίζεται ότι για την ίδρυση Επαγγελματικών Λυκείων απαιτείται Κοινή Απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.
Στην υποπαράγραφο 2 ορίζεται ότι είναι δυνατή η ίδρυση Επαγγελματικών Πειραματικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων Ειδικής Αγωγής.
Η υποπαράγραφος 3 προσθέτει στο άρθρο 8 του ν.4186/2013 όπως ισχύει και μετά την Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων δύο ομάδες προσανατολισμού (Υγείας-Πρόνοιας και Αισθητικής-Κομμωτικής και Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Εφαρμογών) και τις αντίστοιχες ειδικότητες.
Η υποπαράγραφος 4 διασφαλίζει τη λειτουργία των προστιθέμενων, κατά την προηγούμενη υποπαράγραφο 3, Ομάδων Προσανατολισμού και Τομέων στα Επαγγελματικά Λύκεια, ήδη από το σχολικό έτος 2015-16.
Η υποπαράγραφος 5 προσθέτει στο τέλος της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν.4186/2013 όπως ισχύει, τα εδάφια 5 και 6 με τα οποία ορίζονται οι ομάδες προσανατολισμού, τα μαθήματα και το ωρολόγιο πρόγραμμα που θα ισχύσουν στην Α΄ τάξη Επαγγελματικού Λυκείου κατά το σχολικό έτος 2015 -2016, για τους τομείς και τις ειδικότητες της προηγούμενης υποπαραγράφου 3.
Η υποπαράγραφος 6  προσθέτει στην παράγραφο 5 του άρθρου 46 του ν.4186/2013 όπως ισχύει εδάφιο με το οποίο ορίζεται ότι τόσο το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΕΠΑΣ όσο και των ΕΠΑ.Λ. που καταργήθηκαν εντάσσεται οργανικά αυτοδικαίως στο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΕΠΑ.Λ., σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου.
Η υποπαράγραφος 7 αντικαθιστά την παράγραφο 10 του άρθρου 26 του ν.3879/2010, ώστε να είναι δυνατή η ολική ή μερική διάθεση εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημόσια Ι.Ε.Κ., κατά προτεραιότητα σε όσα εδρεύουν στην περιοχή αρμοδιότητας της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για την κάλυψη του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου τους.
Η υποπαράγραφος 8 ορίζει ότι όλες οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παραγράφου 10 του άρθρου 26 του ν.3879/2010, όπως αυτή αντικαθίσταται με το παρόν θα ρυθμιστούν με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Στην υποπαράγραφο 9, οι ειδικότητες των ΕΠΑΣ εντάσσονται σε παρεμφερείς τομείς των ΕΠΑΛ με κατάλληλη προσαρμογή των προγραμμάτων τους, ενώ ορίζεται ότι με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων καθορίζονται όλα τα σχετικά ζητήματα.
Η υποπαράγραφος 10 αντικαθιστά το άρθρο 10 του Ν.4186 / 2013 (Α΄ 193), όπως  ισχύει, ώστε τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του «Δευτεροβάθμιου και Μεταδευτεροβάθμιου Κύκλου Σπουδών», και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης, του Επαγγελματικού Λυκείου  να καθορίζονται  με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του  Ι.Ε.Π.
Η υποπαράγραφος 11 αντικαθιστά τη δεύτερη περίοδο της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν.4186/2013 (Α΄ 193), όπως ισχύει, προκειμένου να ρυθμιστούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων.
Στην υποπαράγραφο 12 ορίζεται ότι η ισχύς του παρόντος άρθρου άρχεται από το διδακτικό έτος 2015-2016.
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Γ
Με την υποπαράγραφο 1 θεσπίζεται μία μεταβατική διάταξη για το τρέχον διδακτικό έτος, με την οποία παρέχεται η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα καθορισμού των ζητημάτων αξιολόγησης των μαθητών των  Α΄ και Β΄ τάξεων του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄, Β΄ και Γ΄ Τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου καθώς και των Α΄ και Β΄ Τάξεων του Ημερήσιου και Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου, με Υπουργική Απόφαση. Η εν λόγω ρύθμιση καθίσταται αναγκαία, καθόσον οι ρυθμίσεις, με τις οποίες μεταβάλλεται ο ρόλος της Τράπεζας Θεμάτων και ορίζεται ότι η προαγωγή των μαθητών θα γίνεται με μέσο όρο 9,5 για τις ανωτέρω τάξεις, εφαρμόζονται από το τρέχον διδακτικό έτος. Επειδή στην κείμενη νομοθεσία προβλέπεται ότι για την αξιολόγηση των μαθητών χρειάζεται η έκδοση  Προεδρικού Διατάγματος και επειδή δεν υφίστανται χρονικά περιθώρια έκδοσης σχετικού τροποποιητικού Π.Δ., το Υπουργείο προτείνει την ως άνω όλως απαραίτητη μεταβατική ρύθμιση καθορισμού των απαραίτητων με την αξιολόγηση των μαθητών ζητημάτων με Υπουργική Απόφαση, στην οποία ρύθμιση περιλαμβάνονται και οι βασικές κατευθύνσεις βάσει των οποίων θα πρέπει να γίνει η εν λόγω αξιολόγηση.
Η υποπαράγραφος 2 ρυθμίζει προσωρινά, για το τρέχον και το επόμενο σχ. έτος, τη διάθεση των εκπαιδευτικών των οποίων οι ειδικότητες προστέθηκαν στην Παράγραφο Β του παρόντος σε υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και ανάλογα με τις υφιστάμενες εκπαιδευτικές και διοικητικές ανάγκες.
Με τις υποπαραγράφους 3 και 4 καταργούνται σχετικές με την Τράπεζα Θεμάτων εξουσιοδοτικές διατάξεις του ν.4186/2013. Συγκεκριμένα, καταργείται η περίπτωση α΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 42 του ν. 4186/2013 (Α΄193)  και η περίπτωση α΄ της παραγράφου 6 του άρθρου 43 του ν. 4186/2013 (Α΄193).
ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
Άρθρο Μόνο

Τροποποίηση διατάξεων του ν.4186/2013 - Θέματα Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α
ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

  1. Η παράγραφος 3 του άρθρου 2 του ν.4186/2013 (Α΄ 193), όπως έχει τροποποιηθεί με τις  παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 57 του ν. 4310/14 (Α΄258), αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Η Γ΄ τάξη Ημερήσιου Γενικού Ενιαίου Λυκείου και η Δ΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Ενιαίου Λυκείου χωρίζονται σε τρεις Ομάδες Προσανατολισμού: Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ομάδα Θετικών Σπουδών και Ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής. Το πρόγραμμα διδασκαλίας της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και της Δ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου περιλαμβάνει μαθήματα Γενικής Παιδείας και Μαθήματα προσανατολισμού. Οι μαθητές υποχρεούνται να παρακολουθούν τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν καθώς και τα Μαθήματα Γενικής Παιδείας. Ειδικά οι μαθητές της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου παρακολουθούν και ένα Μάθημα Επιλογής».
  2. Στο άρθρο 2 του ν.4186/2013 (Α΄ 193) προστίθεται παράγραφος 3Α, ως ακολούθως:
 «3Α. Τo ωρολόγιο πρόγραμμα των Μαθημάτων Γενικής Παιδείας της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού  Λυκείου είναι το εξής:
ΜΑΘΗΜΑΤΑ    ΩΡΕΣ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ    1
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ    2
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ    2
ΙΣΤΟΡΙΑ      2
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ και ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ    2
ΒΙΟΛΟΓΙΑ     2
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ  (Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά)    2
ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ    2
ΣΥΝΟΛΟ    15
    3. Στο άρθρο 2 του ν.4186/2013 (Α΄ 193) προστίθεται παράγραφος 3Β, ως ακολούθως:
        « 3Β. Το ωρολόγιο πρόγραμμα των Μαθημάτων Προσανατολισμού της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου είναι το εξής:
Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ    ΩΡΕΣ  
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ    5
ΙΣΤΟΡΙΑ     3
ΛΑΤΙΝΙΚΑ    3
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ     2
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ    2
ΣΥΝΟΛΟ    15
Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ    ΩΡΕΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ     5
ΦΥΣΙΚΗ     3
ΧΗΜΕΙΑ     3
ΒΙΟΛΟΓΙΑ     2
ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον)    2
ΣΥΝΟΛΟ    15
Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ    ΩΡΕΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ     5
ΑΟΘ (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας)    3
ΙΣΤΟΡΙΑ     3
ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον)    2
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ    2
ΣΥΝΟΛΟ    15
    4. Στο άρθρο 2 του ν.4186/2013 (Α΄ 193) προστίθεται παράγραφος 3Γ, ως ακολούθως:
«3Γ. Τα Μαθήματα Επιλογής της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου διδάσκονται δύο (2) ώρες και οι μαθητές της επιλέγουν μεταξύ των εξής προσφερόμενων μαθημάτων: α) Δεύτερη Ξένη γλώσσα (Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά), β) Ελεύθερο Σχέδιο γ) Γραμμικό Σχέδιο, δ) Ιστορία της Τέχνης, ε) Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών (ΑΟΔΕΥ). Όσοι μαθητές επιθυμούν να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων Ελεύθερου Σχεδίου και Γραμμικού Σχεδίου, δύνανται να δηλώσουν ότι θέλουν να παρακολουθήσουν και τα δύο μαθήματα, εκ των οποίων το ένα θα διδάσκεται μετά τη λήξη του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος.
Στη Δ΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου δεν προβλέπονται μαθήματα επιλογής.»
     5. Η παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 4186/2013 (Α΄193) όπως το πρώτο εδάφιο αντικαταστάθηκε με την παρ.1 του άρθρου 59 του ν. 4310/2014 (Α΄ 258), αντικαθίσταται ως εξής: «Οι γραπτές απολυτήριες εξετάσεις στην Γ΄ τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και στη Δ΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαμβάνουν όλα τα διδασκόμενα μαθήματα εκτός του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. Τα θέματα των απολυτηρίων εξετάσεων ορίζονται αποκλειστικά από τον διδάσκοντα/τους διδάσκοντες το μάθημα. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα.  Η Τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Οριζόντιας Πράξης 466112 Προγράμματος ΕΣΠΑ δύναται να λειτουργήσει ως προαιρετικό συμβουλευτικό εργαλείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Για την απόλυση των μαθητών απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5), ο οποίος προκύπτει από τον Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων.»
   6. Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του ν.4186/2013 (Α΄ 193) όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ.1 του άρθρου 58 του ν. 4310/2014 (Α΄ 258), αντικαθίσταται ως εξής:  «1. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και  τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι., των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, των Ανωτά-των Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) και Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού διεξάγονται σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που προκύπτουν αποκλειστικά από κεντρική επιτροπή εξετάσεων.»
    7. Η παράγραφος 2 του άρθρου 4 του ν.4186/2013 (Α΄ 193) όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ.2 του άρθρου 58 του ν. 4310/2014 (Α΄ 258), αντικαθίσταται ως εξής:
         « Οι μαθητές της Γ΄ Τάξης Ημερησίου και Δ΄ Τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα της 20ής Σεπτεμβρίου επιβεβαι¬ώνουν οριστικά την Αρχική Δήλωση Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού, που έχουν υποβάλει στη σχολική τους μονάδα προ της λήξης του προηγούμενου διδα¬κτικού έτους. Έκαστος μαθητής επιλέγει υποχρεωτικά μία (1) Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού.
      Οι Ομάδες Προσανατολισμού επιτρέπουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία. Ως επιστημονικό πεδίο νοείται ένα σύνολο ομοειδών ή συγγενών γνωστικών αντικειμένων, που θεραπεύονται από αντίστοιχα τμήματα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τα Τμήματα των ιδρυμάτων της παραγράφου 1 κατατάσσονται σε πέντε Επιστημονικά Πεδία, που ορίζονται ως εξής:
1ο Επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
2ο  Επιστημονικό πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
3ο  Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
4ο  Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες της Εκπαίδευσης
5ο  Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική
     Οι υποψήφιοι για εισαγωγή, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων απόλυσης από το Γενικό Λύκειο και των αποτελεσμάτων των Εξετάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καταθέτουν δήλωση προτίμησης για δύο (2) κατ' ανώτατο όριο Επιστημονικά Πεδία και για συγκεκριμένα τμήματα ή σχολές των πεδίων αυτών. Ο υποψήφιος που μεταξύ των Τμημάτων που επέλεξε περιέλαβε και Τμήμα για το οποίο απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα ή δοκιμασίες, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά, πρέπει να έχει εξεταστεί το ίδιο έτος στα απαιτούμενα ειδικά μαθήματα ή δοκιμασίες και να έχει επιτύχει βαθμολογία στο καθένα από αυτά τουλάχιστον ίση με το μισό της προβλεπόμενης μέγιστης δυνατής».
     8. Η παράγραφος 3 του άρθρου 4 του ν.4186/2013 (Α΄ 193) όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ.3 του άρθρου 58 του ν. 4310/2014 (Α΄ 258), αντικαθίσταται ως εξής:
     «α) Οι μαθητές που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα (1) μόνο Επιστημονικό Πεδίο εξετάζονται σε τέσσερα (4) μαθήματα. Οι μαθητές που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο (2) Επιστημονικά Πεδία εξετάζονται και σε ένα πέμπτο (5ο) μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού.
β)  Οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν έναν ή δύο από τους εξής εναλλακτικούς συνδυασμούς μαθημάτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τα μαθήματα στα οποία υπάρχουν αυξημένοι συντελεστές βαρύτητας. Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε Επιστημονικού πεδίου θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό πεδίο.
   Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
     αα) Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο κι αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία (3): τα Αρχαία Ελληνικά Ομάδας Προσανατολισμού, η Ιστορία Ομάδας Προσανατολισμού και  η Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας).
    Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στα Λατινικά της Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στο 1ο Επιστημονικό  Πεδίο.
    Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο                       3ο Επιστημονικό  Πεδίο.
   Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο               4ο Επιστημονικό Πεδίο.
ββ) Οι εναλλακτικοί συνδυασμοί πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών παρουσιάζονται στους παρακάτω πίνακες:
1ο Ε.Π.
Ανθρωπιστικές, Νομικές και

Κοινωνικές Επιστήμες    Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού
    Ιστορία Προσανατολισμού
    Νεοελληνική Γλώσσα
    Λατινικά (Προσανατολισμού)
   
3ο Ε.Π.
Επιστήμες Υγείας και Ζωής     Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού
    Ιστορία Προσανατολισμού
    Νεοελληνική Γλώσσα
    Βιολογία Γενικής Παιδείας
   
4ο  Ε.Π.
Επιστήμες της Εκπαίδευσης    Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού
    Ιστορία Προσανατολισμού
    Νεοελληνική Γλώσσα
    Μαθηματικά Γενικής Παιδείας
    Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
    αα) Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο κι αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία (3): η Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού, η Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού και η Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας).
 Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα, επιλέξουν να εξετασθούν στα Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στα Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου.
    Αν οι υποψήφιοι εκτός από  τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα, επιλέξουν να εξετασθούν στη Βιολογία Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στο           3ο Επιστημονικό Πεδίο. 
    Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα, επιλέξουν να εξετασθούν και στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο                        4ο Επιστημονικό Πεδίο.
ββ) Οι εναλλακτικοί συνδυασμοί πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών παρουσιάζονται στους παρακάτω πίνακες:

2ο Ε.Π.
Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες    Φυσική Προσανατολισμού
    Χημεία Προσανατολισμού
    Νεοελληνική Γλώσσα
    Μαθηματικά Προσανατολισμού
     3ο Ε.Π.
Επιστήμες Υγείας και
Ζωής     Φυσική Προσανατολισμού
    Χημεία Προσανατολισμού
    Νεοελληνική Γλώσσα
    Βιολογία Προσανατολισμού
   
4ο Ε.Π.
Επιστήμες της Εκπαίδευσης    Φυσική Προσανατολισμού
    Χημεία Προσανατολισμού
    Νεοελληνική Γλώσσα
    Ιστορία Γενικής Παιδείας
 Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
 αα) Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο κι αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία (3): τα Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού, η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΑΕΠΠ) και  η Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας).
    Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο                       3ο Επιστημονικό  Πεδίο.
    Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο                              4ο Επιστημονικό  Πεδίο.
     Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), τότε έχουν πρόσβαση στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο.
ββ) Οι εναλλακτικοί συνδυασμοί πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής παρουσιάζονται στους παρακάτω πίνακες:
3ο Ε.Π.
Επιστήμες Υγείας και Ζωής     Μαθηματικά Προσανατολισμού
    Α.Ε.Π.Π. (Προσανατολισμού)
    Νεοελληνική Γλώσσα
    Βιολογία Γενικής Παιδείας
   
4ο Ε.Π.
Επιστήμες της Εκπαίδευσης    Μαθηματικά Προσανατολισμού
    Α.Ε.Π.Π. (Προσανατολισμού)
    Νεοελληνική Γλώσσα
    Ιστορία Γενικής Παιδείας
   
5ο Ε.Π.
Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική     Μαθηματικά Προσανατολισμού
    Α.Ε.Π.Π. (Προσανατολισμού)
    Νεοελληνική Γλώσσα
    Α.Ο.Θ. (Προσανατολισμού)
   9. Η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του ν.4186/2013 (Α΄ 193), όπως έχει τροποποιηθεί με την παρ.4 του άρθρου 58 του ν. 4310/2014 (Α΄ 258), καταργείται.
   10.  Η περίπτωση στ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 42 του ν.4186/2013 (Α΄ 193) καταργείται.
  11.  Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζονται η ακριβής κατάταξη των Τμημάτων της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν.4186/2013 όπως αντικαθίσταται με το παρόν,  στα Επιστημονικά Πεδία και οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση. Οι προαναφερθείσες αποφάσεις εκδίδονται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύουν για τις πανελλαδικές εξε-τάσεις του επόμενου σχολικού έτους.
    12. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο χρόνος διενέργειας των ενδοσχολικών γραπτών απολυτηρίων εξετάσεων στη Γ΄ τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και στη Δ΄ τάξη του Εσπερινού Γενικού Λυκείου.
   13. Η ισχύς της παρούσας ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Α άρχεται από το διδακτικό έτος 2015-2016.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Β
ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

   1. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του ν. 4186/2013 (Α΄193), αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Τα Επαγγελματικά Λύκεια (Δημόσια ή Ιδιωτικά, σύμφωνα με το πλαίσιο λειτουργίας των Ιδιωτικών Σχολείων - ν. 682/1977) διακρίνονται σε Ημερήσια και Εσπερινά. Ημερήσια και Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια ιδρύονται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στην απόφαση αυτή ορίζεται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία των ανωτέρω σχολείων».
   2. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του ν. 4186/2013 (Α΄193) , αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Επαγγελματικά Πειραματικά Λύκεια και Επαγγελματικά Λύκεια Ειδικής Αγωγής ιδρύονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
  3. Στο άρθρο 8 του ν.4186/2013, μετά την Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων και τους αντίστοιχους Τομείς και Ειδικότητές της προστίθενται οι ακόλουθες Ομάδες Προσανατολισμού με τους αντίστοιχους Τομείς και τις αντίστοιχες ειδικότητες:
«Ομάδα Προσανατολισμού Υγείας-Πρόνοιας και Αισθητικής-Κομμωτικής
Τομέας Υγείας – Πρόνοιας
Βοηθός Νοσηλευτή
Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων
Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
Βοηθός Φυσικοθεραπευτή
Βοηθός Οδοντοτεχνίτη
Βοηθός Ακτινολογικών Εργαστηρίων
Βοηθός Φαρμακείου
Βοηθών Χημικών Εργαστηρίων και ποιοτικού ελέγχου
Τομέας Αισθητικής - Κομμωτικής
Αισθητικής Τέχνης
Κομμωτικής Τέχνης
Ομάδα Προσανατολισμού Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Εφαρμογών
Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών
Γραφικών Τεχνών
Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων
Αργυροχρυσοχοΐας
Συντήρηση Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης
Ψηφιδογραφίας – Υαλογραφίας
Τομέας Βιομηχανικού Σχεδιασμού
Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος
Επιπλοποιίας – Ξυλογλυπτικής»
     4. Στο τέλος του άρθρου 8 του ν.4186/2013 προστίθενται τα ακόλουθα εδάφια:
 «Σε περίπτωση που δεν κατατεθούν προτάσεις εκ μέρους των Περιφερειακών Επιτροπών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Π.Ε.Ε.Ε.Κ.) εντός είκοσι (20) ημερών από την υποβολή προς αυτές του σχετικού αιτήματος, η προβλεπόμενη στο άρθρο αυτό απόφαση εκδίδεται και χωρίς τις προτάσεις τους. Κατ΄ εξαίρεση και για τις ανάγκες του σχολικού έτους 2015-2016 με αποφάσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, οι οποίες εκδίδονται ύστερα από εισήγηση των οικείων Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, συστήνονται στα ΕΠΑ.Λ. οι τομείς και οι ειδικότητες της υποπαραγράφου 3, όπου θα τοποθετηθούν οργανικά στις θέσεις της ειδικότητάς τους οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με τις διατάξεις του άρθρου 82 του ν.4172/2013 (Α΄167).»
   5. Στο τέλος της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν.4186/2013 προστίθεται:
«5. Ομάδα Προσανατολισμού Υγείας-Πρόνοιας και Αισθητικής-Κομμωτικής
Αγωγή Υγείας (3 ώρες)
Στοιχεία Υγιεινής και Ιατρικής Βιολογίας (2 ώρες)
Πρώτες Βοήθειες (2 ώρες)
Επικοινωνία, Διαπροσωπικές Σχέσεις (2 ώρες)
Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός − Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια και Υγιεινή (2 ώρες),
Εφαρμογές Πληροφορικής (2ώρες).
6. Ομάδα Προσανατολισμού Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Εφαρμογών
Ελεύθερο Σχέδιο (3 ώρες),
Αρχές Σύνθεσης (3 ώρες),
Ιστορία της Τέχνης (2 ώρες),
Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός − Περιβάλλον Εργασίας –   Ασφάλεια και Υγιεινή (2 ώρες),
Εφαρμογές Πληροφορικής (3 ώρες).»

  6.  Στην παράγραφο 5 του άρθρου 46 του ν.4186/2013, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου  10 του Ν. 4283/2014 (Α΄ 189),  προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:
«Το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΕΠΑ.Σ. οι οποίες καταργήθηκαν εντάσσεται οργανικά αυτοδικαίως στο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΕΠΑ.Λ., σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου. Επίσης, το εκπαιδευτικό προσωπικό των  ΕΠΑ.Λ.  τα οποία καταργήθηκαν εντάσσεται οργανικά αυτοδικαίως στο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΕΠΑ.Λ. σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις.»
 7. Η παράγραφος 10 του άρθρου 26 του ν.3879/2010 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, ύστερα από σχετική αίτηση των δημόσιων Ι.Ε.Κ. που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, είναι δυνατή η ολική ή μερική διάθεση εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημόσια Ι.Ε.Κ., κατά προτεραιότητα σε όσα εδρεύουν στην περιοχή αρμοδιότητας της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για την κάλυψη του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου τους. Η κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των δημόσιων Ι.Ε.Κ. γίνεται κατά προτεραιότητα από τους εκπαιδευτικούς που διατίθενται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο και, εφόσον αυτοί δεν επαρκούν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».
    8. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παραγράφου 10 του άρθρου 26 του ν.3879/2010, όπως αυτή αντικαθίσταται με το παρόν.
  9. Οι ειδικότητες των ΕΠΑΣ εντάσσονται σε παρεμφερείς τομείς των ΕΠΑΛ με κατάλληλη προσαρμογή των προγραμμάτων τους. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων καθορίζονται όλα τα σχετικά ζητήματα για την εφαρμογή της υποπαραγράφου αυτής, συμπεριλαμβανομένων και των σχολών των ΤΕΙ στις οποίες δύνανται οι ενδιαφερόμενοι να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
 10. Το άρθρο 10 του Ν.4186 / 2013(Α΄ 193), όπως  έχει αντικατασταθεί με την παρ.4 του άρθρου 72 του ν.4310/2014 (Α΄ 258),  αντικαθίσταται ως εξής:
    «1. Τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του «Δευτεροβάθμιου και Μεταδευτεροβάθμιου Κύκλου Σπουδών», και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης του Επαγγελματικού Λυκείου καθορίζονται  με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του  Ι.Ε.Π. και περιλαμβάνουν:
α) Σαφώς διατυπωμένα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα, που αναλύονται σε γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες ανά μάθημα, τομέα και ειδικότητα.
β) Διδακτέα ύλη διαμορφωμένη σύμφωνα με τα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα κάθε μαθήματος. Η διδακτέα ύλη των μαθημάτων εργαστηριακής εκπαίδευσης συνοδεύεται από παράρτημα, που περιγράφει τον απαιτούμενο εργαστηριακό εξοπλισμό για την υλοποίησή τους.
γ) Οδηγίες διδασκαλίας, συμπεριλαμβανομένων και των διδακτικών τεχνικών, των μεθόδων διδασκαλίας και των ενδεδειγμένων εποπτικών μέσων.
   2. Τα κατά την προηγούμενη παράγραφο αναλυτικά προγράμματα σπουδών διαμορφώνονται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ευρωπαϊκού συστήματος πιστωτικών μονάδων για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (EuropeanCreditSystemforVocationalandEducationandTraining – ECVET), που περιγράφεται στη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2009 (Ε.Ε. C 155/02 της 8.7.2009).
  3. Για τη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών κάθε τομέα και ειδικότητας λαμβάνονται υπόψη, εφόσον υπάρχουν, και τα σχετικά επαγγελματικά περιγράμματα που πιστοποιούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 3369/2005 (Α΄171).
   4. Τα ωρολόγια και τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών επανεκτιμώνται, αξιολογούνται και, αν κριθεί σκόπιμο, ανανεώνονται.
   5. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.»
  11. Η δεύτερη περίοδος της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν.4186/2013 (Α΄ 193), αντικαθίσταται ως εξής: «Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα της Γ΄ Τάξης Ημερήσιων και Δ΄ Τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., δύο μαθήματα γενικής παιδείας με συντελεστή βαρύτητας 1,5 και δύο μαθήματα ειδικότητας με συντελεστή βαρύτητας 3,5 τα οποία καθορίζονται με υπουργική απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεξάγονται, μετά την απόλυση του μαθητή από το Επαγγελματικό Λύκειο, σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που προκύπτουν αποκλειστικά από κεντρική επιτροπή εξετάσεων. Οι ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις μπορούν να επαναλαμβάνονται κατά το ίδιο σχολικό έτος, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν ειδικά αιτιολογημένης γνώμης του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων.»
12. Η ισχύς της παρούσας παραγράφου Β άρχεται από το διδακτικό έτος 2015-2016.
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Γ
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

        1. Ειδικά για το σχολικό έτος 2014-2015 ρυθμίζονται με Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ζητήματα περί της αξιολόγησης των μαθητών των  Α΄ και Β΄ τάξεων του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄, Β΄ και Γ΄ Τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου καθώς και των Α΄ και Β΄ Τάξεων του Ημερήσιου και Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου, και ειδικότερα: α) γενικά θέματα (χαρακτηρισμός των διδασκόμενων μαθημάτων, κλάδοι μαθημάτων, βαθμολογική κλίμακα), β) θέματα σχετικά με τις γραπτές προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών (τρόπος ορισμού θεμάτων, εξεταστέα ύλη, τρόπος εξέτασης των μαθημάτων, διενέργεια των εξετάσεων, ζητήματα των μαθητών που δεν προσέρχονται στις γραπτές εξετάσεις),  γ) θέματα σχετικά με την ετήσια επίδοση του μαθητή (τρόπος εξαγωγής του βαθμού προαγωγής/βαθμού ετήσιας επίδοσης, προϋποθέσεις προαγωγής, επανεξέταση μαθητών, θέματα προαγωγής μαθητών που έχουν φοιτήσει σε ξένα σχολεία του εξωτερικού, θέματα κατατακτηρίων εξετάσεων των «κατ’ ιδίαν διδαχθέντων» μαθητών).
       Κατά τη ρύθμιση των ανωτέρω θεμάτων περί της αξιολόγησης των μαθητών των  Α΄ και Β΄ τάξεων του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄, Β΄ και Γ΄ Τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου καθώς και των Α΄ και Β΄ Τάξεων του Ημερήσιου και Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου λαμβάνεται υπ’όψιν προεχόντως ότι: α)  τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων ορίζονται αποκλειστικά από τον διδάσκοντα/τους διδάσκοντες το μάθημα, ενώ η Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας δύναται να λειτουργήσει ως προαιρετικό συμβουλευτικό εργαλείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς, β) ο γενικός μέσος όρος προαγωγής των μαθητών είναι εννέα και πέντε δέκατα (9,5) και  γ) τα μαθήματα των Α΄ και Β΄ Τάξεων του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου, καθώς και της Α΄ Τάξης του Εσπερινού Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε τρεις (3) ομάδες, ενώ τα μαθήματα των Β΄ και Γ΄ Τάξεων του Εσπερινού Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε δύο (2) ομάδες.
Κατά τα λοιπά ισχύουν τα ΠΔ 60/2006 (Α΄ 65) και ΠΔ 50/2008 (Α΄ 81) όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν.
   2.  Για τα σχολικά έτη 2014-2015 και 2015-2016 και μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των Β΄ και Γ΄ τάξεων των ημερησίων ΕΠΑ.Λ. και των Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεων των εσπερινών ΕΠΑ.Λ. με τις ειδικότητες του άρθρου 8 του ν.4186/2013 όπως αυτό συμπληρώθηκε με τις διατάξεις της ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Β του παρόντος, οι εκπαιδευτικοί των ομάδων προσανατολισμού και των ειδικοτήτων που προστίθενται με την ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ Β του παρόντος  διατίθενται ανάλογα με τις υφιστάμενες εκπαιδευτικές και διοικητικές ανάγκες σε υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Όλες οι λεπτομέρειες των διαθέσεων ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ειδικά οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί που διαθέτουν και δεύτερο αναγνωρισμένο πτυχίο μπορεί να διατίθενται με αίτησή τους για συμπλήρωση ωραρίου μερικά ή και ολικά, σε άλλη σχολική μονάδα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με απόφαση του οικείου διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 3. Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 42 του ν. 4186/2013 (Α΄193) όπως προστέθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 45 του ν. 4264/2014 (Α΄ 118) και όπως  τροποποιήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 59 του ν. 4310/2014 (Α΄ 258) καταργείται.
 4. Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 6 του άρθρου 43 του ν. 4186/2013 (Α΄193) όπως προστέθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 45 του ν. 4264/2014 (Α΄ 118) καταργείται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου