«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Οι 5 προτάσεις για το νέο μισθολόγιο


από ΕΘΝΟΣ

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Οι 5 προτάσεις για το νέο μισθολόγιο

Το ποσοστό των περικοπών στην προσωπική διαφορά που... απολαμβάνουν 60.000 υπάλληλοι, αλλά και το ύψος του εισαγωγικού μισθού αποτελούν τα «αγκάθια» μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, τα οποία θα αποδοθούν με τη μορφή αυξήσεων σε υπαλλήλους με υψηλά προσόντα αλλά και επιδομάτων που θα λαμβάνουν οι 4.408 νέοι προϊστάμενοι.  Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, τα οποία θα αποδοθούν με τη μορφή αυξήσεων σε υπαλλήλους με υψηλά προσόντα αλλά και επιδομάτων που θα λαμβάνουν οι 4.408 νέοι προϊστάμενοι.
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζονται διάφορα σενάρια που αφορούν την ανακατανομή των 15,2 δισ. ευρώ που αφορούν τη μισθοδοσία των 630.000 περίπου δημοσίων υπαλλήλων, αφού η συμφωνία με τους δανειστές αφορά τη δικαιότερη κατανομή των κονδυλίων για το μισθολόγιο του Δημοσίου καθώς θα επιφέρουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές στο Δημόσιο που αφορούν τόσο τις 5.500 απολύσεις που υπολείπονται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 15.000 για τη διετία 2013 - 2014, όσο και τις αλλαγές στο Μισθολόγιο.
«Πολεμικό» κλίμα
Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί υπό το «πολεμικό» κλίμα που έχουν διαμορφώσει οι δηλώσεις στελεχών το ΠΑΣΟΚ κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, που τον κατηγορούν για μονομερείς ενέργειες δίχως σχέδιο, ενώ από την άλλη πλευρά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφήνει υπόνοιες ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συμφωνήσει στις αλλαγές του μισθολογίου και τώρα κάνει πως δεν γνωρίζει τίποτα.
Το ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Μητσοτάκη για τα σενάρια περί μείωσης του εισαγωγικού μισθού που είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ από την άλλη πλευρά έχει ανοίξει η συζήτηση για περικοπές σε μισθούς που διατηρούν την προσωπική διαφορά.
Τα σενάρια που θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών αφορούν παρεμβάσεις και περικοπές σε μισθολογικά και μη μισθολογικά κόστη προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα τα οποία θα αποδοθούν είτε σε μικρές αυξήσεις στους προσοντούχους υπαλλήλους είτε σε αύξηση των επιδομάτων που θα λαμβάνουν οι 4.408 νέοι προϊστάμενοι.
Από το ύψος του «κουμπαρά» που θα διαμορφωθεί θα εξαρτηθεί και το μέγεθος των παρεμβάσεων που θα κάνει η κυβέρνηση στο μισθολόγιο σε μία έντονη πολιτική περίοδο όπου ενδέχεται να γίνουν βουλευτικές εκλογές μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους.
Οι παρεμβάσεις στο Μισθολόγιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση περιλαμβάνει πέντε μέτρα που θα τεθούν προς συζήτηση στην επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Εως το 2017 Περικοπές στην προσωπική διαφορά
Μείωση των αποδοχών 60.000 υπαλλήλων των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ οι οποίοι λαμβάνουν ακόμα την προσωπική διαφορά. Το συνολικό ύψος της προσωπικής διαφοράς είναι 220 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά (110 εκατ. ευρώ) αποδίδονται σε υπαλλήλους στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συγκεκριμένο υπουργείο εργάζονται δύο υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι λαμβάνουν προσωπική διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο μισθολόγιο που φτάνει τα 1.100 ευρώ (!), δηλαδή παρά τις δραματικές περικοπές που έχουν υποστεί από το 2010 οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, αυτοί λαμβάνουν έναν... μισθό παραπάνω από τους συναδέλφους τους με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία σε άλλα υπουργεία. Η μείωση θα γίνει -σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο- σε βάθος τριετίας με περικοπή του 50% το 2015 και τα υπόλοιπα μέχρι και το 2017.
Ετσι, ένας υπάλληλος που αμείβεται με 2.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 600 αποτελούν προσωπική διαφορά, θα δει τις αποδοχές του να μειώνονται κατά 300 ευρώ το 2015 και να λαμβάνει 1.700 ευρώ μεικτά. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και προτάσεις να μην περικοπεί στο σύνολό της αλλά κατά ένα ποσοστό και εφάπαξ. Στο σενάριο της περικοπής της προσωπικής διαφοράς αντιστέκονται οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι, προκειμένου να διατηρήσουν τις υπερβάλλουσες αποζημιώσεις, έχουν καταθέσει πρόταση για δημιουργία ειδικού μισθολογίου μόνο για τους εργαζομένους στο δικό τους υπουργείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οδηγός ή φύλακας στο υπουργείο Οικονομικών που ανήκει στην κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης λαμβάνει 600 ευρώ περισσότερα από συνάδελφό του με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Νεοπροσλαμβανόμενοι Εισαγωγικός μισθός 680 € και στο Δημόσιο
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει προτείνει την εξίσωση του εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο με αυτήν του ιδιωτικού τομέα. Ετσι ο εισαγωγικός μισθός θα φτάσει στα 680 ευρώ (για τους ΥΕ) και θα συμπαρασύρει τους βασικούς μισθούς όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών. Ομως, η πρόταση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορά τη δημιουργία ενός νέου βαθμού (Ζ) όπου θα εντάσσονται όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι για δοκιμαστική περίοδο των 2 ετών πριν μονιμοποιηθούν. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αυτή την πρόταση που διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ δεν θα επηρεαστούν οι υπόλοιποι μισθοί που αποδίδονται ανά βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο.
Από 50 - 270 € Αυξήσεις σε αμοιβές προϊσταμένων
Από τα ποσά που θα εξασφαλιστούν από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς που εκτιμώνται ότι για το 2015 θα ανέλθουν σε 100 εκατ. ευρώ περίπου, θα εξασφαλιστούν κονδύλια που θα κατευθυνθούν στις αυξήσεις των αμοιβών των προϊσταμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση κατευθύνεται να αυξήσει τα επιδόματα θέσεων ευθύνης κατά 20%-30% ή κατά 50-270 ευρώ ανάλογα με τη θέση που καταλαμβάνουν στην ιεραρχία.
Υπάλληλοι ΔΕ - ΥΕ Στασιμότητα και μειώσεις αποδοχών
για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης οι προαγωγές - που θα επιφέρουν και αυξήσεις στους μισθούς - θα απελευθερωθούν, ενώ οι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν καθηλωμένοι βαθμολογικά και μισθολογικά. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθούν αυξήσεις στους υπάλληλους ΠΕ και ΤΕ λόγω της βαθμολογικής τους εξέλιξης,
ενώ θα μειωθούν οι αποδοχές των ΔΕ και ΥΕ αφού παραμένουν καθηλωμένοι βαθμολογικά για τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για την παρέμβαση με αύξηση των μισθολογικών κλιμακίων μεταξύ των βαθμών προκειμένου να δίδονται μικρές αυξήσεις λόγω της χρονολογικής ωρίμανσης.
Για... λίγους «Ξεπάγωμα» του συστήματος προαγωγών
Από το 2016 θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία και το σύστημα των προαγωγών που έχει παγώσει από το 2010. Το ΠΑΣΟΚ έχει εισηγηθεί ένα σύστημα αξιολόγησης με βάση τη στοχοθεσία, σύμφωνα με το οποίο οι παραγωγικοί υπάλληλοι θα λαμβάνουν αυξήσεις, ενώ οι υπόλοιποι θα παραμένουν στάσιμοι. Ομως, το ξεπάγωμα των προαγωγών θα κοστίσει περίπου 500 εκατ. ευρώ και στην κυβέρνηση επεξεργάζονται σενάρια για τον περιορισμό των βαθμολογικών και μισθολογικών εξελίξεων των υπαλλήλων, όπως η ποσόστωση των υπαλλήλων που θα ανεβαίνουν βαθμίδα.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ nbtsitsas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου