Oι περισσότεροι γονείς , παράλληλα με την αγωνία μας για ένταξη του παιδιού μας... στο σχολείο, όταν ξεκινάει τα πρώτα του βήματα στο Δημοτικό ή ακόμα και στο Νηπιαγωγείο, ενδιαφερόμαστε και για την εκγύμναση του ή ακόμα και για την κοινωνικοποίηση του μέσω της άθλησης και για το λόγο αυτό απευθυνόμαστε συνήθως στα αθλητικά σωματεία της περιοχής μας.
Όμως, πόσοι από εμάς γνωρίζουμε, πως η συστηματική συμμετοχή του παιδιού μας σε ένα ομαδικό άθλημα κατά τη διάρκεια της σχολικής του ζωής, πέρα από το παραπάνω οφέλη, μπορεί να του εξασφαλίσει σημαντική μοριοδότηση για την εισαγωγή του στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα;
Η μοριοδότηση μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους. Κυρίως μέσω του σωματειακού αθλητισμού όπου υπάρχουν πολλοί αθλητικοί σύλλογοι στο Δήμο Διονύσου που μπορούν να προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα, με τη συμμετοχή του παιδιού σε αντίστοιχους αγώνες σε όλες τις κατηγορίες και στα πρωταθλήματα που διεξάγουν οι ομοσπονδίες μπάσκετ, βόλεϊ ή χάντμπολ (πχ μίνι παίδων, κορασίδων, εφήβων κτλ) αλλά και μέσω του Σχολικού Αθλητισμού.
Tα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα Λυκείων, τα οποία εντάσσονται και στην μοριοδότηση των Πανελληνίων εξετάσεων για εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, διεξάγονται με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, μέσω των αρμοδίων Διευθύνσεων Φυσικής Αγωγής.
Κάθε σχολική χρονιά διοργανώνονται πρωταθλήματα των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων στα παρακάτω ομαδικά αθλήματα:
• Καλαθοσφαίριση (μαθητών και μαθητριών)
• Πετοσφαίριση (μαθητών και μαθητριών)
• Χειροσφαίριση (μαθητών και μαθητριών)
• Ποδόσφαιρο ((μαθητών)
Προνόμια διακριθέντων αθλητών πανελληνίων σχολικών πρωταθλημάτων
Με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (για πέρυσι άρθ. 38 του ΦΕΚ 24Α/2013) καθορίζεται το ποσοστό εισακτέων και η προσαύξηση των μορίων των πρωταθλητών σχολικών αγώνων - υποψηφίων για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ως εξής:
Εισάγονται σε σχολές ή τμήματα των ΑΕΙ ή ΤΕΙ οι διακριθέντες αθλητές με 1η πανελλήνια νίκη στους σχολικούς αγώνες, εφόσον συγκεντρώνουν αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με το 90% του αριθμού των μορίων του τελευταίου εισαχθέντος στη συγκεκριμένη σχολή στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος, κατά τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 (A΄188), όπως ισχύει, ύστερα από προσαύξηση του συνόλου των μορίων τους κατά 20% για τα ΤΕΦΑΑ και κατά 10% για οποιαδήποτε άλλη σχολή ή τμήμα των ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
Όσοι κατέκτησαν τη 2η θέση λαμβάνουν προσαύξηση 20% για τα ΤΕΦΑΑ και 8% για τις υπόλοιπες σχολές ΑΕΙ/ΤΕΙ και όσοι τερμάτισαν στην 3η θέση έχουν προσαύξηση 7% για ΑΕΙ/ΤΕΙ και 20% για τα ΤΕΦΑΑ.
Παράδειγμα: Έστω ότι μαθήτρια που ήρθε 3η στο Σχολικό Πρωτάθλημα Γυναικείου Χάντμπολ, επιθυμεί να εισαχθεί στο τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας, που είχε βάση 15.860 μόρια. Θα πρέπει η εν λόγω μαθήτρια, μετά την προσαύξηση των μορίων της κατά 7%, να συγκεντρώσει 14.274 μόρια, δηλαδή το 90% του τελευταίου εισαχθέντα, για να διεκδικήσει μια από τις θέσεις που δίνονται στους αθλητές. Δηλαδή αν καταφέρει να συγκεντρώσει 13.340 μόρια λαμβάνει την προσαύξηση του 7%, τα μόρια της ανέρχονται στα 14.274 και έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τις επιπρόσθετες θέσεις. Δηλαδή η εν λόγω υποψήφια έχει κέρδος 2.520 μόρια.
Ποιοι μαθητές έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους σχολικούς αγώνες ;
Στα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα Λυκείων, μετέχουν μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν σε Δημόσιο ή Ιδιωτικό Ενιαίο Λύκειο, Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο (Τ.Ε.Ε.) ή σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα αρμοδιότητας του Υπ.Ε.Π.Θ., του οποίου ο τίτλος αποφοίτησης είναι ισότιμος με τον τίτλο του Ενιαίου Λυκείου.
Για να μπορούν όμως να επωφεληθούν των προνομίων και της μοριοδότησης για της πανελλήνιες εξετάσεις, θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να συντρέχουν και τα εξής :
α) Μαζί με την μοριοδότηση (7% ή 8% ή 10%) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ το 90% ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ της σχολής που ενδιαφέρονται.
β) Να έχουν εγγραφεί στον ειδικό πίνακα των διακριθέντων αθλητών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, να είναι ενεργοί αθλητές και να μετέχουν σε αντίστοιχο αθλητικό σωματείο και να λάβουν σχετική βεβαίωση γι'αυτό.
γ) Να έχουν συμμετοχή (στα ομαδικά αθλήματα) τουλάχιστον στο 50% του πρωταθλήματος, στο οποίο διακρίθηκαν.
Διευκρίνηση: Ο αριθμός των αθλητών που εισάγονται κατ'αυτόν τον τρόπο στα ΤΕΦΑΑ και στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, είναι επιπρόσθετος του ανακοινωθέντος αριθμού εισακτέων. Δηλ. ΔΕΝ ΚΛΕΒΟΥΝ τις θέσεις κανενός.
Επίπεδο συναγωνισμού και δυνατότητες
Όπως μπορεί να δει κανείς από τα ομαδικά αθλήματα που παίρνουν μέρος στα σχολικά πρωταθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ), γυναικεία ομάδα δεν έχει το ποδόσφαιρο, ενώ σε επίπεδο συναγωνισμού, όσο μαζικότερο είναι το άθλημα, τόσο περιορίζονται και οι πιθανότητες διάκρισης.
Με το ποδόσφαιρο ασχολούνται σχεδόν όλα τα αγόρια, με μηδαμινές ελπίδες διάκρισης σε σχολικό πρωτάθλημα, ενώ αντίθετα στο χάντμπολ, με την ύπαρξη πανελλαδικά περίπου 60 ομάδων, οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ μεγάλες.
Δεν συζητάμε το πόσο αυξάνονται οι πιθανότητες στο γυναικείο χάντμπολ, το οποίο, μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα, αλλά αυτό που μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα, είναι πως στη χώρα μας υπάρχουν νεαρά κορίτσια με μεγάλο ταλέντο, τα οποία δουλεύοντας επί χρόνια, καταφέρνουν να φτάσουν σε πολύ υψηλό επίπεδο στο άθλημα.
Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Χάντμπολ
Τα κορίτσια της ομάδας χάντμπολ του Γενικού Λυκείου Κ. Νευροκοπίου, δηλαδή ουσιαστικά οι αθλήτριες της ομάδας χάντμπολ «ΑΟ ΑΚΡΙΤΕΣ 2005», πέτυχαν μια πολύ σπουδαία διάκριση, αφού κατάφεραν να πάρουν την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Χειροσφαίρισης 2011-2012, κερδίζοντας το 2ο ΓΕΛ Σαλαμίνας.
Πρωτιά στο πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα κοριτσιών του χάντμπολ 2013-2014 και για το Γενικό Λύκειο Προσοτσάνης. Η ομάδα χάντμπολ των κοριτσιών (οι περισσότερες αθλήτριες του Α.Ο. Προσοτσάνης) κέρδισε στον μεγάλο τελικό το Λύκειο Γιαννιτσών, κατακτώντας την πρώτη θέση.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα προανέφερα, δεν είναι μικρό πράγμα η κατάκτηση της 3ης θέσης πανελλαδικά, αν σκεφτεί κανείς, ότι η επιτυχία αυτή θα βοηθήσει τα κορίτσια που συμμετείχαν από την Ά έως τη Γ΄ Λυκείου, εφ'όσον δώσουν εξετάσεις, και στην εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, δεδομένου ότι για τμήματα της Γυμναστικής Ακαδημίας θα πριμοδοτηθούν στα μόρια με ποσοστό 15%, ενώ για οποιοδήποτε άλλο τμήμα θα πριμοδοτηθούν με 7%.
Αθλητικός Όμιλος Άνοιξης Χάντμπολ
Το τμήμα Χάντμπολ του Α.Ο.Άνοιξης, στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, είναι μέλος της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδος (Ο.Χ.Ε) και θα πάρει μέρος στους αγώνες χάντμπολ που θα διοργανώσει η ΕΣΧ Αττικής για την περίοδο 2014-2015.
Ο Ομοσπονδιακός Προπονητής Ανάπτυξης της ΟΧΕ, πρώην Πρωταθλητής Ελλάδος, κος Κώστας Κότσιρας, θα είναι για 2η χρονιά στο τιμόνι του Α.Ο. Άνοιξης, με στόχο να δημιουργήσει μια αθλητική κυψέλη για εκατοντάδες παιδιά, προάγοντας την ιδέα του αθλητισμού και του «ευ αγωνίζεσθαι».
Ο Α.Ο.Α είναι το μοναδικό αθλητικό σωματείο του Δήμου Διονύσου που καλλιεργεί το άθλημα της χειροσφαίρισης, όπου μπορούν να αθληθούν παιδιά από 5 χρονών και άνω. Οι εγγραφές για τη νέα σεζόν ξεκινάνε από αρχές Σεπτεμβρίου.
Η ομάδα θα πάρει μέρος στο πρωτάθλημα στις κατηγορίες μίνι αγόρια (γεν.2002-2003), μίνι κορίτσια (γεν.2002-2003) και προμίνι αγόρια και κορίτσια (γεν.2004 και άνω).
Μάριος Λουκάτος
Έφορος Χάντμπολ Α.Ο. Άνοιξης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου