«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Τροπολογίες για μόνιμους διορισμούς και να μην απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός ζητά η ΟΛΜΕ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Η ΟΛΜΕ με επιστολή που απέστειλε προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ζητά από ον Α. Λοβέρδο, στο Σχέδιο Νόμου «ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» που συζητείται αύριο στη Βουλή ζητά από τον Α. Λοβέρδο   να καταθέσει   νομοθετικές πρωτοβουλίες (προσθήκες ή τροπολογίες) για τα παρακάτω:
 1.    ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Να καλυφθούν όλα τα κενά εκπαιδευτικών τώρα, με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Για το σχολ. έτος 2014-2015 άμεσος  διορισμός όσων είναι διοριστέοι από το 2008 (ΑΣΕΠ) και οι υπόλοιποι από τους πίνακες προϋπηρεσίας αναπληρωτών. Να αναγνωριστεί ολόκληρη η προϋπηρεσία αναπληρωτών-ωρομισθίων από το 2010.
Να καταργηθούν οι αντίστοιχες διατάξεις του ν.3848/10.
2.    ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ: Να μη γίνει καμιά απόλυση εκπαιδευτικού και να προκηρυχθούν άμεσα όσες επιπλέον θέσεις απαιτούνται, ώστε να μην απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός από το σύνολο των εκπαιδευτικών που είναι σε διαθεσιμότητα ή υπό απόλυση. Επαναφορά όλων των ειδικοτήτων και των τομέων που καταργήθηκαν στη δευτεροβάθμια ΤΕΕ και να επιστρέψουν σε αυτές όλοι οι εκπαιδευτικοί. Κανείς εκπαιδευτικός εκτός Υπουργείου Παιδείας.
3.    Να απαλειφθούν από το Σχέδιο Νόμου   οι τροπολογίες για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
 Ειδικότερα η επιστολή της ΟΛΜΕ, έχει ως εξής:
Σχετικά με το νομοσχέδιο και τις νέες τροπολογίες που κατέθεσε εσπευσμένα το Υπουργείο Παιδείας στη Βουλή:
Διαπιστώνουμε πως για μια ακόμη φορά δεν αντιμετωπίζονται τα σοβαρά και επείγοντα προβλήματα της εκπαίδευσης. Αποδεικνύεται πως όλη η ρητορική της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας το προηγούμενο διάστημα, περί δήθεν στήριξης των εκπαιδευτικών και των δημόσιων σχολείων είχε μόνο επικοινωνιακά χαρακτηριστικά.
Τα σχολεία έχουν υποστεί όλες τις συνέπειες της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ –ΔΝΤ: περικοπές δαπανών, δραματική μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών, προώθηση αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων, διαθεσιμότητες-απολύσεις κ.ά.
Όπως έχουμε ήδη τονίσει και στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, η θεσμοθέτηση  ενός Συμβουλίου Παιδείας με τη συμμετοχή όλων των πρώην Υπουργών Παιδείας, ανθρώπων δηλαδή που υλοποίησαν πολιτικές που είναι υπεύθυνες για τα σοβαρά προβλήματα του δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, εκτός του «επικοινωνιακού θορύβου» προφανώς δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτε το σημαντικό στο χειμαζόμενο δημόσιο σχολείο.
Το Υπουργείο Παιδείας ούτε αυτή τη φορά δεν ικανοποιεί το αίτημά μας για άνοιγμα των πινάκων  προϋπηρεσίας των αναπληρωτών – ωρομισθίων συναδέλφων μας μετά τις 30-6-10 με την αντίστοιχη κατάργηση των διατάξεων του ν.3848/10. Ως ΟΛΜΕ δεν διαφωνούμε με την αυξημένη μοριοδότηση των δυσπρόσιτων περιοχών. Προφανώς όμως δεν είναι η μοριοδότηση που αφήνει τα  σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς για μεγάλο διάστημα, αλλά η πολιτική του Υπουργείου και της κυβέρνησης, που έχουν περικόψει δραματικά τους διορισμούς εκπαιδευτικών (μόνιμων και αναπληρωτών) τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός της τεράστιας μείωσης του αριθμού των εκπαιδευτικών κατά 30% περίπου, καθώς και η μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους με το κλείσιμο των πινάκων (ν. 3848/2010), γεγονός που τους οδηγεί να αρνούνται την πρόσληψή τους σε απομακρυσμένες περιοχές, πόσο μάλλον όταν καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία στα μέσα της χρονιάς ή και πολύ αργότερα σε αρκετές περιπτώσεις!
Καμιά ρύθμιση, παρά τις υποσχέσεις του Υπουργού, δεν προωθεί ούτε σε αυτό το νομοσχέδιο το Υπουργείο Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και έτσι αρκετοί συνάδελφοι απειλούνται με απόλυση. 1540 εκπαιδευτικοί είναι εδώ και 14 μήνες σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ σε άλλους 85 έχει σταματήσει παράνομα η μισθοδοσία τους από 21/3/14. Αυτή η ομηρία πρέπει να σταματήσει και να επιστρέψουν όλοι στις θέσεις τους.
Αντίθετα, με τις τροπολογίες, το Υπουργείο Παιδείας αλλάζει για τέταρτη φορά (!) μέσα σε ένα χρόνο το ν.4186/13, τον οποίο οι ηγεσίες (σημερινή και προηγούμενη) θεωρούν «ευαγγέλιο». Ανακάλυψε στο τέλος Αυγούστου του 2014, ότι υπάρχουν και μετεξεταστέοι που πρέπει να εξετασθούν τον Σεπτέμβριο με το άνοιγμα των σχολείων, από καθηγητές των κατηργημένων ειδικοτήτων, αλλά και ότι τα Εσπερινά ΕΠΑΛ έχουν και Δ’ τάξη, που διαρκεί όλο το σχ. έτος 2014-2015.
Σκάνδαλο αποτελεί το νέο «δωράκι» του Υπουργείου Παιδείας στους ιδιώτες, να λειτουργήσουν για μια ακόμη χρονιά (2014-15) οι ιδιωτικές ΕΠΑΣ ενώ οι δημόσιες έκλεισαν. Αποτελούν συνέχεια των περσινών, χαριστικών στους ιδιώτες, ρυθμίσεων του ν. 4172/13 για την κατάργηση των ειδικοτήτων υγείας-πρόνοιας, εφαρμοσμένων τεχνών και αισθητικής-κομμωτικής και μεταφοράς τους στα ΙΕΚ-ΣΕΚ, του ν.4186/13 για τη λειτουργία ΣΕΚ χωρίς άλλη άδεια από τα ιδιωτικά ΙΕΚ και του ν.4229/14 με τον οποίο τους παρέχεται η δυνατότητα να λειτουργούν και ειδικότητες που δεν υπάρχουν στα δημόσια.
Τέλος σύγχυση προκαλεί, αν δεν κρύβεται κάτι άλλο, το άρθρο 3 της τροπολογίας του Υπουργείου που αναφέρεται στους τίτλους επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, παρουσιάζοντας ως τέτοια τα επίπεδα του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου προσόντων και όχι στα επίπεδα επαγγελματικών προσόντων του ΠΔ38/11 (άρ.11).
Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας να καταθέσει σε αυτό το νομοσχέδιο νομοθετικές πρωτοβουλίες (προσθήκες ή τροπολογίες) για τα παρακάτω:
4.    ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Να καλυφθούν όλα τα κενά εκπαιδευτικών τώρα, με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Για το σχολ. έτος 2014-2015 άμεσος  διορισμός όσων είναι διοριστέοι από το 2008 (ΑΣΕΠ) και οι υπόλοιποι από τους πίνακες προϋπηρεσίας αναπληρωτών. Να αναγνωριστεί ολόκληρη η προϋπηρεσία αναπληρωτών-ωρομισθίων από το 2010.
Να καταργηθούν οι αντίστοιχες διατάξεις του ν.3848/10.
5.    ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ: Να μη γίνει καμιά απόλυση εκπαιδευτικού και να προκηρυχθούν άμεσα όσες επιπλέον θέσεις απαιτούνται, ώστε να μην απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός από το σύνολο των εκπαιδευτικών που είναι σε διαθεσιμότητα ή υπό απόλυση. Επαναφορά όλων των ειδικοτήτων και των τομέων που καταργήθηκαν στη δευτεροβάθμια ΤΕΕ και να επιστρέψουν σε αυτές όλοι οι εκπαιδευτικοί. Κανείς εκπαιδευτικός εκτός Υπουργείου Παιδείας.
6.    Να απαλειφθούν όλες οι χαριστικές  διατάξεις για τους ιδιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου