«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Τα πρακτικά βήματα που πρέπει να γίνουν άμεσα από τους συναδέλφους σχετικά με την αυτοαξιολόγηση


Αριθμ. Πρωτ.: 31                       Παλλήνη: 7 -4-2014
ΕΠΕΙΓΟΝ

Τα πρακτικά βήματα που πρέπει να γίνουν άμεσα από τους συναδέλφους σχετικά με την αυτοαξιολόγηση - Τα σχετικά έντυπα.
Συνάδελφοι – συναδέλφισσες
            Εκρηκτική  κατάσταση επικρατεί σ΄ όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, οι οποίες έχουν μετατραπεί από χώροι εκπαίδευσης και δημοκρατίας, σε χώρους όπου κυριαρχεί πνεύμα και κουλτούρα τρόμου, αυταρχισμού και υποταγής.
            Στις 24/3/2014 το Υπουργείο και ο σύμβουλός του, το ΙΕΠ μας απέστειλαν την εγκύκλιο με απ 44375/Γ1 – ΦΥΛΛΟ  ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ για τους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Μια εγκύκλιο - σπασμωδική κίνηση της αποτυχημένης εκπαιδευτικής πολιτικής τους, που στηρίζεται σε ένα σαθρό υπόβαθρο από λάθη, με σκοπό τη φίμωση του ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στα σχολεία, του Συλλόγου Διδασκόντων.
            Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καλεί όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι αρνήθηκαν με πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων να συμμετέχουν εθελοντικά στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας τους, και οι οποίοι αναμένεται να παραλάβουν το έγγραφο από τις Διευθύντριες/ τους Διευθυντές τον σχολείων τους, που θα ορίζει τη συμμετοχή τους στις ομάδες εργασίας, να καταθέτουν σε δύο αντίγραφα το συνημμένο κείμενο που ακολουθεί (αναλυτικά τα πρακτικά βήματα παράγραφος 2) , να ζητούν από τον διευθυντή να πρωτοκολληθεί και να παίρνουν το ένα ως αντίγραφο και επιβεβαίωση της αντίθεσής και της επιφύλαξης τους για   κάθε νόμιμο δικαίωμα τους.
            Ο Σύλλογός μας, όπως και οι άλλοι σύλλογοι πανελλαδικά, σε συνεργασία με τη ΔΟΕ και το νομικό της τμήμα θα καταφύγει σε αγωγές εναντίον της απόφασης αυτής, για αυτό είναι απαραίτητο να εκφράσετε εγγράφως τη διαφωνία σας με την όλη διαδικασία.
            Επισημαίνει προς τις Διευθύντριες και τους Διευθυντές της περιοχής μας, που οι Σύλλογοι Διδασκόντων των σχολείων τους πήραν ομόφωνες ή κατά μεγάλη πλειοψηφία αποφάσεις να μη συγκροτήσουν οικιοθελώς ομάδες εργασίας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην διατύπωση της πράξης ανάθεσης του ορισμού των εκπαιδευτικών σε ομάδες εργασίας και να διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους, όπως τους ενημέρωσε και η νομική σύμβουλος της ΔΟΕ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο Σύλλογος και οι συνάδελφοι θα είναι αναγκασμένοι να προσφύγουν εκ του νόμου και εναντίων τους, μιας και οι ίδιοι τους όρισαν.
            Στο ερώτημα εάν αυτό είναι συναδελφικό αντιστρέφουμε το ερώτημα «Πόσο συναδελφικό είναι από την πλευρά τους να απαξιώνουν μια απόφαση του Συλλόγου του οποίου προΐστανται και να διατυπώνουν μόνο προφορικά την αντίθεσή τους ή να μην χρησιμοποιούν το δικαίωμα που τους δίνει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας με το άρθρο 25 και να κρίνουν οι ίδιοι ως νομικοί τη νομιμότητα του Υπουργείου;» .
            Συνάδελφοι, επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες και πολλά θα κριθούν από τη στάση όλων μας, δεν κάνουμε καμιά υπαναχώρηση στη θέση μας απέναντι στην αυτοαξιολόγηση και κατά συνέπεια στην αξιολόγηση, που προσπαθεί να περάσει το υπουργείο με αυταρχισμό και δείχνοντας την πυγμή τους απέναντι στους εκπαιδευτικούς.
            Αναγκαζόμαστε να γράψουμε τα πρακτικά βήματα που πρέπει να γίνουν άμεσα, γιατί οι διαδικασίες αυτές είναι πρωτόγνωρες .
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΟΥΝ
ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Όπως τονίζει το ΔΣ της ΔΟΕ σχετικά με το τι θα πρέπει να πράξουν οι συνάδελφοι :
1. Οι Σύλλογοι διδασκόντων ολοκληρώνουν τη σύνταξη πρακτικών με τα οποία δηλώνουν άρνηση για  συμμετοχή στην αυτοαξιολόγηση   και στην εθελοντική συγκρότηση ομάδων εργασίας .
Αφού ήδη έχει δηλωθεί η άρνηση του Συλλόγου Διδασκόντων  (ομόφωνα ή πλειοψηφικά)  ο, η διευθυντής/ν τρια πρέπει να περάσει σε ανάθεση για την ΑΕΕ
Οι Διευθυντές/ντριες αναγράφουν στο Βιβλίο Πράξεων του Διευθυντού και αντίστοιχα Οι Προϊσταμένες/οι αναγράφουν στο Βιβλίο Πράξεων της Προϊσταμένηςπρακτικό με ημερομηνία 7/4/2014 ότι «Έπειτα από την  υπ' αριθ. 44375/Γ1/24-3-2014 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας συντάσσω την παρούσα πράξη με την οποία προχωρώ στη σύσταση ομάδων εργασίας στα πλαίσια της Α.Ε.Ε. Θεωρώ ότι η ενέργεια αυτή αντίκειται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δεδομένου ότι το άρθρο 39 παρ. 5 του Καθηκοντολογίου , η οποία αναθέτει αποκλειστικά και μόνο στο Σύλλογο Διδασκόντων την αρμοδιότητα διενέργειας της διαδικασίας αυτοαξιολόγηση, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη ρητή διάταξη του περιφερειακού Δ/ντή. Επιπρόσθετα, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς αναφέρεται σε περιπτώσεις διαφορετικές από τη διαδικασία αυτοαξιολόγησης, ενώ παράλληλα ο Σύλλογος έχει ήδη λάβει απόφαση επί του θέματος, πράγμα, που βεβαίως σημαίνει, ότι δεν γεννάται ζήτημα αδυναμίας λήψης απόφασης για οποιονδήποτε λόγο.».
Είναι απαραίτητο οι Διευθυντές/ντριες και Προϊσταμένες/οι των Νηπιαγωγείων να διατυπώσουν οπωσδήποτε την παραπάνω άποψη ώστε οι όποιες ευθύνες να βαρύνουν μόνο το Υπουργείο Παιδείας και όχι τους ίδιους.

2.Μετά την πράξη ανάθεσης του Διευθυντή/ντριας ή της/του Προϊσταμένης/ου οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, αφού πάρουν αντίγραφο της πράξης, θα πρέπει να συντάξουν έγγραφο, συνολικά ή ο καθένας χωριστά, το οποίο θα καταθέσουν στο Διευθυντή/ντρια ή στην Προϊσταμένη/ο του σχολείου και θα αναφέρει:
«Κύριε Διευθυντά (ή Κυρία Διευθύντρια) ή Κυρία/ε Προϊσταμένη/ε, έλαβα αντίγραφο της υπ' αριθμόν ........... απόφασής σας με την οποία με ορίζετε μέλος ομάδας εργασίας της Α.Ε.Ε., παρά το γεγονός, ότι η παραπάνω αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στο σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος έχει ήδη αποφασίσει επί του θέματος. Με το παρόν έγγραφο σας δηλώνω ότι θεωρώ την εντολή σας παράνομη, ελλείψει αρμοδιότητας και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου».
Σημειώνουμε ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να συντάξουν το κείμενο σε δύο αντίτυπα ώστε στο ένα από αυτά να προστεθεί ο αριθμός πρωτοκόλλου του σχολείου.
Η άσκηση του δικαιώματος της αναφοράς σε περίπτωση που ο υπάλληλος θεωρεί ότι η εντολή που έχει λάβει είναι παράνομη, αποτελεί δικαίωμα και παράλληλα υποχρέωση του υπαλλήλου (σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα) και έτσι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα.
3. Αποστέλλουμε στη Διεύθυνση   έγγραφο-διαβιβαστικό με ημερομηνία 7/4/2014 στο οποίο αναγράφουμε :
"Σας αναφέρουμε ότι ο Διευθυντής/ντρια του …… ή η Προϊσταμένη του ....... Νηπιαγωγείου  σύμφωνα υπ' αριθ. 44375/Γ1/24-3-2014 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας υποχρεώθηκε να κάνει ανάθεση στην ολομέλεια διδασκόντων του Νηπιαγωγείου  για την ΑΕΕ."
ΔΕ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΕΓΓΡΑΦΟ  (ούτε πρακτικά, ούτε την ανάθεση) παρά μόνο το διαβιβαστικό
 Φωτοαντίγραφα των πρακτικών και των αναθέσεων θα σταλούν   στη ΔΟΕ, αν μας ζητηθούν προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για ένδικα μέσα. Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΟΕ έχει ήδη δώσει εντολή στη Νομική της Σύμβουλο για κατάθεση αίτησης ακύρωσης της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και θα προχωρήσει σε επιλεγμένες νομικού χαρακτήρα κινήσεις.
ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΕΧΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ                             ΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
Πηγή: Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Άλέξανδρος Δελμούζος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου