«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Ανακοινώνουν προσλήψεις, κρύβουν τις απολύσεις

Eπικοινωνιακή λαίλαπα -εν όψει εκλογών- ανέλαβε η κυβέρνηση για 14.000 προσλήψεις στο Δημόσιο μέσα στο 2014 αποσιωπώντας ευσχήμως το γεγονός ότι αυτές, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, θα εξισωθούν με -τουλάχιστον- 11.000 απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν στο ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή μέσα στο 2014...


Εκτός όμως από την παράθεση των «στεγνών» αριθμών, δύο σημαντικά στοιχεία έρχονται να ανατρέψουν ό,τι μέχρι τώρα ίσχυε στο Δημόσιο με τη μορφή των «μεταρρυθμίσεων»: έτσι είναι γεγονός, πρώτον, ότι το εργασιακό στάτους...
εκείνων που απολύονται δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με εκείνο όσων θα προσληφθούν, αφού ήδη προβλέπονται οι «ευέλικτες» σχέσεις εργασίας και στο Δημόσιο με «νοικιασμένους» εργαζομένους ή με εργαζομένους σε κοινωφελή εργασία.

Δεύτερον, καταλύεται μια κατάκτηση των εργαζομένων που χρονολογείται από τον περασμένο αιώνα, δηλαδή η μονιμότητα στο Δημόσιο (κατοχυρώθηκε συνταγματικά το 1911), με την παράκαμψη της συνταγματικής προστασίας μέσω του τεχνάσματος της κατάργησης της θέσης του εργαζομένου.

Οι προσλήψεις

Ωστόσο ξεκίνησαν, ήδη, ένα μήνα πριν απ' τις εκλογές (αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές) οι διαδικασίες για την πρόσληψη 14.000 μόνιμων υπαλλήλων σε στενό, αλλά και ευρύ δημόσιο τομέα, με πέντε υπουργεία να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσλήψεων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης που έφερε στο φως χθες ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Μέγκα, οι 14.165 προσλήψεις κατανέμονται ως εξής:

* Υπουργείο Οικονομικών: 2.139 προσλήψεις.
* Υπουργείο Υγείας: 2.000 προσλήψεις.
*Υπουργείο Εργασίας: 1.493 προσλήψεις.
*Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: 1.120 προσλήψεις.
*Υπουργείο Εθνικής Αμυνας: 1.119 προσλήψεις.

Στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών και Μακεδονίας-Θράκης δεν θα γίνει καμία πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων.

Από το συνολικό αριθμό των προσληφθέντων οι 13.583 αφορούν στο στενό δημόσιο τομέα και οι 582 τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ηδη, έχουν φθάσει στο ΑΣΕΠ οι πρώτες προκηρύξεις που αφορούν στην επιλογή μόνιμων υπαλλήλων για το υπουργείο Οικονομικών, τις εφορίες και την ΕΛΣΤΑΤ.Θα ακολουθήσουν και άλλες για προσλήψεις στον τομέα της Υγείας, με αιχμή την κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους μηχανισμούς καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ελέγχου της αγοράς εργασίας.

Οι νέες προσλήψεις θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2014 και θα γίνουν με το σχεδιασμό και τον έλεγχο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ οι διαδικασίες επιλογής θα υλοποιηθούν μέσω ΑΣΕΠ.

Προτεραιότητα θα έχουν αδιόριστοι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, οι οποίοι θα τοποθετηθούν είτε στις θέσεις που είχαν πετύχει, είτε σε άλλες που ανταποκρίνονται στα προσόντα τους, με βάση τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και των φορέων.

Παρά τις ευνοϊκές συνθήκες που καλλιεργούνται αυτόν τον μήνα για την ελληνική πλευρά λόγω του ότι η τρόικα δεν ζορίζει τα πράγματα ενόψει εκλογών, η υπόθεση διαθεσιμότητα και απολύσεις στο δημόσιο θα κρατήσει... καλά τους επόμενους μήνες. Οπως είναι γνωστό, η δέσμευση με την τρόικα αναφέρεται σε 15.000 απολύσεις τη διετία 2013 και 2014 και 25.000 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα το ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι απολύσεις

Ηδη οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα έχουν «κλειδώσει» τις 4.000 απολύσεις του 2013, περιλαμβάνοντας σε αυτό τον αριθμό και 2.500 από την ΕΡΤ, αλλά και την εναλλακτική λίστα στην οποία περιλαμβάνονται 300 επίορκοι που τέθηκαν εκτός Δημοσίου με τελεσίδικες αποφάσεις των πειθαρχικών, 700 υπάλληλοι που απομακρύνθηκαν το 2013 για λόγους υγείας, 220 από τους 23 Οργανισμούς που καταργούνται, έως και 1.000 από τους 2.114 εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Παράλληλα, με δεδομένο το «μπλόκο» της τρόικας στην προσμέτρηση των απολύσεων συμβασιούχων που παρέμεναν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές, το μεγαλύτερο τμήμα (περίπου 7.000) από τις 11.000 απολύσεις του 2014 θα προέλθει από τους «διαθέσιμους» του 2013 και του 2014.

Πρόκειται για γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, εργαζόμενους στους δήμους, διοικητικούς των πανεπιστημίων, υπαλλήλους υπουργείων, τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών κ.λπ. Επίσης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένουν και την αξιολόγηση των Οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, διαδικασία η οποία αναμένεται να προσφέρει έως και 1.500 υπαλλήλους.

Ακόμα έχουν βγει σε διαθεσιμότητα 1.000 περίπου εργαζόμενοι στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας προκειμένου να «κλείσει» η λίστα της διαθεσιμότητας των 25.000 διαθεσιμοτήτων που έχουν προβλεφθεί, ενώ η τρόικα αποδέχθηκε το αίτημα της ηγεσίας του ΥΠΔΜ να συμπεριληφθούν στον κατάλογο οι περίπου 3.000 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που μετακινήθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, χωρίς όμως να μπουν στο καθεστώς της μείωσης των αποδοχών τους με την καταβολή του 75% του μισθού τους.

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου