«Μη γίνεσαι πλεονέκτης, γιατί τον πλεονέκτη τον αποστρέφεται ο Θεός». Αββάς Ισαάκ

Πέμπτη 10 Απριλίου 2025

 ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ: «Η ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΑ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ»

Για την ατζέντα των θεμάτων της πρόσφατης συνάντησης των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης με τη νέα υπουργό μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ 

Με τη νέα Υπουργό Παιδείας κ.Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή, οι 13 Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης απ’ όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους και η Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ.Μαριγούλα Κοσμίδου. 

Η συνάντηση προγραμματίστηκε με στόχο την ομαλή ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς και την έγκαιρη προετοιμασία για την έναρξη της επόμενης, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με την Υπουργό να διαβεβαιώνει τους 13 περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης ότι οι συναντήσεις τους θα είναι τακτικές. 

Η εκπαίδευση ωστόσο όπως εξήγησε η κ.Κοσμίδου, κάνοντας τον απολογισμό της συνάντησης αυτής στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» δεν είναι άγνωστος χώρος για την ίδια, καθότι προέρχεται από την εκπαίδευση, την γνωρίζει και την έχει υπηρετήσει, γεγονός που όπως κατέθεσε η ίδια διαφάνηκε και κατά την πρόσφατη αυτή συνάντησή τους, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τόσο στον βραχυπρόθεσμο όσο και στον μέσο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του Υπουργείου, αρχής γενομένης από τις Πανελλαδικές εξετάσεις που πλησιάζουν. 

 Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν μείζονα θέματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπως οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες επιλογής στελεχών, ενώ δόθηκε έμφαση από την υπουργό, στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, των στελεχών και των σχολικών μονάδων και ζήτησε την κατάθεση προτάσεων βελτίωσης και απλοποίησης της διαδικασίας με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας. 

Άλλωστε όπως έκανε γνωστό η κ.Κοσμίδου, ειδικά στο ζήτημα της γραφειοκρατίας, το σημερινό κοινωνικό πλαίσιο και οι απαιτήσεις των γονέων, σε θέματα διαφάνειας και προσωπικών δεδομένων, την απαιτεί. 

«Η δουλειά μας έχει πάρα πολύ γραφειοκρατία από πίσω και ανά τομέα αντιμετωπίζει και τα δικά του προβλήματα» ανέφερε η ίδια, εξηγώντας πως ναι μεν η ψηφιακή διακυβέρνηση τα έχει ελαχιστοποιήσει «αλλά δεν παύουμε να θέλουμε το βέλτιστο». 

Ψυχολογική υποστήριξη μαθητών 

Ερωτηθείσα σχετικά με ενδεχόμενες δράσεις υποστήριξης μαθητών και εκπαιδευτικών κατά την διάρκεια του σχολικού έτους, η κ.Κοσμίδου, μίλησε για την επικείμενη δημιουργία φορέων, που θα αφορούν στην ψυχολογική υποστήριξη των υποψηφίων για τις εξετάσεις. Εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος θα δημιουργηθεί ένας κατάλογος φορέων που θα βρίσκονται όπως εξήγησε στην διάθεση των υποψηφίων, παράλληλα βέβαια με τις κατά τόπους δράσεις που λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς εντός των σχολικών μονάδων για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, την διαχείριση του άγχους κ.α., με την γενικότερη συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών. 

Μετεξέλιξη της ειδικής αγωγής 

Στο ίδιο πλαίσιο η κ.Κοσμίδου αναφέρθηκε και στις νέες ρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία των ΚΕΔΑΣΥ και των τμημάτων ένταξης, που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται υπό σκέψη και από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας πως η μετεξέλιξη της ειδικής αγωγής προς το βέλτιστο αποτελεί βασικό στόχο του υπουργείου. 

«Αυτό το οποίο επιθυμεί το υπουργείο είναι ο εκπαιδευτικός της παράλληλης ένταξης, με τον εκπαιδευτικό γενικής, να μάθουν να συνεργάζονται μέσα στο τμήμα και να είναι υποστηρικτικοί σε όλο το τμήμα αμφότεροι. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την αλλαγή της νοοτροπίας, της φιλοσοφίας στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης» ανέφερε η ίδια εξηγώντας πως σήμερα «υπάρχει μια παρανόηση – και στους γονείς – όσον αφορά το δικαίωμα του παιδιού στην παράλληλη στήριξη και το ότι την αντιλαμβάνονται ως αποκλειστικά δική τους». «Αντιλαμβάνεστε ότι αν ένα τμήμα έχει μέσα μαθητές που έχουν γνωματεύσεις για παράλληλη στήριξη δεν γίνεται να τοποθετηθούν τρεις εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης και άρα να υπάρχουν τέσσερις εκπαιδευτικοί – τρεις παράλληλης και ένας της γενικής – σε μια τάξη. Αυτό είναι μια νοοτροπία ή ένα σκεπτικό των γονέων, με τους οποίους θα πρέπει να δουλέψουμε» ανέφερε η ίδια δίνοντας το παράδειγμα των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων προτύπων σε ό,τι αφορά την συνεργασία όλων. 

 Κλείνοντας, ερωτηθείσα σχετικά με τον θεσμό των Ωνάσειων Σχολείων, που στην περιοχή μας αφορά στο 1ο Γυμνάσιο και το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης, η Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης έκανε γνωστό πως ήδη έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον στην σχετική πλατφόρμα, τονίζοντας πως τα πρότυπα που έχουν οριστεί και ζητούνται είναι βατά και κατανοητά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου