Σύνοδος Πρυτάνεων: Νέο "πακέτο" νομοθετικών ρυθμίσεων δεσμεύθηκε ο Κ. Πιερρακάκης με βάσει τις εισηγήσεις των ΑΕΙ
Προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων: Ο Κ. Πιερρακάκης προσπαθεί και δίνει λύσεις στα Πανεπιστήμια- ‘Άριστο το κλίμα συνεργασίας
Νέο πακέτο νομοθετικών ρυθμίσεων που θα δίνουν «ανάσα» σε πολλές «αγκυλώσεις» στη λειτουργία των Πανεπιστημίων, δεσμεύτηκε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, στη σημερινή Σύνοδο Πρυτάνεων.
Οι Πρυτάνεις κατά τις ομιλίες τους απευθυνόμενοι στον υπουργό Παιδείας διατύπωσαν σειρά νομοθετικών εισηγήσεων , πολλές εκ των οποίων αφορούν και το νόμο «Κεραμέως».
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ζήτησε να συγκεντρώσουν συνολικά τις προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις και να τις καταθέσει το προεδρείο της Συνόδου στο γραφείο του.
Ο υπουργός Παιδείας αν και δεν δεσμεύθηκε χρονικά για το πότε θα καταθέσει, προς ψήφιση, στη Βουλή των νέο «πακέτο» ρυθμίσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, από τη συζήτηση προέκυψε ότι αυτό θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές.
Οι Πρυτάνεις ζήτησαν από τον υπουργό Παιδείας τουλάχιστον 1.000 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ και 1.500 διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό.
Για το ζήτημα των νέων θέσεων μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι για τα έτη 2025 έως 2030, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 (Α ́133) μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. προβλέπεται τουλάχιστον μία θέση πρόσληψης για κάθε μία αποχώρηση, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι και φέτος θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε θέσεις μελών ΔΕΠ κατεύθυνσης Υγείας
Για το θέμα διορισμού νέων διοικητικών υπαλλήλων, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι υπάρχει η διαδικασία της κινητικότητας και ότι η έγκριση νέων θέσεων εντάσσεται το γενικότερο πλαίσιο διορισμών της Κυβέρνησης σε όλο το δημόσιο.
Μάλιστα υποσχέθηκε να συζητήσει με το υπουργείο Εσωτερικών το ζήτημα της κινητικότητας, οι υπάλληλοι των ΑΕΙ να μην μπορούν να μετακινηθούν σε άλλη δημόσια υπηρεσία, χωρίς την έγκριση της διοίκησης του Πανεπιστημίου.
Επίσης ο Κ. Πιερρακάκης δεσμεύθηκε να υπάρξει χρηματοδότηση, μέσω ΕΣΠΑ, πρόσληψης υπαλλήλων σε στοχευμένες θέσεις.
Το esos επικοινώνησε με τον προεδρεύοντα της Συνόδου Πρύτανη του ΔΠΘ Φώτη Μάρη , αλλά και με άλλους Πρυτάνεις , οι απόψεις των οποίων συνέκλειναν ότι:
- Η συζήτηση με τον υπουργό Παιδείας έγινε σε πολύ καλό κλίμα.
- Ο Κ. Πιερρακάκης προσπαθεί και δίνει λύσει στα χρόνια προβλήματα των Πανεπιστημίων
- Το κλίμα συνεργασίας με τον υπουργό Παιδείας είναι άριστο
Ακολουθεί η ανακοίνωση της Συνόδου πρυτάνεων
Η 105η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων διεξήχθη από τις 17 έως και τις 19 Απριλίου 2024, στην Αλεξανδρούπολη. Η Σύνοδος διοργανώθηκε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με Προεδρεύοντα τον Πρύτανη Καθηγητή Φώτιο Μάρη με τη συμβολή των μελών του Προεδρείου, Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητή Χρήστου Μπούρα.
Την Παρασκευή, 19 Απριλίου του 2024 πραγματοποιήθηκε η Ολομέλεια της Συνόδου με την παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα.
Στις εργασίες της Συνόδου μετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας κ. Αθανάσιος Κυριαζής, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης Δρ. Άννα Ροκοφύλλου, η Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Δρ. Χριστίνα Μπέστα και η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Βαρβάρα Παπαθανασοπούλου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΙΘΑ.
Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Συνόδου, την Πέμπτη 18 Απριλίου του 2024, κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η Διεθνοποίηση και Εξωστρέφεια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στην οποία παρευρέθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην πρόταση για ένα κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο που θα αποτελέσει συνέχεια άλλων επιτυχημένων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το πρόγραμμα ERASMUS+.
Δεύτερη θεματική ενότητα αποτέλεσε ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Διαπιστώθηκε ότι αποτελεί ισχυρή προτεραιότητα η ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των ψηφιακών συστημάτων και η στελέχωση των μονάδων ψηφιακής διακυβέρνησης με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Η Σύνοδος συζήτησε επιπλέον διεξοδικά ζητήματα, που απασχολούν το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα θέματα έρευνας και καινοτομίας, οικονομικά, φοιτητικής μέριμνας, διοικητικά και ακαδημαϊκά.
Ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ενίσχυση του
αυτοδιοίκητου των Ελληνικών Πανεπιστημίων, την αναβάθμιση των υπηρεσιών
φοιτητικής μέριμνας και τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας και
προστασίας της πανεπιστημιακής κοινότητας και των υποδομών.
Συζητήθηκε
και κρίθηκε αναγκαία τόσο η συστηματική ετήσια αύξηση του τακτικού
προϋπολογισμού των Πανεπιστημίων, όσο και η αντιμετώπιση της
υποστελέχωσης με κατανομή νέων μονίμων θέσεων ακαδημαϊκού και
διοικητικού προσωπικού. Στο πλαίσιο της άμεσης αντιμετώπισης του
προβλήματος ζητήθηκε η επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης των Οργανισμών
των ΑΕΙ και η κατάλληλη ρύθμιση συμμετοχής του πάσης φύσεως διοικητικού
προσωπικού στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη
του Πανεπιστημίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου